© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Vienas Kalifornijos (JAV) aukštosios mokyklos studentas pasidalino internete rasistiniais vaizdais, kuriuose buvo vaizduojamos kilpos aplink juodaodžių kaklus. 

Tai sukėlė didelius protestus studentų ir tėvų tarpe. Pats universitetas yra labai pasiturinti bendruomenė, kuri didžiuojasi savo liberalizmu ir politinio korektiškumu. Todėl šis įvykis sugadino mokyklos reputaciją, ir klausimas buvo iškeltas į teismą.

Rasistiniuose įrašuose taip pat buvo pateikiama daugybę nuotraukų su juodaodžiais asmenimis, šalia beždžionių, ir anekdotai apie studentus, turinčius antsvorį.

Naujasis ieškinys kelia klausimus apie teisę laisvai reikštis, pagrindą diskusijai suteikė keturi aukštosios mokyklos studentai, kurie paspaudė ,,patinka“ socialinio tinklo paskyroje. Albano aukštojoje mokykloje, viename studento socialiniame tinkle pasirodė rasistinės nuotraukos. Prieš sustabdant šį studentą, buvo gauta teigiamų komentarų. Dabar pašalinti studentai dabar kaltina Albano aukštąją mokyklą, esą ši pažeidė mokinių teises laisvai reikštis. Studentai teigia, jog mokykla neturi teisės kontroliuoti asmeninės erdvės, nes šie įžeidžiantys pranešimai buvo privačiame puslapyje. Tai esą neturėjo jokio ryšio su mokyklos veikla.

,,Tai niekuo nesiskiria nuo privačios piešimo knygos turėjimo, galimybės nupiešti keletą įžeidžiančių piešinių namie ir pasidalinti jais su savo draugais“ – teigia Alan Beck, keturių studentų advokatas. ,,Ar mokyklos turi teisę žlugdyti mūsų gyvenimą, kai tai darome savo namuose?“

Teisės ekspertai teigia, jog ieškinys bus pateiktas į JAV federalinį teismą su galimybe spręsti, kaip griežtai mokyklos gali kontroliuoti studentų pasisakymus internete. Tai kelia dar vieną keblų klausimą, ar ,,patinka“ socialiniame tinkle yra visiškas pranešimo palaikymas.

Policijos inspektorė Valerie Williams viešame pareiškime teigė, jog teismas peržiūrės bylą, tačiau ketina imtis ,,atitinkamų veiksmų, ir reaguoti į tai“. ,,Rajonas labai rūpinasi ir užtikrina, kad visi studentai jaustųsi saugūs mokykloje, ir todėl yra įsipareigoję teikti pagalbą ir pagarbų elgesį tarp visų mokykloje besimokančių asmenų.“

Mokykla yra didelė institucija pagal teisės aktus, ir turi teisę apriboti netinkamas kalbas mokyklos teritorijoje. Tačiau teismas gali nesutikti, kad mokykla gali nubausti studentus dėl rasizmo palaikymo už jos ribų.

,,Mano paties nuomonė, kad studentai turi teisę kalbėti kaip ir visi kiti, kai jie yra ne viešoje patalpoje ar socialinėje erdvėje. Galima naudotis žodžio laisvę bet kada, tačiau tai turi būti sąmoninga. Jeigu šių kriterijų studentai nesilaiko, mes turime teisę juos bausti.“ – teigia Aaron Caplan, profesorius iš teisės mokyklos Los Andžele.

Kalifornijos mokyklos nesuteikia papildomų įgaliojimų riboti viešus pasisakymus, todėl šiuo atveju galioja valstybės įstatymai. Keturių studentų advokatas Alan teigia, jog žmonės šiais laikais spaudžia ,,patinka“ beveik ant visko, todėl to negalima traktuoti kaip grėsmės.

Taip pat skaitykite: ,,Facebook“ ieško 3000 žmonių, kurie žiūrėtų su smurtu susijusius vaizdo įrašus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: