Kino filmo "Precious" kadras

Sprangi, skausminga ir šokiruojanti „Meilutės“ istorija vienu metu gali įkvėpti ir atimti bet kokią viltį.

Negailestingas ir nuožmus likimas siunčia pagrindinei filmo herojai vieną išbandymą, po kito, o galvoja kirba klausimas ar jai pavyks nepalūžti? Ar pavyks iš šio nedėkingo gyvenimo išspausti ką nors gero? Šiaip jau ne itin girdėtas režisierius Lee Daniels pasiryžta režisuoti sukrečiančią dramą „Meilutė“ ir jam tas puikiai pavyksta. Lee Deniels jau buvo prisilietęs prie tokių skaudžių dramų kaip „Monstrų puota“ ar „Miškininkas“. Tiesa šiuose filmuose jis atliko prodiuserio funkcijas, tačiau akivaizdu, kad tai Lee Daniels tai buvo naudinga patirtis, kurią jis puikiai pritaikė kurdamas „Meilutę“.

Juostos autorius piešia liūdną ir nedėkingą pasaulį. Pasaulį, kuriame nesinori gyventi, o kartais netgi sunku į jį žiūrėti net iš šalies. Neplanuoti, nepageidaujami nėštumai, asocialus gyvenimas, abejingi aplinkiniai. Jokių gražių spalvų ar prošvaisčių. Vienok, režisierius galutinai vilčių nesugriauna, o tik ragina mažiau kaltinti gyvenimą dėl neteisybės, vietoj to jis siūlo kabintis į tą nedėkingą gyvenimiūkštį ir nepasiduoti.

Ar tu vėl nėščia?

Pagrindinė filmo herojė yra Klarisa Džouns, bet viso filmo metu, paralelės labui, ji vadinama Meilute. Buldogo veido, vidutinio sudėjimo sumo imtynininko gabaritų juodaodė mergina nei iš tolo neprimena nieko mielo. Vienok, už tokios atstumiančios ir kiek gąsdinančios išvaizdos slepiasi dar labiau apverktinas vidus. Likimo vėtyta ir mėtyta Meilutė sulaukusi vos šešiolikos metų laukiasi antro vaiko. Nuo savo tėvo…

Kino filmo “Precious” kadras

Meilutės likimas tai – jos tėvai. Tėvas, kuris nesibodėjo seksualiai išnaudoti dukrą vos pastarajai sukako treji ir motina, kuri kaltina savo iškankinta ir išniekinta dukrą, kad ši nuviliojo tėvą. Visą šį demonų paradą vainikuoja nepriteklius, trenksmai ir vaidai, o išgyventi padeda tik įsivaizduojamos kelionės į geresnį pasaulį.

Filmo režisierius meistriškai piešia paraleles tarp tikrojo, pilno nepritekliaus ir negandų Meilutės gyvenimo ir jos šviesių spindinčių svajonių. Toks režisieriaus pasirinkimas kuria dvigubą efektą – suteikiama viltis, kad svajonės gali išgelbėti ir tuo pačiu metu sukeliamas neapsakomas liūdesys, kad toji vargšė žmogysta negali susitaikyti su realiu pasauliu. Bene visur pilna tokių, kurie sunkiai susidoroja su savo gyvenimo realybe ir yra linkę pasinerti į iliuzijų pasaulį. Režisierius leidžia spręsti patiems ar tos svajonės yra dovana ar prakeiksmas.

Kalba čia apie kažkokį išsilavinimą

Kad ir koks Meilutės gyvenimas būtų nepavydėtas ir apverktinas, tačiau ir šio neišsipildžiusių svajonių gniužulo gyvenime atsiranda žmonių, kurie nori jai padėti. Būdama šešiolikos Meilutė bene visai nemoka skaityti ir nelabai kaip orientuojasi socialiniame pasaulyje. Pasaulis jai tik gąsdinanti vieta, kurioje ji dairosi pianino, kad šis užkristų ant jos ir viską pabaigtų.

Dėka vienos mokytojos ji patenka į mokyklą skirtą sudėtingiems ar verčiau derėtų sakyti, sudėtingus gyvenimus gyvenantiems vaikams. Meilutė ima dėlioti raideles ir skaityti žodelius, pasaulis ima keistis, tačiau šviesos spindulius vis dar temdo motina, kuri tvirtai įsitikinusi, kad skaitymas nieko išmokyti negali. Kaip ir apskritai visas mokslas. Mamelė aiškiai trenkta ir viso filmo metu laikomi sukryžiuoti pirštai, kad Meilutė pagaliau pasakytų socialiniams darbuotojams kokio lygio evoliucijos aklavietė egzistuoja jos namuose.

Lee Daniels akivaizdžiai pripažįsta, kad pasaulis nedėkingas, tačiau tuo pat metu jis tyliai teigia, kad kažką pakeisti gali tik pats. Tylus laukimas gali įvaryti tik melancholiją be vilties, o pasistengus pakeisti bent šį tą gali atsiverti vienas kitas šviesus plyšelis suteikiantis vilties.

Ilgiausia kelionė prasideda nuo vieno žingsnio

Pastūmėta rūpestingos mokytojos Meilutė pamažu liaunasi gydytis fantazijomis ir pažvelgia į savo gyvenimą plačiai atmerktomis akimis. Pagaliau ji sugeba užsibrėžti realius tikslus ir pasiryžta judėti link jų įgyvendinimo.

Kino filmo “Precious” kadras

Meilutės ir jos mamos derinys iš tiesų stulbinantis ir šis duetas neliko nepastebėtas. Meilutė – Gabourey ‘Gabby’ Sidibe buvo nominuota Oskarui, o jos mama – Mo’Nique Imes-Jackson gavo pelnytą Oskarą už geriausią antraplanį moters vaidmenį. Filmas susilaukė iš tiesų daug žiūrovų simpatijų ir tarptautinio pripažinimo. Tai nenuostabu, nes filmo režisierius Lee Daniels sugeba vienu metu ir atimti iš žiūrovo viltį, ir ją suteikti. Drama „Meilutė“ nufilmuota vos per penkias savaites, tačiau didelių priekaištų filmavimo grupei pateikti nėra kur. Taip, galbūt kai kurie vizualiniai sprendimai gan banalūs ir buvo galima paieškoti įdomesnio išpildymo, tačiau pačios istorijos stiprumas užšlifuoja visus pateikimo nelygumus.

Verdiktas 10/10

Be jokios abejonės „Meilutė“ netiks žiūrėti ramų vakarą su šeima ar juolab tai netinkamas pasirinkimas norint pasigerinti nuotaiką po varginančios dienos. Šiam filmui reikia nusiteikti ir susikaupti, o tai padarius „Meilutė“ tikrai taps vienu iš tų filmų, kurie ilgam įsirėš į atmintį. Kaip ir visi filmai šis gali patikti arba ne, bet neabejotina, kad jis įsimins.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: