Prieš mėnesį pradėjusi darbą Kauno rajono sodybų, ūkininkų sodybų ir kaimo gyvenamųjų vietovių apžiūros – konkurso 2009 m. vertinimo komisija įvertino 34 seniūnijų rekomenduotas rajono sodybas ir išrinko pačias gražiausias. Nors rudenėjantis rugsėjo oras gelsvino sodybų žalumą, šeimininkų su meile prižiūrima ir tvarkoma aplinka priminė vasaros šilumą ir spalvas.

Komisijos narių vertinimu gražiausiai tvarkomos sodybos šeimininkais tapo Natalja Liovkina ir Rytis Padegimas (Ringaudai), antra vieta įvertinta Valerijos Sinkevičienės sodyba (Šlienavos km., Samylų sen.), trečiąja – Danutės ir Česlovo Paškevičių sodyba (Butkūnų km., Vandžiogalos sen.). Už gražiai tvarkomas sodybas skirtos ir keturi padėkos raštai: Danutei ir Kaziui Alonderiams, čekiškiečiams Laimai ir Jonui Grudinskams, D. ir E. Medeckams iš Vilkijos, Skirmantai ir Reigardui Grikiečiams iš Bernatonių (Raudondvario sen.).

„Gražiausiai tvarkomos ūkininko sodybos“ nominacija atiteko Lolitai ir Antanui Juočioniams iš Dievogalos (Alšėnų sen.), antra vieta skirta Gemai ir Vytautui Užpalevičiams, gyvenantiems Šlienavoje (Samylų sen.), trečioji – Jonui Žotkevičiui, ūkininkaujančiam Padubysio kaime (Vilkijos apylinkių sen.). Už prisidėjimą saugant XIX a. lituanistinio sąjūdžio dalyvio A. Vištelio-Višteliausko atminimą ir šeimos paveldo sodyboje saugojimą vertinimo komisija padėkos raštą skyrė Aldonai Birbalienei (Gaižėnų km., Ringaudų sen.). Dar vienas padėkos raštas pasieks Ritos ir Rimanto Vaidotų šeimą (Boniškų km., Vandžiogalos sen.), plėtojančią šeimos ūkio verslą.

Nominacijoje „Gražiausiai tvarkoma kaimo gyvenamoji vietovė“ šiemet konkuravo tik dvi vietovės – Ringaudai ir Vaišvydava. Komisijos sprendimu pirma vieta nebuvo skirta nei vienai pretendentei. Ringaudų kaimui (atstovas Algirdas Mocevičius) atiteko antra vieta, Vaišvydavos kaimui (Samylų sen., atstovas Julius Kurlavičius) – trečioji.

„Buvo labai sunku vertinti tai, ką žmonės grįžę namo po sunkių dienos darbų kuria savomis rankomis. Kiekvienas savaip formuoja savo aplinką, savaip dėlioja akcentus, bet visur dvelkia šiluma. Be to, nemažiau smagu klausytis jų pasakojimų apie tai, kaip tvarkant sodybą gimė viena ar kita idėja, ką dar ketina joje įrengti ar pasodinti, kaip prie aplinkos priežiūros prisideda vaikai. Šios sodybos gražios ne tik gėlėmis, medžiais, statiniais ar tvenkiniais, jas puošia gražūs šeimyniški santykiai, puoselėjamos tradicijos“, – džiaugėsi apžiūros-konkurso rezultatais komisijai pirmininkavusi Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Regina Lukoševičienė.

Jau ne vienerius metus šio konkurso komisijos veikloje dalyvaujanti ir gražiausių Kauno rajono sodybų bei vietovių ieškanti Savivaldybės Ekologo skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Juknienė pastebėjo, kad net ir pablogėjus ekonominei situacijai žmonės nepraranda noro puošti savo gyvenamąją aplinką. „Šių žmonių dėka rajonas tampa vis gražesnis. Ypač džiugina tai, kad žmonės pradeda suprasti, jog svarbu prižiūrėti ne tik savo kiemą, kad už sodybos tvoros pakelėje nupjauta žolė ar pasodintas medis papuoš bendrą gyvenvietės vaizdą. Tik kartais, matyt, žmonėms pritrūksta jėgų ar laiko, nes išpuošę matomą savo sodybos pusę, ne visi šeimininkai tinkamai sutvarko buitines atliekas, kompostą, ūkininkavo priemones ir įrankius“, – įspūdžiais dalijosi G.Juknienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: