vdu.lt archyvo nuotr.

Pirmadienį Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyks filmo apie pasaulyje garsų mokslininką profesorių Algirdą Avižienį premjera.

“Kilo idėja parodyti Lietuvą iš gražiosios pusės – sukurti filmų ciklą apie žymiausius pasaulio lietuvius, padariusius įtaką pasaulio mokslui, švietimui, kultūrai. Vienas iš šio ciklo filmų – apie profesorių A.Avižienį, pasaulinio garso informatiką, kurio pavardę jau pusę amžiaus galima perskaityti geriausiuose informatikos žurnaluose, solidžiausių kongresų programose, aukščiausių tarptautinių mokslinių apdovanojimų sąrašuose, universitetų garbės daktarų galerijose, net mokyklų aritmetikos vadovėliuose”, – apie filmo “Algirdas Avižienis ” gyvenimo odisėja” herojų kalba režisierius Arvydas Barysas.

A.Avižienio patobulinta klaidoms atsparių kompiuterių architektūra šiandien plačiai taikoma visame pasaulyje. Jo koncepciniai brėžiniai padėjo sukurti patį pasitaisantį kompiuterį STAR (Self Testing And Repairing), kurio principai iki šiol taikomi NASA erdvėlaiviuose, keleiviniuose lėktuvuose, atominiuose reaktoriuose, Žemės palydovuose ir kitur.

Mokslininkas prisidėjo prie VDU atkūrimo ir šiam universitetui vadovavo.

1994 metais už nuopelnus Lietuvai 1998 m. jis buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino III-ojo laipsnio ordinu.

A.Avižienis yra Kalifornijos universiteto Los Andžele (UCLA) ir VDU profesorius emeritas, Lietuvos mokslo akademijos užsienio narys, Tarptautinės informatikos federacijos (IFIP) narys, vienas iš Česlovo Milošo gimtinės fondo steigėjų ir dabartinis jo direktorius.

2012 metais profesoriui Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo įteiktas prestižinis Eckerto-Mauchly prizas už svarų indėlį į klaidoms atsparių kompiuterių architektūrą ir kompiuterių aritmetiką, Jean-Claude Laprie kompiuterinių sistemų patikimumo apdovanojimas. Kaune mokslininkas už viso gyvenimo mokslo nuopelnus buvo apdovanotas pirmojo laipsnio “Santakos” garbės ženklu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: