(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kaunas, turėdamas didžiausią regione techninių mokslų potencialą, turi galimybę būti visos Lietuvos inovacijų varikliu. Iki gruodžio 1 dienos planuojama paruošti „Kaunas 2010 – inovacijų miestas” programą.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas sieks, kad savivaldybė taptų ne tik biudžetą administruojančia institucija, bet tokia institucija, kuri skatina miesto ir regiono plėtrą, sudarydama visas sąlygas, reikalingas inovacijoms vystytis.

Numatoma pertvarkyti Kauno miesto strategiją, infrastruktūros projektus pritaikyti tiems žmonėms ir įmonėms, kurie kuria naujas technologijas ir produktus. Miestas, nepaisydamas sunkmečio, parems įmones, kurios diegia naujas technologijas, mažindamas žemės mokesčius bei sudarydamas sąlygas naujiems projektams įgyvendinti. Meras asmeniškai atkreips dėmesį į miestui naudingus inovatyvius projektus, kuriuose kuriamos naujos darbo vietos, sukurdamas inovacijų tarybą prie miesto mero institucijos. Siekiant įgyvendinti šiuos tikslus bus sukurta Kauno miesto inovacijų taryba, bus įsteigtas inovacijų prizas, teikiamas novatoriškiems žmonėms ir įmonėms.

Miesto vadovas tikisi, kad siekis padaryti Kauną inovacijų miestu taps savivaldybės ir visų savivaldybei pavaldžių įstaigų siekiu.

Tradiciniais gamybos veiksniais grindžiama ekonomika auga trumpai, nėra tvari, ką ir parodė Lietuvai nutikęs sunkmetis. Inovacijos leidžia modernizuoti tiek esamus įmonių procesus, tiek sukurti naujus, dar iki šiol nematytus produktus. Tokie nauji procesai ir produktai leidžia geriau konkuruoti. Inovacijų diegimas neįvyksta greitai. Kad ir kaip norėtume greitai atsitiesti po sunkmečio – tai bus sunku padaryti. Ilgalaikė sėkmė priklauso nuo nuolatinio ir kryptingo darbo.

Inovacijos nėra tiesiogiai susijusios su joms skiriamais pinigais, joms labiausiai reikia kūrybingos aplinkos. Aplinka – tai nėra vien įrengimų prikimšta laboratorija, tai visų pirma – geras susisiekimas, saugi gyvenimo aplinka. Šioje srityje savivaldybė gali daug ką nuveikti. Norint įgyvendinti atviras inovacijas, reikalingas verslininkų ir mokslininkų tarpusavio bendravimas. Mieste trūksta bendravimo terpės, kurioje galima pasidalinti idėjomis. Apmaudu, kad miesto mokslo institucijos, technologijų parkai, siekdami struktūrinių fondų finansavimo, apie tai pamiršta.
„Kaunas 2010 – inovacijų miestas” programą planuojama paruošti iki 2009 m. gruodžio 1d. Norinčius dalyvauti miesto inovacijų tarybos veikloje, kviečiame teikti pasiūlymus elektroniniu paštu inovacijos@kaunas.lt arba visuomeniniam mero patarėjui Vaidui Repečkai vaidas.repecka@kaunas.lt.

Nors pati programa ir idėja – sveikintina, joje daug numatyta nuveikti gerų darbų, tačiau kyla abejonių, ar įmanoma tokią programą kokybiškai per tokį trumpą laiką. Ar tai nebus dar viena skambi neįgyvendinta idėja?

Parengta pagal Vaido Repečkos medžiagą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: