© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Iškiliausias Irako krikščionių dvasininkas sekmadienį išreiškė nusivylimą dėl JAV intervencijos masto, sakydamas, kad Amerikos aviacijos smūgiai teikia mažai vilties, jog bus nugalėti džihadistai, o pabėgėliai galės grįžti namo.

“Amerikos prezidento (Baracko) Obamos (Barako Obamos) pozicija suteikti karinę pagalbą vien tam, kad būtų apsaugotas Arbilis, yra nuvilianti”, – chaldėjų patriarchas Louisas Sako (Luisas Sakas) rašo atvirame laiške.

B.Obama ketvirtadienį paskelbė leidęs rengti aviacijos smūgius džihadistų judėjimo “Islamo valstybė” taikinius Irake, kad apsaugotų JAV pareigūnus, dirbančius kurdų regiono sostinėje Arbilyje, taip pat siekiant išvengti jezidų religinės mažumos genocido Sindžaro regione.

Tris dienas vykdyti antskrydžiai atrodė veiksmingu: kurdų pajėgos susigrąžino miestus į pietvakarius nuo Arbilio, iš kurių buvo priversti pasitraukti keliomis dienomis anksčiau, o tūkstančiai jezidų, įstrigusių ant vieno kalno, sugebėjo pabėgti.

B.Obama pažymėjo, kad tie smūgiai bus riboto masto, o L.Sako argumentavo, kad jų gali nepakakti, kad iš džihadistų būtų atkovotas pagrindinis šiaurės regiono miestas Mosulas.

Pasak patriarcho, būtinybė laukti, kol Irako vyriausybės pajėgos pradės kautis kartu su kurdų sukarintais pešmergų daliniais, yra “labai slegianti”.

“Kol šalis liepsnoja, politikai Bagdade kovoja dėl valdžios”, – skundėsi L.Sako.

Sekmadienį parlamentas paskelbė devynių dienų pertrauką, nors tarptautinė bendruomenė ir Irako visuomenė spaudžia įstatymų leidėjus greičiau susitarti dėl pretendento į premjero postą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: