(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Spalio 1 d. 18 val., Kauno miesto simfoninis orkestras pradeda V-ąjį kūrybinį sezoną ir kviečia į koncertą, skirtą Pasaulinei muzikos dienai paminėti. Visą vasarą orkestras buvo aktyvus šalies ir miesto renginių dalyvis ir rudenį kolektyvas pradeda su naujomis kūrybinėmis jėgomis ir idėjomis. Pirmojo sezono koncerto viešnia – retai Lietuvoje koncertuojanti, Londono Guidhall muzikos mokykloje studijuojanti – pianistė Martyna Jatkauskaitė. Koncertui, kuris vyks Kauno valstybinėje filharmonijoje, diriguos Kauno miesto simfoninio orkestro vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas.

Sezono atidarymo proga orkestras parengė ypatingą programą, kurioje – net kelios premjeros. Koncertą pradės vienas populiariausių XX a. orkestrinių kūrinių – Moriso Ravelio Bolero. Orkestro viešnia M. Jatkauskaitė su orkestru taip pat atliks ir kitą prancūzų kompozitoriaus kūrinį – Koncertą fortepijonui ir orkestrui G-dur. Pasak orkestro vadovo Algimanto Treikausko, abu kūriniai yra tarsi egzaminas orkestrui, reikalaujantis didelio tikslumo ir aukšto profesionalumo. “Neabejoju, kad M. Jatkauskaitė atras dialogą su orkestru, M. Ravelio Koncertas reikalauja ne tik meistriškumo, tačiau ir gilumo, meninės indvidualybės, jautrumo”,- sakė orkestro vadovas.

Koncerte taip pat skambės jau Kauno publikai pažįstama Antonino Dvoržako Simfonija Nr. 9 e-moll, op. 95 “Iš Naujojo Pasaulio“.

Martyna Jatkauskaitė groti fortepijonu mokėsi Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijoje, mokytojos Birutės Kumpikienės klasėje. 2003 m. pradėjo studijuoti Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje (prof. V.Vitaitės klasėje). 2005 m. laimėjo Baltijos šalių mokslo stipendiją ir šiuo metu studijuoja magistrantūroje Didžiojoje Britanijoje, Londono Guildhall Muzikos ir Dramos akademijoje pas prof. Joan Havill.

Nuo 1997 m. pianistė savo talentą sėkmingai demonstruoja tarptautiniuose konkursuose, vykstančiuose Lietuvoje, Čekijoje, Graikijoje, Italijoje, Rumunijoje, D.Britanijoje ir Kanadoje.

Pradėjusi studijuoti Guildhall Muzikos ir Dramos akademijoje, M. Jatkauskaitė susilaukė puikių įvertinimų. 2006 m. Tunbridge Wells Tarptautiniame Jaunųjų Artistų konkurse tarp beveik 80 įvairių specialybių atlikėjų ji buvo apdovanota Grand Prix prizu. 2007 metais pianistė laimėjo I-ąją vietą prestižiniame Oksfordo muzikos festivalyje ir tais pačiais metais buvo apdovanota Londono Filharmonijos orkestro Martino muzikos stipendija, kuri suteikė galimybę surengti solo rečitalį vienoje didžiausių Londono salių „Royal Festival Hall“.

Pianistė yra dalyvavusi garsių atlikėjų ir muzikos mokytojų (tokių kaip John Lill, Jerome Lowenthall, Paul Lewis, Stephen Kovacevich, Mūza Rubackytė) meistriškumo kursuose. Ji nuolat kviečiama groti solo rečitalius Tunbridge Wells, Guildford, Winchester, Chichester, Gower muzikos festivaliuose. Dar studijų Lietuvoje metu Martyna yra grojusi su Lietuvos Nacionaliniu, Lietuvos Kameriniu bei Kauno simfoniniu orkestrais.

2007 m. pabaigoje M. Jatkauskaitė laimėjo Jack Samuel pianistų konkursą ir kaip konkurso nugalėtoja buvo pakviesta rengti rečitalius Italijoje. 2008 metų lapkričio mėnėsį surengė debiutinį solo rečitalį prestižinėje Wigmore Hall salėje Londone, o šių metų pradžioje koncertavo su Londono Festivalio orkestru Londono Cadogan salėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: