(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vidurdienį Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas prie Vytauto Didžiojo paminklo padėjo gėlių, atiduodamas pagarbą didžiam Lietuvos kunigaikščiui, kuris vedė mūsų šalies pulkus į Žalgirio mūšį ir iškovojo istorinę pergalę.

„Minime tokį gražų jubiliejų, todėl man be galo malonu visus kauniečius pasveikinti su Žalgirio mūšio 600-osiomis metinėmis. Kaune Vytauto Didžiojo vardą žino kiekvienas, mūsų mieste šio didžio kunigaikščio atminimas įamžintas deramai, tačiau dažnai pastebime, jog Žalgirio mūšiui yra skiriama per mažai dėmesio ir iš Savivaldybės pusės, ir iš Valstybės pusės. Norėtųsi ištaisyti šią klaidą“, – kalbėjo miesto meras Andrius Kupčinskas.

Šventės metu Kauno meras prie Vytauto paminklo įleido plieno kapsulę su žemėmis, kurios buvo parsivežtos šiais metais iš Žalgirio mūšio vietos, kur buvo pralieta ir lietuvių kraujo. Miesto vadovas taip pat kartu su Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centro direktoriumi Valdu Kubiliumi atidengė informacinę lentą, skirtą turistams. Lentoje pateikiama informacija apie Vytautą Didįjį, Žalgirio mūšį lietuvių ir anglų kalbomis.

Šventės dalyviai linkėjo, kad Vytauto Didžiojo paminklas stovėtų tūkstantį metų, kad ateities kartos žinotų, kiek daug Lietuvai ir Kaunui davė visų lietuvių mylimas kunigaikštis Vytautas.

Po pietų miesto meras įteikė padėkas Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių proga. Liepos 6 dieną prie Kauno pilies buvo atidengtas paminklinis akmuo, karvedžio, Kauno seniūno Jono Sungailos atminimui, kuris vedė Kauno pulkus į mūšį.

Už pagalbą įrengiant šį paminklinį akmenį padėkos įteiktos UAB „Kauno keliai“, UAB „Kelių remonto grupė“, UAB „Kauno kranai“, UAB „Akmelita ir Ko“ (Artūrui Mackui, Jonui Šlapikui, Romui Okulevičiui, Henrikui Semionovui, Ryčiui Baliūnui), UAB „Lietuvos dujos“, skulptoriui Erikui Dauguliui, architektui Vladui Mačiui, bronzos liejikui Žilvinui Pabrinkiui.

Padėka taip pat buvo įteikta Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centro direktoriui Valdui Kubiliui už pagalbą, įrengiant informacinę lentą prie Vytauto Didžiojo paminklo.

„Dėkoju už jūsų gražius darbus, iniciatyvas, kurių dėka kauniečiai turės galimybę daugiau sužinoti apie Kauno seniūną Joną Sungailą. Informacinė lenta kuo puikiausiai pasitarnaus ne tik kauniečiams, siekiantiems pralėsti savo žinias, bet ir užsienio turistams sužinoti apie mūsų kunigaikštį bei didingą Žalgirio mūšį“, – sakė miesto vadovas A. Kupčinskas.

Vakare visus kauniečius kompozitorius G. Kuprevičius kviečia į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodely, kur įvyks kūrinio „Jėga ir ašaros“, skirto Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms, premjera. Dalyvaus Kauno valstybinis choras (vad. Petras Bingelis), Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas” (vad. Vytautas Ramančiūnas) bei kūrinio autorius G. Kuprevičius.

Žalgirio mūšis, vykęs tarp jungtinių Lietuvos ir Lenkijos pajėgų ir Kryžiuočių ordino, pasibaigęs pastarojo sutriuškinimu, po kurio jis nebeatsigavo. Įvairūs šaltiniai vertina, kad pusantros paros trukusiame mūšyje dalyvavo 25 000–85 000 žmonių, o žuvo – 15 000–50 000. Lietuvių-lenkų pusėje dalyvavo samdytos totorių, moldavų, čekų pajėgos, kryžiuočius parėmė riteriai iš įvairių Vakarų Europos šalių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: