(c) Marketnews.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybėje vykusiame Miesto ūkio ir energetikos komiteto išplėstiniame posėdyje be komiteto narių dalyvavo miesto vadovai, Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius, akademikas Jurgis Vilemas, Lietuvos energetikos instituto, AB „Kauno energija“ atstovai, kiti autoritetingi energetikos specialistai.

Posėdžio metu buvo pristatytas miesto energetinės strategijos projektas, aptarti kiti svarbūs energetiniai klausimai.

Miesto ūkio ir energetikos komiteto pirmininko Gedimino Žukausko teigimu, Kaunui būtina kuo skubiau pasitvirtinti energetinę strategiją, kurios pagrindinė užduotis – energijos kainų tiekimo patikimumas.

„Kylant dujų kainoms, tarifas už šildymą gyventojams taip pat kyla. Kauno centralizuotos šilumos vartotojai, už būsto šildymą mokėję po 22 centus už kilovatvalandę, dabar jau moka 25 centus, o vis kalbama, kad dujų kaina dar kils. Gyventojams tai gali tapti nepakeliama našta. Todėl mūsų – politikų ir mokslininkų – tikslas yra pasiekti, kad tarifas taptų optimalus, o ne dirbtinai išpūstas“, – sakė G. Žukauskas. Anot jo, investavus į šilumos šaltinių statybas reikiamas lėšas, šilumos kainas būtų galima sumažinti.

Lietuvos energetikos institutas atliko analizę, kurioje nagrinėjo įvairiausius šilumos gamybos variantus. Pateikti apibendrinimai parodė, kad patraukliausia biokuro panaudojimo vieta AB „Kauno elektrinės“ Petrašiūnų elektrinė (įrengiant naujas turbinas ir rekonstruojant senus katilus).

Bendrovė „Kauno energija“ atstovai pateikė informaciją, kokie darbai atlikti per metus: kokie finansiniai rodikliai, kiek vamzdynų atnaujinta ir t.t. Jie taip pat kalbėjo apie gamybos strategiją: šiais metais planuojama visiškai perimti Petrašiūnų elektrinės valdymą į „Kauno energijos“ rankas.

Pasak G. Žukausko, yra svarstomi įvairūs miesto aprūpinimo energija variantai, panaudojant atsinaujinančius energijos šaltinius – medį, šiaudus, atliekas, durpes. Taip pat nutarta prašyti „Lietuvos elektrinės“ pateikti išsamią studiją, kuri įvertintų galimybę Kaunui tiekti „Lietuvos elektrinės“ perteklinę šilumą, kuria dabar šildomas ežeras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: