© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ispanijos karaliaus Juano Carloso (Chuano Karloso) jaunesnioji duktė Cristina (Kristina) šeštadienį šypsodamasi įžengė į teismo salę, pritraukdama pasaulio žiniasklaidos dėmesį, kad atsakytų į kaltimus dėl sukčiavimo – pirmuosius, kada nors iškeltus į keblią padėti patekusiai karališkajai šeimai.

Išlipusi iš tamsios spalvos automobilio šviesiaplaukė princesė įžengė į teismo rūmus La Palmoje, linktelėdama prie durų susispietusioms televizijos komandoms, fotografams ir žurnalistams.

48 metų Cristina, vilkinti baltus marškinius ir juodą švarkelį, atrodė rami, kai ėjo į posėdį už uždarų durų byloje, kurioje ji įtariama mokesčių vengimu ir pinigų plovimu.

Daug respublikonų protestuotojų susirinko prie policijos nustatytos draudžiamos zonos, mojuodami plakatais su užrašais, tokiais kaip “Karališkas kraujas = netirtas teisingumas” arba “Valstybės vadovus – iš balsavimo urnų, o ne iš lopšio!”

“Jie uždirba pakankamai pinigų, bet atrodo, kad jie nori daugiau”, – skundėsi 70-metė Rafaela Garcia (Rafaela Garsija), sakydama, kad yra socialinė darbuotoja ir sutinka daug sunkiai galą su galu suduriančių žmonių.

Šis retas karališkojoje šeimoje reginys vystėsi šiltą saulėtą žiemos dieną Maljorkos saloje, kurioje Cristinos šeimos nariai dešimtmečius nerūpestingai leisdavo vasaros atostogas, degindamiesi saulėje ir plaukiodami jachtomis.

Dabar ši sala atsidūrė pačiame viduryje piktinančio skandalo, nuteikusio didžiąją dalį visuomenės prieš karališkąją šeimą ir sukėlusio abejonių dėl monarchijos ateities.

Teismo salėje, kurioje buvo išrikiuotos raudonu aksomus apmuštos kėdės, Cristina turės sėdėti prieš tiriantįjį teisėją Jose Castro (Chosė Kastro) ir savo pačios tėvo – 76 metų Juano Carloso – portretą.

Kitaip nei daugumai įtariamųjų, teismas leido Cristinai privažiuoti prie rampos su stogine prie įėjimo į teismą, atsižvelgdama į policijos pateiktus argumentus saugumui užtikrinti.

Dėl šio sprendimo princesė išvengė ilgesnio ir gal būt žeminančio ilgo ėjimo į teismo rūmus, stebint žiniasklaidos atstovams.

Cristina, ilgą laiką laikyta neliečiama karališkosios šeimos nare, atsidūrė šio skandalo centre ir yra kaltinama prisidėjusi prie savo vyro, kuris taip pat yra įtariamas, neskaidrios verslo veiklos.

Nei Cristinai, nei jos vyrui, buvusiam Ispanijos rankinio olimpinės rinktinės nariui Inaki Urdangarinui (Inakiui Undangarinui), nepateikti jokie oficialūs kaltinimai. Jie abu neigia kuo nors nusikaltę.

DIDĖJANTIS PYKTIS VISUOMENĖJE

Teisėjas J.Castro ilgiau nei dvejus metus tyrė įtarimus, kad I.Urdangarinas ir vienas buvęs jo verslo partneris pasisavino 6 mln. eurų (20,7 mln. litų) valstybės lėšų per vieną labdaros fondą.

Cristina buvo to fondo valdybos narė ir kartu su vyru valdė kitą bendrovę – “Aizoon” – kuri, kaip įtaria tyrėjai, buvo naudojama pasisavintiems pinigams plauti.

Prokurorai teigė neįžvelgę Cristinos nusikaltimo sudėties, tačiau teisėjas sutiko svarstyti ieškinius, iškeltus spaudžiančių organizacijų.

Šis atvejis pirmas, kai įtarimai pareikšti tiesioginei karališkosios šeimos narei. Dabartinis posėdis vainikuoja ilgiau nei dvejus metus Ispanijoje didėjusį visuomenės pyktį prieš elito atstovus recesijos išvargintoje šalyje.

Juanas Carlosas pelnė visuotinę pagarbą, kai padėjo vesti Ispaniją į demokratiją po diktatoriaus Francisco Franco (Fransisko Franko) mirties 1975 metais.

Tačiau karališkosios šeimos populiarumas nusmuko dėl bylos prieš I.Urdangariną, iškeltos prieš trejus metus.

Karaliaus reputacija dar labiau nusmuko dėl prabangaus safario – dramblių medžioklės Afrikoje 2012 metais, kai jo pavaldinius buvo prislėgusi recesija.

Tokie skandalai ir faktas, kad karalius per savo retus viešus pasirodymus atrodo trapios sveikatos ir vaikšto su ramentais, paskatino debatus dėl jo valdymo ateities.

Neseniai atlikta apklausa rodo, kad 62 proc. ispanų norėtų, kad Juanas Carlosas atsisakytų sosto. Tik mažiau nei pusė respondentų sakė norintys, kad jų šalis išliktų monarchija.

Daugelį metų karališkosios šeimos narius reporteriai fotografuodavo leidžiančius vasaros atostogas Maljorkoje – Marivento rūmuose, nuo kurių atsiveria vaizdas į Viduržemio jūrą.

Tačiau įsiplieskus skandalui, jie stengėsi mažiau rodytis viešumoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: