© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Du JAV bombonešiai B-52 praskrido virš ginčijamos teritorijos Rytų Kinijos jūros, neinformuodami Pekino ir mesdami iššūkį Kinijos pretenzijoms į didesnę oro erdvės gynybos zoną, pareigūnai pranešė antradienį.

Didžiulių ilgojo nuotolio lėktuvų “Stratofortress” skrydis pasiuntė aiškų perspėjimą, kad Vašingtonas priešinsis, jo nuomone, agresyviai Pekino politikai tame regione.

Šis žingsnis taip pat žymėjo JAV palaikymą Japonijai, įsitraukusiai į besivystantį ginčą su Pekinu dėl salų Rytų Kinijos jūroje.

Neginkluoti bombonešiai pakilo iš Guamo oro pajėgų bazės pirmadienį, pradėdami iš anksto suplanuotą skrydį, kuris, kaip teigė gynybos pareigūnai, buvo dalis įprastos mokomosios programos “Coral Lightning Global Power”.

“Praeitą vakarą atlikome mokomąsias pratybas, kurios buvo seniai suplanuotos. Per jas du lėktuvai išskrido iš Guamo ir grįžo į Guamą”, – žurnalistams sakė Pentagono atstovas pulkininkas Stevenas Warrenas (Stivenas Vorenas) .

Nors Kinija tvirtina turinti teisę kontroliuoti oro erdvę virš tos teritorijos, jokie skrydžių planai iš anksto nebuvo pateikti Pekinui, tačiau ši misija įvyko “be incidento”, nurodė S.Warrenas.

Abu lėktuvai išbuvo “trumpiau nei valandą” Kinijos vienašališkai nustatytoje oro erdvės gynybos atpažinimo zonoje (OEGAZ) ir nesutiko Kinijos lėktuvų, pridūrė pulkininkas.

Vienas gynybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, patvirtino naujienų agentūrai AFP, jog tie du JAV lėktuvai buvo bombonešiai B-52.

Šie karinių orlaivių skrydžiai turėjo svarbią simbolinę prasmę, nes jie buvo surengti likus savaitei iki JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) ateinantį mėnesį planuojamos kelionės į Kiniją, Japoniją ir Pietų Korėją.

Kinija paskelbė išplečianti OEGAZ, tęsiantis ginčui su Japonija dėl salų Rytų Kinijos jūroje, kurias Tokijas vadina Senkaku, o Pekinas – Diaoju salomis.

Ta teritorija taip pat apima vandenis, į kuriuos pretenzijas reiškia Taivanas ir Pietų Korėja, abu atmetę minėtą Pekino žingsnį.

Pentagono pareigūnai sakė, kad Jungtinės Valstijos tą teritoriją laiko tarptautine oro erdve ir kad Amerikos kariniai orlaiviai skraidys toje zonoje kaip anksčiau, nepateikdami Kinijai išankstinių skrydžių planų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: