© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinija šį mėnesį pasiųs į kosmosą tris savo astronautus, kurių kosminis laivas susijungs su eksperimentiniu orbitiniu moduliu, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, informuodama apie naujausią šalies žingsnį Pekinui siekiant pasistatyti nuolatinę kosminę stotį.

Kosminiame laive “Shenzhou 10” prasidėjo “baigiamoji pasiruošimų stadija” prieš skrydį “birželio viduryje”, nurodė valstybinė naujienų agentūra “Xinhua”, cituodama pilotuojamųjų kosminių skrydžių programos atstovą.

Kaip praneša “Xinhua”, kosminis laivas turės susijunti su orbitine laboratorija “Tiangong 1”, tad ši misija bus svarbus žingsnis Kinijos pastangose pasistatyti visavertę kosminę stotį, kurioje galėtų ilgą laiką dirbti astronautai.

Astronautai, kurie Kinijoje vadinami taikonautais, “ves pamoką grupei moksleivių per vaizdo tiltą”, skriedami orbitoje po kosminio laivo starto iš bazės šalies šiaurės vakaruose, pridūrė agentūra.

Kinijos kosminė programa atsilieka nuo JAV ir Rusijos, tačiau Pekinas turi ambicingų planų, įskaitant siekį nuskraidinti žmones į Mėnulį ir iki 2020 metų pasistatyti orbitinę stotį, sakoma oficialiuose dokumentuose.

Pirmąjį taikonautą Kinija pasiuntė į kosmosą 2003 metais. 2012 metais kosminis laivas “Shenzhou 9” atliko iki šiol ilgiausiai trukusią Kinijos kosminę misiją, o tarp trijų jo įgulos narių buvo pirmoji į orbitą pakilusi šios šalies moteris.

Milijardus dolerių kainuojančią kosminę programą Pekinas laiko svarbiu simboliu, bylojančiu apie stiprėjantį šalies statusą pasaulinėje arenoje, didėjančius technologinius pajėgumus ir valdančiosios Komunistų partijos sėkmę, keičiant padėtį kadaise skurdusioje šalyje.

Azijos supervalstybė intensyvina pilotuojamuosius skrydžius tuo metu, kai Jungtinės Valstijos, ilgai buvusios lyderės šioje srityje, apkarpė kai kurias savo programas ir nurašė savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: