Nusprendžiau parašyti tokia gan įprasta tema – apie viską ir apie nieką. Paskutiniu metu sąžiningai bandžiau skaityti lietuviškus a la informacinius portalus internete, kol kantrybė trūko ir nusprendžiau trumpai išsakyti savo vaikiškai naivias mintis. Bėda tame, kad kai tik taip nusprendžiau, atrodo, lyg kas būtų burtų lazdele pamojęs ir situacija bent laikinai šiek tiek pasitaisė, tačiau kad ir kaip bebūtų, išsisakyti vis tiek taip noris, o ir straipsniai pradeda grįžti į savo įprastą lygį…
Kad neišsiplėsčiau per daug, aptarsiu tik porą populiariausių portalų: Delfi.lt ir Alfa.lt

Taigi, per tą laiką, kol skaičiau šiuos portalus, pastebėjau keletą tendencijų ir pradėjau galvoti, nuo ko tai priklauso, nuo žurnalistų bukumo, noro įtikti skaitytojui ar skaitytojo intelektinės ir kultūrinės impotencijos.

Pirmiausia norėtųsi apžvelgti turinį. Iš pirmųjų penkių straipsnių pateiktų delfi.lt keturi kriminalai, o vienas skirtas paskatinti žmones būti draugiškus su kolegomis. Tikiuosi, aš ne viena matau tame ironijos gyslelę? „Smagiai“, „draugiškai“ nuteikiantys straipsniai. Man kilo klausimas, kam jie skirti? Kokiam žmogui? Man visiškai neįdomu, kad šiandiena kelyje žuvo n skaičius žmonių, o man apie kiekvieną iš jų siūlo po straipsnį. Ir siūlo ne apie žmogų, kuris tame dalyvavo, jo asmenybę, gyvenimą, o apie patį įvykį. Nesuprantu, kaip tokia informacija gali padėti sveiko proto žmogui, atrodo, kad tai skirta patvirtinti teiginiui, kad lietuvis džiaugiasi, kad kitam blogiau ir sukelti masinę depresiją, nes visi mes žūsime vos išėję iš namų, kadangi daugiau nieko šiam pasaulyje nevyksta, apart kriminalų.

Kitas dalykas, pačių straipsnių kokybė, apie kuriuos lengviausia kalbėti pavyzdžiais. Nusprendžiau paskaityti straipsnį „C.Ronaldo pasipuošė prabangiu laikrodžiu su keturių laiko juostų laiku“ . Pasidarė įdomu, ką galima apie tai parašyti, kad gautųsi straipsnis.. Gal tas laikrodis iš kokių super aukso detalių, ar mažas robotukas rodanti laiką ir inkrustuotas rečiausiais deimantais.. Ne.. Straipsnį sudaro 6 trumpi sakiniai, iš kurių apie laikrodį sužinai tik jo kainą. Labai informatyvu, o įdomiausia tai, kad net pačiame straipsnyje parašytos prabangių laikrodžių kainos ir tada paaiškėja, kad aprašomas laikrodis prie tokių net nepriskiriamas! Tai man sukėlė nuoširdų juoką…

Žinoma, tai niekis palyginus su tuo, kad skyrelyje „Pramogos“ galima rasti straipsnelį apie vienos žymios Lietuvos merginos tėvą, savo noru pasitraukusį iš gyvenimo.. Vėlgi tas pats klausimas – kam tai skelbti ir tuo labiau tokioje skiltyje? Iki šiol nerandu logiško paaiškinimo. Ar žurnalistas parašęs šią žinią tapo laimingesniu? Kam nuo tokio pranešimo pasidarė geriau? Jeigu žurnalistas sakytų, kad tai būdas pareikšti užuojautą, tai galėčiau tiesiai į veidą nusijuokti, nes kai viena žavi mergina žuvo autoavarijoje, tai pati penkias minutes sėdėjau ir tryniau ne tik, kad nepagarbius, bet ir įžeidžiančius komentarus žmonių, kurie tos merginos net nepažinojo, ir galvojau, kad tik koks draugas ir artimas žmogus tokių bjaurybių nepamatytų.

Tęsiant komentarų tema, nebesikartosiu aptardama jų išraiškingą turinį, gana įdomūs ir komentarų skaičiai prie straipsnių. Truputis statistikos: tokios skiltys kaip „Verslas“ surenka maždaug 20 komentarų, „Pasaulis“ 8, o va vienas straipsnis apie tai, kaip Radži trūksta meilės surinko virš 50 komentarų pirmąją dieną, aišku aš nelyginu su straipsniais apie krepšinį, kur komentarai siekia bent kelis šimtus, jei ne tūkstančius ir kiekvienas bando įrodyti, kad tik jis vienas žino kaip reikia žaisti krepšinį. Norėčiau tikėti, kad redaktoriai į komentarų skaičių nekreipia dėmesio, bet visgi, tai akivaizdžiai parodo, kurie straipsniai susilaukia didžiausio atgarsio ir tuo pačiu didžiausio skaitytojų skaičiaus, kas ir yra laikraščio ar šiuo atveju portalo tikslas.

Norėčiau pateikti populiariausių ir iškalbingiausių straipsnių penketuką. Siūlau atkreipti dėmesį į jų pavadinimus:

•Lietuva įstojo į mažų š… valstybių klubą
•Šlaunys, dėl kurių vyrai eina iš proto
•Elito gražuolės supanašėjo tarsi dvynės
•Tiesioginė žiurkėnų transliacija prasidėjo
•Dviračių take BMW partrenkė du dviratininkus

Štai ką skaito žmonės ir ką rašo žurnalistai… Apie žiurkėnus, „elitą“, ir apie šlaunų grožį(???).. Gal ir teisingas pasakymas „tūpas“ žurnalistas, nes pažiūrėjus į tokį informacinio portalo turinį, kitaip nepagalvosi. Atrodytų, kad pasaulyje ir Lietuvoje nieko svarbesnio nevyksta. Kai per BBC pamačiau reportažą apie badą Somalyje ir mirštančius vaikus, net nenorėjau žiūrėti lietuviškų žinių, bet paaiškėjo, jog bijojau be reikalo, nes pranešimai Lietuvos spaudoje, internete ir televizijoje tą dieną nepasirodė, šiai žiniai paskelbti prireikė beveik savaitės.. Man tai vienas ryškiausių pavyzdžių apie tai kas svarbu lietuviams, bet tokių žinių yra daugybė ir net jeigu informacija paskelbiama, ją sunku pastabėti, per įvairias „pramogas“ ir „kriminalus“, nes šie skyriai gausiausiai ir dažniausiai pildomi (vien delfi.lt kriminalų skiltyje per rugpjūčio mėnesį jau paskelbta apie 90 straipsnių, mano subjektyvia nuomone 99 proc. iš jų apie nieką).

Ilgai galvojau, kaip užbaigti šį pamąstymą: palinkėjimu, komentaru, išvadomis. Čia išsakytos mintys susiję ne tik su pateikiama informaciją, bet ir kultūriniu bei socialiniu visuomenės išsivystymu, kurio apraiškų Lietuvoje itin stinga, tad nusprendžiau straipsnelį palikti tarsi be pabaigos, be paskutinio autorės žodžio, nes kol žmonės patys nepradės naudotis savo galva, t.y. daryti išvadų apie jiems brukamą gyvenimo stilių, tol jis toks ir liks, o aš norėčiau gyventi visuomenėje, kurioje žinias sudarytų ne vien kriminalai ir orų prognozė.

Originalus įrašas tinklaraštyje SkaitykIT.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: