© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos ir Kinija trečiadienį pažadėjo imtis ambicingų veiksmų ribojant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir siekiant suteikti naują postūmį pasaulinei kovai su klimato kaita prieš kitais metais įvyksiančias itin svarbias derybas klimato klausimais.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paskelbė, kad Amerika daug greičiau mažins savo taršos lygį. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) sutiko apriboti Kinijos taršą ateityje ir tai yra įspūdingas, precedento neturintis žingsnis šaliai, kuri nenorėjo riboti savęs dėl pasaulinio atšilimo.

“Tai svarbi riba JAV ir Kinijos santykių srityje, – sakė B.Obama, šalia stovint Xi Jinpingui. – Tai rodo, kas įmanoma, kai mes drauge dirbame dėl kokio nors neatidėliotino pasaulinio iššūkio”.

Netikėtas dviejų didžiausių teršėjų pasaulyje proveržis, apie kurį buvo paskelbta paskutinę B.Obamos apsilankymo Kinijoje dieną, atspindi abiejų šalių troškimą pademonstruoti vieningą frontą, kuriuo būtų galima atremti besivystančių šalių argumentus prieš reikalavimus pradėti rimtai vertinti pasaulinį atšilimą. Vis dėlto neaišku, kaip JAV ir Kinija galės pasiekti savo tikslus, o B.Obamos pažadas neabejotinai susidurs su tvirtu Kongrese dominuojančių respublikonų pasipriešinimu.

JAV nustatė naują tikslą savo šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą iki 2025 metų sumažinti 26-28 procentais, palyginti su 2005 metų lygiu. Tai būtų daug didesnis sumažinimas nei B.Obama žadėjo anksčiau – 17 proc. iki 2020 metų.

Kinija, kurios tarša vis dar didėja jai statant naujas anglimis kūrenamas jėgaines, neįsipareigojo mažinti taršos konkrečiu mastu. Vietoje to Xi Jinpingas nustatė tikslą, kad Kinijos tarša savo piką pasiektų iki 2030 metų arba, jei įmanoma, anksčiau. Jis taip pat pažadėjo didinti tą energijos dalį, kurią Kinija gaus iš alternatyvių iškastiniam kurui šaltinių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: