© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Irano valdžia suėmė tris reformas palaikančius žurnalistus, vienas kurių neseniai kritikavo Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei (Alį Chamenėjį), antradienį informavo naujienų agentūros.

Valstybinė televizija pranešė, kad elitinės Revoliucinės gvardijos nariai suėmė “keletą infiltravimo tinklo, susijusio su priešiškomis Vakarų vyriausybėmis, narių, kurie dirbo šalies žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose”.

Daugiau informacijos apie areštus žadama pateikti vėliau.

Naujienų agentūra ILNA, palaikanti Irano reformų šalininkus, anksčiau pranešė, kad suimti žurnalistai Issa Saharkhizas (Isa Saharchizas) ir Ehsanas Mazandaranis. Suėmimo data ir gręsiantys kaltinimai kol kas nežinomi.

I.Saharkhizas 2013 metais išėjo iš kalėjimo, atlikęs trejų metų laisvės atėmimo bausmę, kuri jam buvo skirta už M.Khamenei įžeidimą ir propagandos prieš režimą skelbimą.

Nuo 1997 iki 2005 metų jis buvo žiniasklaidos skyriaus vadovas Kultūros ministerijoje, kai šaliai vadovavo reformų siekiantis prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis).

Pastaraisiais mėnesiais interviu užsienio žiniasklaidos atstovams jis kritikavo A.Khamenei ir kitus aukšto rango pareigūnus.

E.Mazandarani vadovauja reformatorių dienraščiui “Farhikhtegan”.

Anksčiau jis buvo suimtas 2009 metais už nacionaliniam saugumui kenkiančius veiksmus ir kontaktus su užsieniečiais, kai po radikalų šalininko prezidento Mahmoudo Ahmadinejado (Mahmudo Ahmadinedžado) perrinkimo šalyje prasidėjo protestai.

Savo ruožtu nuosaikiesiems konservatoriams prijaučianti naujienų agentūra “Mehr” pranešė apie vyriausybiniame laikraštyje “Iran” dirbusios žurnalistės Afarin Chitsaz (Afarin Čicaz) suėmimą.

Irane šiuo metu tai pat kalinami Irano kilmės amerikiečiai, tarp jų “Washington Post” korespondentas Jasonas Rezaianas (Džeisonas Rezajanas), kuris buvo suimtas parėjusių metų liepą ir apkaltintas šnipinėjimu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: