© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Tave matau“, „Galvok, ką nori“, „Požiūrius keičiantys filmai“. Tokiais šūkiais pastaruosius trejus metus kino žiūrovus pasitiko Europos šalių kino forumas „Scanorama”. Per šį laikotarpį buvo parodyta daugiau nei 300 filmų, iš kurių bene daugiausiai žiūrovų simpatijų sulaukusios juostos šiandien atkeliauja į Kauną. Nuo balandžio 24 d. penkias dienas kino teatre „Romuva“ bus rodoma pavasariška septynių „Scanoramos“ filmų programa.

Gražinos Arlickaitės, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorės, teigimu, ši retrospektyva – savotiška duoklė gero kino pasiilgusiems kauniečiams. „Norime parodyti tuos filmus, kurie sulaukė audringų plojimų, tačiau nugrimzdo į istorijos tėkmę. Ši retrospektyva – puiki proga pakelti filmus iš užmaršties, nes juos verta žiūrėti ne vieną kartą“, – džiaugiasi G. Arlickaitė.

„Scanoramos“ filmų retrospektyvą pradės žiūrimiausias 2010 m. festivalio filmas „Geresniame pasaulyje“ (rež. Susanne Bier). Jis laimėjo „Oskarą“ ir „Auksinį gaublį“ geriausio užsienio filmo kategorijoje. S. Bier juosta pasakoja skaudžią dviejų šeimų istoriją: mokykloje užgauliojami ir dėl vietos po saule kovojantys vaikai, besiskiriantys tėvai, kovą su vėžiu pralaimėjusi mama ir vieni pasilikę tėvas su sūnumi. Tai jaudinanti istorija apie yrančius idealus ir asmeninį pasirinkimą tarp keršto ir taikos.

Kauniečiai išvys ir geriausiu visų laikų norvegišku filmu pripažintą Joachimo Ronningo „Maksas Manusas“. Tikrais įvykiais paremtas filmas žiūrovus nukels į nacių okupuotą Norvegiją. Po Žiemos karo prieš rusus, kuriame palaikė Suomiją, Maksas grįžta į savo tėvynę. Netrukus jis prisideda prie partizaninio judėjimo. Maksas kartu su komanda vykdo operacijas ir atakuoja vokiečių laivus Oslo uoste.

„Tas, kuris bijo mesti kauliuką, niekada neišmes šešių“, – tokia frazė nuskamba Keno Loacho filme „Belaukiant Eriko“. Juostoje, pasakojančioje komišką istoriją apie futbolą, meilę ir draugystę. Paštininkas Erikas gyvenime taip nieko ir nepasiekė. Slapčia jis vis dar myli Lilę – moterį, kurią įsimylėjo prieš trisdešimt metų. Užplūdus depresijai, Erikas užtraukia marihuanos dūmą.

Dar viena „Scanoramos“ retrospektyvos juosta – daugybę tarptautinių festivalių aplankiusi Lisos Aschan „Beždžioniautojos“. Juostoje pasakojama dviejų merginų draugystės ir konkurencijos istorija. Kasandra susipažįsta su Ema voltižiravimo būrelyje ir įtraukia ją į keistą draugystę. Ilgainiui tapusios lygiavertėmis priešininkėmis, merginos žengia vis žiauresnius žingsnius, tikrindamos galios, seksualumo ir moralės ribas.

Kauno žiūrovus juoktis privers suomiška komedija „Laplandijos odisėja“. Bedarbio Jano mergina, netekusi kantrybės, paskelbia jam ultimatumą: arba skaitmeninis televizijos imtuvas, arba ryte ji išsikrausto. Gūdžią šiaurietiškos žiemos naktį Janas su draugais išsirengia į paieškas. Pakeliui jų tyko kliūtys, pavojai ir pagundos, o kelią pastoja piktavaliai bei viliojančios sirenų giesmės.

Filmas „Nes tai gražu“ (rež. Lisa Langseth) papasakos jautrią istoriją apie trapią merginą, kuri susiduria su gyvenimo sunkumais, bet drąsiai ieško savęs. Garsiosios aktorės Alicios Vikander suvaidinta Katarina nekenčia motinos ir bjaurisi nykia priemiesčių buitimi. Kai į jos kasdienybę įsilieja Mocarto muzika, merginai atsiveria naujas pasaulis.

„Scanoramos“ filmų programą pabaigs komiška Annes Sewistky drama „Nesveikai laiminga“, pelniusi apdovanojimą tarptautiniame „Sundance“ kino festivalyje. „Nesveikai laiminga“ pasakoja istoriją apie neištikimybę, briedieną, baltus ir anglies juodumo melus, svetimoteriavimą ir… savotišką vergovę.


Filmų anonsai:

„Geresniame pasaulyje“:

„Maksas Manusas“:


„Belaukiant Eriko“:

„Beždžioniautojos“:

„Laplandijos odisėja“


„Nes tai gražu“
:

„Nesveikai laiminga“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: