Kadras iš kino filmo "Kur nuneša sapnai"

Japonijos mokslininkai penktadienį paskelbė išradę būdą “skaityti” žmonių sapnus, naudojant magnetinio rezonanso tomografus (MRI), o šis pasiekimas gali padėti atskleisti kai kurias žmogaus pasąmonės paslaptis.

Tyrėjai teigia, kad jiems pavyko “pirmąkart pasaulyje iššifruoti” miegant smegenų sukuriamus vaizdinius, dėl kurių prigimties buvo spėliojama šimtmečius ir kurie žavėjo žmoniją nuo seniausių laikų.

Studijoje, kuri buvo paskelbta mokslo žurnale “Science”, Japonijos vakariniame Kioto mieste įsikūrusios Pažangiųjų telekomunikacijos tyrimų apskaičiuojamojo neuromokslo laboratorijos (ATR Computational Neuroscience Laboratories) tyrėjai naudojo MRT atvaizdus, siekdami tiksliai nustatyti, kurios smegenų dalys būna aktyvios pirmosiomis miego akimirkomis.

Tuomet mokslininkai pažadindavo sapnuojančius žmones paprašydavo nupasakoti susapnuotus vaizdinius. Toks procesas buvo kartojamas 200 kartų.

Vėliau šie atsakymai buvo palyginti su smegenų aktyvumo žemėlapiais, sudarytais pagal MRT skenavimo rezultatus.

Naudojant šią duomenų bazę, vėliau buvo mėginama nuspėti, kokius vaizdus sapnuoja savanoriai eksperimento dalyviai. Pasak tyrėjų, prognozių tikslumas buvo 60 proc., o 15 specifinių kategorijų, susijusių su žmonėmis, žodžiais ir knygomis, pavykdavo atspėti 70 proc. tikslumu.

“Padarėme išvadą, kad sėkmingai iššifravome kai kurių rūšių sapnus, pasiekiant gana aukštą tikslumo lygį”, – sakė šios laboratorijos vyriausiasis tyrėjas Yukiyasu Kamitani (Jukijasus Kamitanis), vadovavęs šį tyrimą atlikusiai grupei..

“Sapnai žavėjo žmones nuo seniausių laikų, tačiau jų mechanizmas ir reikšmė išliko uždara, – Y.Kamitani sakė naujienų agentūrai AFP. – Manau, kad šie rezultatai yra esminis žingsnis tikslesnio sapnų skaitymo link.”

Dabar jo grupė stengiasi nuspėti kitus sapnų pojūčius, tokius kaip kvapai, spalvos ir emocijos, taip pat išaiškinti ištisas žmonių sapnų istorijas.

“Norėtume sukurti tikslesnį metodą, kad galėtume dirbti sapnų vizualizacijos kryptimi”, – aiškino mokslininkas.

Tačiau Y.Kamitani pripažįsta, jog tyrėjai dar nelabai priartėjo prie ištisų sapnų skaitymo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: