(C) KaunoŽinios.lt archyvo nuotr.

Lapkričio 20 d. 18 val. Kauno miesto simfoninis orkestras kviečia į susitikimą su vokiečių kompozitoriaus Liudviko van Bethoveno (1770 – 1827) kūryba. Koncerte skambės vieni žymiausių ir svarbiausių kompozitoriaus kūrinių, priskiriami skirtingom muzikos epochom – klasicizmui ir romantizmui. Orkestro viešnia, šiuo metu Didžiojoje Britanijoje gyvenanti ir retai Lietuvoje koncertuojanti pianistė, tarptautinių konkursų laureatė Vita Panomariovaitė. Diriguos Martynas Staškus. Koncerto kviečiame klausytis Kauno valsybinėje filharmonijoje.

Koncertą pradės vienas iš Vienos klasiko šedevrų – ekspresyvi ir užburianti simfonija Nr. 3 op 55 es-dur „Herojinė“. 1804 m. parašytas sukurtas kūrinys peržengė iki tol vyravusias Haydno ir Mocarto klasicistinės simfonijos ribas, juntama romantizmo įtaka. Kompozitorius žavėjosi generolu Bonapartu, simfonija buvo dedikuota jam. Sužinojus, jog Prancūzijos didvyris ketina pasiskelbti imperatoriumi, iš partitūros išbraukė užrašą „Bonaparte“ ir paliko tik „Herojinė simfonija“.

Kauno miesto simfoninio orkestro viešnia Vita Panomariovaitė po ilgos pertraukos grįžta ir kviečia klausytojus į romantizmo epochą. Programoje kitas monumentalus L. Van Bethoveno kūrinys – Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 5 op 73 es-dur, žinomas kaip „Imperatoriškasis“. Tai paskutinis iš Beethoveno koncertų fortepijonui, parašytas 1809–1811 metais Vienoje. Pats kompozitorius dėl progresuojančio kurtumo niekada šio koncerto neskambino. Antroji šio koncerto dalis Adagio un poco moto – vienas gražiausių ir lyriškiausių L. Van Beethoveno kūrybinio palikimo puslapių.

Vita Panomariovaitė Kaune baigė J. Naujalio muzikos gimnaziją ir 1994 metais įstojo į Lietuvos Muzikos Akademiją. Per savo karjerą V. Panomariovaitė yra tapusi ne vieno tarptautinio konkurso prizininke ir laureate (M. K. Čiurlionio lietuvoje, F.L.A.M.E. Prancūzijoje, Citta di Sulmona Italijoje, Joaquin Rodrigo International Piano Competition Ispanijoje). Pianistė ne kartą buvo kviečiama koncertuoti kartu su Nacionaliniu simfoniniu bei Lietuvos Kameriniu orkestrais, grojo su Ispanijos radijo ir televizijos orkestru. 1998 metais V. Panomariovaitė laimėjo stipendiją studijuoti Guildhall muzikos mokykloje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: