Juostų ir prieverpsčių paroda Kaune
(c) KTKC.lt archyvo nuotr.

Nuo sausio 9 d. Kauno tautinės kultūros centre veikia tautodailininkų Albino Šileikos (Utenos raj.) prieverpsčių ir Raimondo Stapulionio (Kaunas) vytinių juostų paroda.

Pristatymas sausio 18 d., 17 val., dalyvauja autoriai, sutartinių giedotojų grupė „Kadujo“.

Albinas Šileika (g. 1973) gyvena ir dirba Utenoje.

Mokėsi Jiezno (Prienų r.) ir Vilniaus internatinėse mo­kyklose (vaikų globos namuose).

Besimokydamas Vilniuje, „Ąžuolo“ fabrike įgijo sta­liaus specialybę.

Balbieriškio (Prienų r.) žemės ūkio mokykloje įgijo že­mės ūkio mašinų technologo specialybę.

Tarnavo Lietuvos kariuomenėje.

Baigęs mokslus tuometinėje Policijos akademijoje, atėjo dirbti į Utenos policiją. Čia dirba jau 17 metų.

Štai jau beveik keturis metus puoselėja drožybos meną. Raižinių vis daugėja. Kaip ir norinčiųjų jų įsigyti – kone virš 900 prieverpsčių jau iškeliavo „į svietą“, net į kitas šalis: Anglija, Airija, Norvegija, Vokietija, Rusija, Baltarusija, Austrija, Suomija, Graikija, Amerika, net į Australijos žemyną. Ne vieną jų įsigijo kaimo turizmo sodybų šeimininkai.

O pačiam Albinui mieliausios tos, kurias išdovano­jo draugams, giminaičiams ar kolegoms.

Raimondas Stapulionis

Gimiau 1967 m. Šiauliuose. 1985 m. baigiau 9-ąją Šiaulių vidurinę mokyklą. Vėliau mokiausi radiotechniko specialybės proftechninėje mokykloje, iš kur turėjau vykti į karinę tarnybą Sovietinėje armijoje (1985–1987 m). Grįžęs mokymosi nebetęsiau, pradėjau dirbti Šiaulių televizorių gamykloje „Tauras“. Gamykloje dirbau iki 1994 m. Vėliau dirbau aukštuminius darbus įvairiose įmonėse Kaune. 2004 m. sukūriau šeimą.

Artimoje aplinkoje nuolat teko matyti įvairių amatų: tėvai padėdavo tautodailininkui gaminti žiedus, senelis buvo dailidė ir darė medžio dirbinius. Etnine kultūra bei tautodaile pradėjau labjau domėtis susipažinęs su žmona, kuri paskatino domėtis amatais, folkloru, dalyvauti šventėse ir „Romuvos“ judėjime.

Pirmą kartą su vytinėmis juostomis susipažinau 2002 m. Kernavėje, gyvosios archeologijos dienose. Susidomėjau, pradėjau rinkti etnografinę medžiagą, bendrauti su tautodailininkais, dalyvauti etnokultūros stovyklose, mugėse, kituose renginiuose.

Juostų vijimo įrangą pasidariau pats. Pats mėgstu kurti juostų raštus, nors domiuosi ir tradicinėmis, ir pasaulio vytinėmis juostomis.

Mėgstu medžio darbus: bandau daryti senovinius būgnus, trimitus ir kitus instrumentus.

Dar vienas mano hobi – turizmas, kelionės dviračiais ir baidarėmis, aktyvus poilsis gamtoje.

Kauno tautinės kultūros centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: