(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje atidaryta fotografijų paroda “Susipažinkime”, kurioje eksponuojami to paties pavadinimo konkurso metu atrinkti geriausieji profesionalių spaudos fotografų ir fotografijos mėgėjų darbai, skirti parodyti Lietuvoje gyvenančių pabėgėlių kasdienybę.

Beveik penkios dešimtys fotografijų buvo atrinktos po 2009 m. vasario – birželio mėnesiais vykusio konkurso “Susipažinkime”. Nors Lietuvoje gyvena vos keli šimtai pabėgėlių, tačiau konkursas sulaukė didelio susidomėjimo: jam pateiktos net 369 fotografijos. Konkurso nugalėtojus fotografijas parodai bei specialiam albumui atrinko kompetentinga komisija: kritikas Skirmantas Valiulis, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis, spaudos fotografai Dainius Labutis ir Andrius Petrulevičius.

Profesionalų ir mėgėjų fotografijose užfiksuotos Lietuvoje gyvenančių pabėgėlių gyvenimo akimirkos. Jų kasdienybę, džiaugsmus ir rūpesčius skirtingai matė fotografijos mėgėjais vadinami patys pabėgėliai ir profesionalūs spaudos fotografai. Dalis nuotraukų buvo padarytos ne tik pabėgėliais besirūpinančiose įstaigose, bet ir jų gyvenamojoje aplinkoje. Autoriai bando supažindinti visuomenę su žmonėmis, priverstinai palikusiais savo šalį ir paprastai vadinamais vienu žodžiu – pabėgėliai.

Viena iš projekto organizatorių dr. Zita Čeponytė tvirtina, kad profesionalų ir mėgėjų fotografijos atskleidžia požiūrius, kurie iš esmės yra labai panašūs. Todėl tikėtina, anot Z. Čeponytės, kad būtent fotografija gali suartinti skirtingų kultūrų ir patirčių žmones. Pasak Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus, fotografija yra viena paprasčiausių ir tuo pačiu liberaliausių formų, kurios padeda parodyti užfiksuotą gyvenimą. Net ir įmantriausiais tekstais ne visada pavyksta perteikti tai, kas vyksta pabėgėlių gyvenime.

VšĮ “Kauno įvairių tautų kultūrų centro” direktorius Dainius Babilas pirmąją parodos Kaune atidarymo dieną tvirtino esąs sukrėstas kai kurių darbų. D.Babilo nuomone, Lietuvoje dar trūkta tolerancijos kitataučiams, kito tikėjimo ar kitos odos spalvos žmonėms. Tačiau, anot centro direktoriaus, istoriškai lietuviai ir Lietuva buvo labai atvira ir tolerantiška įvairių tautų bei kultūrų žmonėms, todėl tai mums padėjo daugybę metų rasti bendrą kalbą ir su kaimyninėmis, ir toliau esančiomis šalimis bei tautomis.

Toks fotografijų konkursas buvo sumanytas tuomet, kai Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Lietuvos vartotojų institutas nutarė įgyvendinti bendrą iniciatyvą, pavadintą “Pažinkime vieni kitus”. Iniciatyva gimė atsižvelgus į 2003 – 2008 metais ES ir Lietuvoje atliktus tyrimus. Minėti tyrimai rodo, kad tarp užsieniečių grupių, kurioms gyventojai mažiausiai tolerantiški, patenka ir prieglobstį gavę užsieniečiai. Visuomenėje yra susiformavęs neigiamas prieglobstį gavusių užsieniečių įvaizdis. Trūksta ne tik objektyvios informacijos apie juos, tačiau ir apie pabėgėlių integraciją apskritai. Atlikti tyrimai taip pat rodo, jog prieglobstį gavę užsieniečiai patys pažymi visuomenės ir atskirų jos grupių išankstinį neigiamą nusistatymą jų atžvilgiu. Dažnai taikomi stereotipai. Atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvoje praėjusiųjų metų pabaigoje iš viso gyveno 450 pabėgėlių, kuriems suteiktas nuolatinis arba laikinas leidimas gyventi Lietuvos Respublikoje.

Bendrą LŽS ir LVI projektą remia Europos pabėgėlių fondas. Daugiau informacijos apie minėtą projektą ir fotografijų konkursą “Susipažinkime” galima rasti interneto svetainėje www.vartotojai.lt/emi/

Fotografijų paroda “Susipažinkime” Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė) veiks iki gruodžio 23 dienos. Įėjimas nemokamas.

Erika Straigytė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: