(c) V. Ramono nuotr.

Pasibaigus Europos vyrų krepšinio čempionatui, didieji Lietuvos miestai truputėlį nurimo ir atitolo nuo katarsio, patirto „oranžinio kamuolio“ šventės metu. Kaunas – ne išimtis, tačiau „pokrepšininė“ tyla netruko virsti naujais teatrų sezonais, festivaliais, parodomis, koncertais ir kitais švietimo ir meno kultūros „apsireiškimais“.

Greta pastovių miesto kultūros reiškinių, tokių Kauno teatrų kasmetinės premjeros, rugsėjį suspindo tarptautinis „Kaunas Photo“ festivalis, akį džiugina aštuntoji Kauno bienalė „Tekstilė‘11“, žmones prie ekranų rinktis kviečia Tarptautinis Kauno kino festivalis.

Iš šalies žiūrint – miestas bujoja ir tarpsta renginiuose, taip pamažėle kurdamas naujas tradicijas ir atitinkamus miesto kultūros atributus. Keista yra tai, kad matant plačiąja prasme, nuo renginių gausos miestas netampa kultūriškesnis, o tik įdomesnis ir patrauklesnis. Kodėl nuneigiau nevartotiną epitetą kultūriškas? Trumpai tariant, (kultūrinės) antropologijos, etnologijos mokslų „galvose“, kaip antai E. B. Tylor‘o, kultūrą sudaro žmonių gyvensena, papročiai, tradicijos, ankstesnių ir dabartinių laikų įpročiai. Manau, sutiksite, Kaune rastume apsčiai kultūrinių gyvensenos bei aplinkos reiškinių, kurie neturi nieko bendra su meno ar švietimo sferomis. Kai tenka išgirsti, kad mieste „nevyksta joks kultūrinis gyvenimas“, norisi padaryti didžiulį plakatą su kultūros, kaip reiškinio, apibrėžimu ir pakabinti jį ant Laisvės alėjos gale esančio pastato sienos, ant kurios dabar puikuojasi bereikšmė „Kalnapilio“ reklama.  Kultūrinis miesto gyvenimas apima ir mūsų taip mėgstamą kriminologiją, ir Krepšinio čempionatą, ir Varkulevičiaus – Vaitkūno parodą Verslo lyderių centre, Gaetano Donizetti operos ‚Liučija di Lamermūr“ ir visus kitas ne tik meno, bet ir buitines, ūkines miesto sferas. Kultūra – daugiabriaunė visuomenės gyvenimo sfera, ji talpina savyje viską, kuo mes gyvename. Tad žiūrėkime į kultūrą plačiau ir nesiaurinkime prasmių, tuo pačiu sudarydami nekokį miesto įvaizdį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: