© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) pirmadienį per balsavimą pasisakė prieš tai, kad Kosovui būtų leista tapti visateisiu jos nariu.

Kosovo narystę UNESCO palaikė mažiau nei du trečdaliai balsavusių šalių.

Šiam balsavimui griežtai priešinosi Rusija ir Serbija, anksčiau pirmadienį mėginusios pasiekti, kad jis būtų atidėtas.

Kosovui per pirmadienio balsavimą reikėjo užsitikrinti du trečdalius balsų. Iš 142 balsavusių valstybių už Kosovo priėmimą į UNESCO pasisakė 92 šalys, 60 balsvo prieš, 29 susilaikė. Tokiu būdu, Prištinai pritrūko vos trijų balsų.

“Generalinė konferencija balsuoja prieš rezoliucijos priėmimą”, – pareiškė sesijos pirmininkas Stanley Mutumba Simataa (Stenlis Mutumba Simata) po balsavimo UNESCO būstinėje Paryžiuje.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Paryžiuje įsikūrusios UNESCO vykdomoji valdyba nubalsavo už tai, kad būtų rekomenduota priimti Kosovą į šią organizaciją, nors Kosovas nėra JT valstybė narė.

Narystė UNESCO būtų svarbi tarptautinio pripažinimo siekiančiam Kosovui, taip pat jis galėtų pasinaudoti fondais kultūros ir švietimo srityje.

Tačiau tam griežtai priešinasi Serbija, kuri Kosovą laiko savo tapatybės ir religijos lopšiu.

Kosovas, kurio dauguma gyventojų yra albanai musulmonai, 2008-aisiais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę, kurią Belgradas griežtai atsisakė pripažinti ir tebelaiko Kosovą savo pietine provincija.

Kosovo nepriklausomybę nuo Serbijos pripažino 111 šalių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir dauguma Europos Sąjungos narių. Jo pastangas tapti visateise Jungtinių Tautų nare blokuoja Rusija.

Kosovui pavyko iškovoti narystę Pasaulio Banke ir Tarptautiniame valiutos fonde. Jo vadovybė, kurios didžioji dalis yra etniniai albanai, žadėjo, kad šaliai tapus UNESCO nare, ji saugos serbų kultūrinį paveldą, nepaisant nuo karo tvyrančios įtampos tarp bendruomenių.

Serbija perspėjo, kad Kosovo priėmimas į UNESCO šią įtampą dar labiau pakurstytų ir pakenktų ES tarpininkaujamam dialogui, kuriuo siekiama normalizuoti buvusių priešininkių santykius.

Kosovo siekį palaikė JAV delegacija, tačiau ji nebeturi teisės balsuoti UNESCO, dėl atsisakymo prisidėti prie UNESCO finansavimo.

Balsavimo rezultatai nustebino daugybę delegatų UNESCO būstinėje Paryžiuje.

Rugsėjo mėnesį Kosovas pateikė narystės JT švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje prašymą, o praėjusį mėnesį UNESCO vykdomoji valdyba rekomendavo priimti Kosovą į šią organizaciją Generalinėje konferencijoje lapkričio 3-18 dienomis.

Rusijos delegacija pirmadienį prašė, kad balsavimas būtų atidėtas, tačiau jos prašymas buvo atidėtas ir balsavimas įvyko.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: