© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kovo pabaigoje 28-erių sulaukusi britų aktorė ir modelis Keira Knightley yra viena geriausiai apmokamų Holivudo moterų. Darbas scenoje ir ekrane – visas jos gyvenimas, mat šio amato mergina ėmėsi nuo pat mažens. Neseniai ištekėjusi aktorė Keira Knightley – ryškių veido bruožų ir itin lieknos figūros moteris, dėl ko neretai piktais žodžiais apkalbama didžiausių kritikų. Nepaisant to, filmo „Karibų piratai“ žvaigždė sėkmingai bando įrodyti savo vaidybos talentus ir pranašumus žymiausiose kino juostose.

Keira Knightley gimė 1985 metais kovo 26 dieną, škotų scenaristės, Sharman Macdonald, ir anglų aktoriaus, Will Knightley, šeimoje, Teddingtone, Anglijoje. Turi vyrenį brolį Caleb. Knightley gyveno Ričmonde ir lankė Teddington mokyklą, o sulaukusi pilnametystės įstojo į Esher koledžą. Vaikystėje jai buvo diagnozuota disleksija (gebėjimo skaityti sutrikimas), tačiau užsispyrimas neatsilikti nuo klasės draugų mergaitę pavertė itin gabia mokine. Keira būdama trejų pareiškė norą turėti asmeninį agentą, kaip ir tėvai. Ji prisimena, kad vaikystėje jos galvoje vienintelė mintis sukosi ne apie spalvotus žaislus, o tik apie aktorystę. Ji vaidino daugelyje vietinių mėgėjų spektakliuose, iš kurių buvo „After Juliet“, parašytas jos motinos, ir „United States“, parašytas jos tuometinio dramos mokytojo, Ian McShane. Tėvų pėdomis ji pasekė būdama devynerių, kai pradėjo vaidinti miniserialuose ir filmuose: „Village Affair“ (liet. „Miestelio reikalai“) (1994), „Innocent Lies“ (liet. „Nekaltas melas“) (1995), „The Treasure Seekers“ (liet. „Lobių ieškotojai“) (1996), „Coming Home“(liet. „Sugrįžimas namo“) (1998), „Oliver Twist“ (liet. „Oliveris Tvistas“) (1999). Keirai, įstojus į Esher koledžą, labiausiai patikdavo menas, istorija ir anglų literatūra, tačiau po metų šiuos mokslus metė, kad galėtų mokytis Londono muzikos ir dramos teatro akademijoje bei sutelktų visą savo dėmesį į vaidybą.

Keira, būdama keturiolikos, sulaukė pirmo pasiūlymo suvaidinti holivudiniame filme – „Star Wars Episode 1: The Phantom Menace“ (liet. „Žvaigždžiu karai: Epizodas 1-pavojaus šešėlis“) (1999), nes mergina buvo labai panaši į filmo heroję – karalienę Padmę Amidalą (vaid. Natalie Portman) ir Keirai atiteko karalienės antrininkės Sabos vaidmuo. K. Knightley ir kolegė N. Portman yra tokios panašios, kad joms filmuojantis šioje juostoje, pačių aktorių motinos negalėjo atpažinti merginų, kai jos buvo su makiažu. Iki filmo premjeros buvo skelbiama, kad tiek karalienę Amidalą, tiek jos antrininkę vaidins N. Portman. Žinią, apie K. Knightley pasirodymą juostoje, filmo kūrėjai žiūrovams pateikė kaip staigmeną.

2001 metais, „Walt Disney Productions“ studijos filme „Princess of Thieves“ (liet. „Vagių princesė“) jaunoji aktorė suvaidino Robino Hudo dukrą Gwyn, po tėvo mirties paveldėjusią šeimos „verslą“. 2002 metais, nepaisant to, kad beveik nemoka žaisti futbolo, Keira pakviečiama filmuotis „Bend it like Beckham“ (liet. „Smūgiuok kaip Bekhemas“). Tuo metu jaunoji aktorė tris mėnesius mokėsi žaisti futbolą ir stengėsi perprasti Futebol de Salao — brazilišką futbolo žaidimo metodą.

Po metų, režisierius Jerry Bruckheimer Keirai pasiūlo vaidinti „Pirates of the Carribean: The Curse Of The Black Pearl“ (liet. „Karibų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas“). Šiame filme ji vaidino su Johnny Depp ir Orlando Bloom, o pats filmas populiarumu pralenkė net „Terminatorių 3“ ir jau pirmą pasirodymo savaitę JAV tapo žiūrimiausiu. Keira suvaidino ir dar dviejuose šio filmo tęsiniuose.

Vienas bene geriausių Keiros Knightley vaidmenų buvo atliktas filme „The Duchess“ (liet. „Hercogienė“) (2008). Ši realiai egzistavusi neeilinė savo epochos moteris turėjo didžiulę politinę įtaką. Ji buvo stipri asmenybė, gebanti formuoti savo įvaizdį, manipuliuoti visuomenės nuomone, o kartu pažeidžiama ir vieniša. Visų dievinama, ji taip ir nesugebėjo užkariauti vienintelio jai svarbaus žmogaus, savo vyro, širdies.

Davido Cronenbergo dramoje „A Dangerous Method“ (liet. „Pavojingas metodas“) (2011) Keira suvaidino Sabiną Spielrein, filosofo ir psichoanalitiko Carlo Gustavo Jungo pacientę, vėliau tapusią jo meiluže ir mokine. Ji buvo ypatinga moteris ir labai svarbi asmenybė psichoanalizės pasaulyje. Keira kruopščiai ruošėsi vaidmeniui: perskaitė šūsnį knygų apie psichoanalizę, Jungo ir savo herojės dienoraščius. Norėdama tikroviškiau atkurti Sabinos ligos simptomus, konsultavosi su neurologais ir psichiatrais.

2012 metais Keira Knightley atliko rolę muzikinėje romantinėje dramoje „Can a Song Save Your Life“, pakeisdama aktorę Scarlett Johansson, pasitraukusią dėl asmeninių priežasčių. Tais pačiais metais suvaidino meilės trikampio jausmų dramoje „Anna Karenina“ (liet. „Ana Karenina“). Šiais metais Keira jau atliko vaidmenį veiksmo trileryje „Jack Ryan“, kuris turėtų pasirodyti kino ekranuose gruodžio pabaigoje.

Aktorė, įrodžius savo pranašumą daugelyje filmų, yra daug kartų įvertinta ir apdovanota. 2003 m. „London Critics Circle“ ją pripažino metų geriausia kino naujoke. 2004 m. „Tatler“ žurnalo išrinkta „Geidžiamiausia moterimi“. 2004 m. „Glamour“ paskelbta „Žavingiausia aktore“. 2005-ųjų gruodį laikraštis „The Daily Mirror“ paskelbė K. Knightley „Metų aktore“. Tinklalapyje Indiecritics.com aktorė tituluota „Gražiausias moterimi“ ir „Nuostabiausio veido savininke“. Būdama 20-ies, aktorė buvo trečia jauniausia moteris „Oskarų“ istorijoje, nominuota apdovanojimui už geriausią moters vaidmenį.

Talentingoji gražuolė atsiskleidžia ne tik aktorystės srityje. Be vaidybos K. Knightley šoka baletą, moka groti fleita ir pianinu bei piešia. Keira ne kartą pozavo tokiems leidiniams, kaip „Vogue“ ir „Vanity Fair“ bei tapo legendinių „Chanel” mados namų kvepalų „Coco Mademoiselle” reklaminės kampanijos veidu. Ne kartą seksualiausia gražuole išrenkama aktorė pasižymi ne tik puikia išvaizda, bet ir kilnių ketinimų siekimu. Keira – aktyvi kovotoja už žmonių teises.

Jaunoji britė yra nuolatos kritikuojama dėl savo lieknos figūros ir ne kartą kritikų pavadinta anoreksike bei blogu pavyzdžiu jaunoms mergaitėms. Tačiau pati aktorė tokias apkalbas visuomet neigia ir tvirtina, kad toks yra jos kūno sudėjimas.

Pasakoti spaudai apie savo meilės reikalus Keira niekada nebuvo linkusi. Tačiau yra žinoma, kad 2003-2005 metais Knightley draugavo su aktoriumi Jamie Dornan. Nuo 2005 iki 2010 m. ji buvo pora su filmo „Pride & Prejudice“ kolega Rupert Friend. Vėliau ji pradėjo susitikinėti su rokeriu James Righton, su kuriuo po metų draugystės susižadėjo, o susituokė šių metų gegužės 4 dieną Prancūzijoje. Pora gyvena Rytų Londone.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: