Šių metų foto meno festivalis „Kaunas Photo 2011” publikai siūlė įvairių darbų įvairiausiose Kauno erdvėse – galerijose, Kauno menininkų namuose, miesto pilyje, mokslo įstaigų fakultetuose, architektūros portalo pilotas.lt redakcijoje, muziejuose ir visur visur, kur tinkama vieta fotografijai atsiskleisti. Šiais metais festivalyje dalyvavo nemažai užsienio menininkų, kurie, atsivežę skirtingas patirtis ir istorijas, smarkiai išplėtė ir paįvairino Kaunas Photo darbų tematiką. Teko pastebėti, kad didžiojoje dalyje fotografijų perteiktos skirtingų šalių politinės, istorinės pusės (pvz. Eric Lusito „Sovietų imperijos pėdsakai“, Lois Hechenblaikner „Alpių istorija“, Steve Hart „Rugsėjo vienuoliktoji – prieš ir po. Asmeninės fotografijos.“) ar vietinės, namų istorijos (Klaudijaus Driskiaus paroda „Arti Sartų“.) Per globalias problemas atsiskleidžia ir kiekvieną žmogų kankinančios dilemos (Mindaugo Ažušilio, Eugenijaus Barzdžiaus, Donato Stankevičiaus paroda „Jauno žmogaus dilema: pasilikti ar išvykti?“).

Šį kartą didesnį dėmesį norėčiau skirti „Meno parko“ galerijoje eksponuotai John Londei fotografijos darbų parodai „Parduotuvėlė užsidaro“, pasakojančiai apie šeimos verslą sudarančias mažas krautuvėles ar įstaigėles ir palaipsninį jų traukimąsi iš apyvartos. Jaukių, mažyčių parduotuvėlių nykimas yra aktualus reiškinys ir problema ne tik Anglijoje (kurioje gilias tradicijas turinčioms įstaigoms ar autentiškai aplinkai skiriamas didelis dėmesys), bet ir kitose šalyse. Žiūrėdami tas puikias fotografijas, nejučia pagalvojame ir apie Lietuvos miestus – sunaikintas kavines, restoranus, parduotuves, miesto dalis ir tolesnį istorinės atminties mindymą. Antropologine prasme John Londei darbai – nykstančios tradicijos liudininkai.

Visose John Londei eksponuojamose fotografijose užfiksuoti parduotuvių savininkai bei darbuotojai jų darbo aplinkoje – maisto prekių, buities reikmenų, automobilių priežiūros, drabužių parduotuvėse, vaistinėje,  siuvykloje. Daiktai ir žmonės čia neatskiriami, susieti tradiciją, amatą, profesionalumą ir abipusę meilę  išreiškiančios priklausomybės. Tokios parduotuvės ir įstaigos ypatingos pirmiausia tuo, kad ten dirba pastovūs, savo darbą puikiai išmanantys ir jį mylintys darbuotojai. Mažoje parduotuvėje sukasi visas šeimos ar giminės gyvenimas. Tai mikro pasaulis, kuriam tvirtai išlikti iltiadantės globalinės ekonomikos sraute praktiškai neįmanoma…Nebent jų gyvastį palaiko pastovūs, mylimi ir seniai pažįstami klientai. Fotografijose vaizduojama aplinka ir žmonės – gryni, tikri, jie – būtent tos vietos žmonės. Uždarius parduotuvę, užsidarys  ir dirbančio joje sielos kertelė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: