(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybė pasirašė sutartį su Lietuvos krepšinio federacija (LKF) dėl Europos krepšinio čempionato finalinio etapo organizavimo. Jis vyks Žalgirio arenoje 2011 metų rugpjūčio 14-18 dienomis. Finaliniame etape varžysis aštuonios komandos.

Šia sutartimi LKF užtikrino, kad finalinis Europos vyrų krepšinio čempionatas bus surengtas Kaune, o miesto savivaldybė įsipareigojo, kad bus paruošta visa infrastruktūra, reikalinga sėkmingam šio etapo organizavimui.

„Noriu padėkoti LKF už tikėjimą, kad Kaunas pajėgus rengti finalinį etapą. Buvo daug skeptiškai nusiteikusių žmonių, kurie abejojo mūsų galimybėmis, tačiau jau dabar aišku, kad jų nuogąstavimai buvo be pagrindo. Arena jau baigta statyti, beliko ją įrengti. Čempionatas Kauno mieste vyks aukščiausiu lygiu, esame gavę pačius aukščiausius FIBA įvertinimus“, – sakė A. Kupčinskas.

Sutartimi Savivaldybė įsipareigojo LKF skirti 300 tūkst. litų, iki 800 tūkst. kainuos įsipareigojimai operatoriui, kuris nuomos areną miestui.

”Dar tiksliai nežinome, kiek kainuos infrastruktūros sutvarkymas. Pats arenos kompleksas su tiltais jau kainavo 210 mln. litų. Nors sumos ir didelės, tačiau neabejojame, kad viskas atsipirks su kaupu. Norėčiau pridurti, kad legendinė Kauno sporto halė taip pat nebus pamiršta – čia finalinio etapo metu vyks komandų treniruotės“, – pabrėžė meras A. Kupčinskas.

Meras taip pat pastebėjo, kad visą Nemuno salą čempionato metu numatoma paversti pramogų kompleksu, kur rungtynės turėtų būti transliuojamos gyvai lauko ekranuose.

„Statybos Kaune baigtos – miesto savivaldybė įrodė, kad sugeba dirbti. Noriu padėkoti miesto merui A. Kupčinskui, jo patarėjui Vygantui Gudėnui bei visiems, kurie prisidėjo ir prisideda prie arenos statybos priežiūros bei kontrolės. Pagaliau šią vasarą bus atstatyta istorinė teisybė – Lietuvai laimėjus 1939-ųjų Europos krepšinio čempionatą, po dviejų metų jis turėjo vykti mūsų šalyje, deja, karas visus planus sujaukė“, – sakė LKF prezidentas Vladas Garastas

Anot V. Garasto, Europoje yra tik apie dešimt tokių modernių ir didelių arenų, kokią turės Kaunas.
„Tokios arenos yra Ispanijoje – Madride bei Barselonoje, Graikijoje – Atėnuose, Vokietijoje – Berlyne, Italijoje – Romoje. Ir dabar į vieną gretą šalia šių miestų stoja Lietuva ir Kaunas“, – pasidžiaugė legendinis treneris.

V. Garastas pažymėjo, kad 1939 metais Kauno sporto halėje stebėti Europos čempionato stovėdami susirinko 11 tūkst. žmonių, dar 20 tūkst. buvo pageidaujančių patekti vidun, kai tuo tarpu visame Kaune gyveno tik apie 70 tūkst. žmonių. „Ar galite įsivaizduoti, kiek žmonių susirinks naujojoje Žalgirio arenoje? Manau, kad kauniečiai ir lietuviai dar nelabai supranta, kokią reikšmę šis renginys turės visai valstybei – jis bus transliuojamas į 150 pasaulio šalių. Tai – jokiais pinigais neišmatuojama nauda“, – akcentavo LKF prezidentas V.Garastas.

„EuroBasket 2011“ organizacinio komiteto vadovas Mindaugas Špokas sakė, kad rengiantis čempionatui buvo išnagrinėti visų iki tol vykusių čempionatų organizacinių komitetų darbai, kad būtų galiam pasimokyti iš kitų klaidų.

„Pavyzdžiui, Švedijos krepšinio federacija, rengdamasi 2003 – ųjų Europos krepšinio čempionatui, nesudarė sutarties su Stokholmo savivaldybe, dėl ko vėliau skendo skolose, panaši situacija buvo ir Serbijoje bei Ispanijoje.

Krepšinis sudarys tik 15 procentų viso čempionato, visa kita – saugumas, įvairūs organizaciniai sprendimai, apgyvendinimas ir kita. Vyriausybiniu lygiu yra sudaryta saugumo darbo grupė, nors žinau, kad Kauno sirgaliai kultūringi ir neramumų neturėtų kelti.

Iš viso laukiame apie 30 tūkst. krepšinio aistruolių, kai tuo tarpu praėjusiame čempionate Lenkijoje jų buvo 25 tūkst. Lietuvoje, mūsų duomenimis, yra apie 50 tūkst. apgyvendinimo vietų, šalis tikrai nedidelė, atstumai tarp miestų nedideli, todėl problemų dėl svečių apgyvendinimo nekils. Šiam čempionatui turime šešias naujas arenas, iš kurių seniausia yra labai moderni Vilniaus „Siemens“ arena. Šiuo, arenų modernumo aspektu, lenkiame daugelį iki tol vykusių Europos šalių – čempionatų rengėjų“, – sakė M. Špokas.

Europos vyrų krepšinio čempionatas kitais metais rugpjūčio 31 – rugsėjo 18 dienomis vyks šešiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Alytuje. Pirmą kartą pirmenybėse dalyvaus 24 geriausios Senojo žemyno komandos.

Mantas Lapinskas, Tarybos sekretoriato vyriausiasis specialistas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: