© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijos koordinuoja “papildomus žingsnius” su sąjungininkėmis Europoje, kad Rusijai būtų įvesta daugiau sankcijų dėl krizės Ukrainoje, antradienį pranešė amerikiečių pareigūnė.

Valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) kalbėjosi su kolegomis iš Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos, taip pat Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadove Catherine Ashton (Ketrin Ašton).

Tačiau apie naujas sankcijas veikiausiai nebus paskelbta iki vėliau ketvirtadienį Ženevoje numatytų svarbių derybų dėl Ukrainos, žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Psaki).

“Mūsų nacionalinio saugumo komanda aktyviai diskutuoja apie kitą sankcijų etapą”, – sakė J.Psaki ir pridūrė, kad Vašingtonui veiksmų koordinavimas su ES yra “prioritetas”.

“Mes ne tik laukiame papildomų sankcijų kažkuriuo metu – mes rengiame papildomus žingsnius”, – pabrėžė ji.

Tarp šių priemonių gali būti asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašo išplėtimas ir galbūt dar griežtesni žingsniai, pavyzdžiui, prieigos prie kai kurių svarbių sektorių, tokių kaip kasybos, energetikos ir finansinių paslaugų, apribojimas.

“Pasakysiu, kad turint galvoje tai, kaip mes žiūrime į laiko planavimą ir mūsų strateginę prieigą, ketvirtadienį, mūsų požiūriu, tikėtinas kitas žingsnis, nes bus galimybė visiems susėsti prie stalo ir padiskutuoti”, – sakė J.Psaki.

Aukščiausi Rusijos ir Ukrainos diplomatai turėtų pirmą kartą susėti prie derybų stalo su kolegomis iš Jungtinių Valstijų bei ES ir pamėginti drauge išspręsti krizę, per kurią Maskva prie rytinių Ukrainos sienų sutelkė dešimtis tūkstančių karių.

Baltieji rūmai pareiškė, kad situacija Ukrainoje yra “nepakeliama” dėl separatistinių sukilimų rytuose, ir Kijevo karinę operaciją prieš prorusiškų kovotojų grupuotes apibūdino kaip “pamatuotą”.

Per jau ne vieną mėnesį trunkančią krizę, kurią dar paaštrino Rusijos įvykdyta Ukrainai priklausančio Krymo aneksija, ES ir JAV į juodąjį sąrašą asmenų, kuriems taikomos sankcijos, įtraukė daug rusų pareigūnų bei Krymo separatistų lyderius, siekdamos priversti Maskvą atsitraukti.

“Visuomet yra išsukimas iš kelio. Jei Rusija imsis deeskalacinių žingsnių, mes, žinoma, priderinsime savo atsaką”, – sakė J.Psaki ir nurodė, kad visų pirma Maskva turėtų atitraukti savo pajėgas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: