Organizatorių archyvo nuotr.

Itin populiarių knygų „Kalifo rūmai. Metai Kasablankoje“, „Tūkstančio ir vienos nakties šalyje“  (prieš Vilniaus knygų mugę pasirodys trečia knyga – romanas „Timbuktu“; visas tris knygas vertė Rasa Drazdauskienė) autorius Tahiras SHAHAS (g. 1966) – leidyklos „Tyto alba“ užsienio svečias, rašytojas, keliautojas, dokumentinių filmų kūrėjas. Jis gimė Londone, kilmingoje afganų šeimoje. Gyvena Maroke, Kasablankoje. T. Shahas parašė dvylika knygų, paremtų keliaujant įgyta patirtimi, jo dokumentiniai filmai rodomi per „National Geographic Channel“, „The History Channel“.

Giminės šaknys – Afganistane

Tahiro Shaho giminėje netrūksta garsių žmonių, nusipelniusių pasaulio kultūrai. Jo senelis Sidaras Ikbalas Ali Shahas buvo Hindukušo genties vado sūnus, gydytojas, diplomatas, filosofijos profesorius, pustuzinio Didžiosios Britanijos vadovų patarėjas ir daugiau kaip šešiasdešimties knygų autorius. Mirus Tahiro močiutei, senelis nusprendė persikelti į tokią vietą, kurioje jie niekada nesilankė dviese. Taip jis atsidūrė Maroke ir paskutinius savo gyvenimo metus praleido Tanžere.

Rašytojo tėvas Idriesas Shahas buvo Vakaruose garsus arabistas, arabų pasakų ir sufizmo tyrinėtojas, vienas iš įtakingiausių XX amžiaus žmonių, vienas iš „Romos klubo“ įkūrėjų. Šimtai jo mokinių tapo solidžiais mokslininkais ir rašytojais. Jis įkūrė leidyklą „Octagon Press“, parašė apie 40 knygų, jos išverstos į dvi dešimtis kalbų.

Apsigyvenęs Anglijoje, Tahiro Shaho tėvas ilgėjosi gimtinės. Savo vaikus – Tahirą ir dvi dukteris veždavosi lankyti tėvo į Maroką, į Atlaso kalnus. Sakė, kad ši vietovė labai primena Afganistaną. Senelį vaikai lakydavo nuolat, kol jis žuvo po sunkvežimio ratais.

Kelionės išmokė svarbių dalykų

Tahiras Shahas užaugo Britanijoje, studijavo Londono, Nairobio ir San Diego universitetuose. Vėliau, šeimos paskatintas pradėjo keliauti. Viename interviu rašytojas prisipažino: „Iš pradžių buvau lyg urvinis žmogus: neturėjau nei įgūdžių, nei vizijos. Dirbdamas neperspektyvius darbus, susitaupydavau truputį pinigų ir leisdavausi į Pietų Ameriką, Indiją, Artimuosius Rytus. Kai baigdavosi grynieji, grįždavau ir pradėdavau viską iš naujo. Kartą toptelėjo, kad galėčiau rašyti straipsnius – gaučiau materialios naudos iš savo kelionių. Rašymas apie keliones išmokė svarbaus dalyko: ieškoti šalies, po kurią keliauji, išskirtinių bruožų. Susitelkdavau į kokią nors šalies, po kurią keliavau, problemą, ieškodavau jos priežasties, žvelgdavau į kiekvieną smulkmeną kaip per didinamąjį stiklą, apie visuomenę susikurdavau nuomonę betarpiškai, kaip ir kiekvienas aistringas keliautojas.“

Iš ankšto buto ­– į Kalifo rūmus

Kelionėje į Indiją Tahiras Shahas susipažino su vietine mergina Rachana ir ją vedė. Kai šeima laukėsi antro vaiko, keliautojas ir rašytojas dar aštriau pajuto, kad gyvena „mėgdžiotojų visuomenėje su ribotu salos mentalitetu“. Londone šeima turėjo nedidelį, ankštą butuką, o svajojo apie namą. Be to, gyvenimas didmiestyje atrodė prėskas, pilkas, nuobodus. T. Shahui trūko spalvų ir ryškaus dangaus. Nusprendę apsigyventi Maroke, Tahiro Shaho vaikystės prisiminimų mieste, jie du su žmona išsirinko miestą – Kasablanką. Šio didžiausio Maroko miesto prie vandenyno medinose, kreivose gatvelėse aukštos apsilaupiusios sienos neretai slepia įspūdingus senovinius rūmus. Jie kainuoja nebrangiai, nes marokiečiai mieliau renkasi šiuolaikiškus daugiabučius. Restauravęs senus rūmus ir juose įsikūręs, viename interviu Tahiras Shahas pasakojo: „Mūsų gyvenimas Maroke labai paprastas, neapleidžia jausmas, kad ištrūkome iš vietos, kurioje nesijautėme namie. Man daug kas sako, kad persikelti į visiškai kitą pasaulį iš Londono buvo labai drąsus žingsnis. O man tai buvo pats aiškiausias sprendimas gyvenime. Labai džiaugiuosi, kad išvažiavau. Pagrindinė priežastis – čia, Kasablankoje, jaučiuosi gyvenąs tikrame pasaulyje.“

Knyga „Kalifo rūmai. Metai Kasablankoje“ (2009 m.) ir pasakoja apie pirmuosius metus Kasablankoje. Tahiras Shahas sąmojingai ir su švelnia ironija aprašo rūmų remonto peripetijas, pasakoja, vietinius papročius, supažindina su virtine spalvingų asmenybių. Šią knygą 2006 metais žurnalas „Time“ įtraukė į metų geriausių knygų dešimtuką. Ji ir kitos Tahiro Shaho kelionių knygos (apie Peru, Indiją, Etiopiją ir kt.) užsienio kritikų jau dabar vadinamos kelionių literatūros klasika.

Šalies siela slypi jos pasakose

2011 metais lietuvių kalba išleistoje “Tūkstančio ir vienos nakties šalyje. Kelionė pas Maroko pasakotojus” Tahiras Shahas toliau pasakoja apie savo gyvenimą Kasablankoje.

Apleisti Kalifo rūmai virto tikrais rūmais, o Marokas – tikraisiais namais. Tačiau rašytojas suvokė: kol nepasiners į Maroko pasakų ir istorijų pasaulį, tol tikroji šalies siela liks nepažinta. Šią knygą T. Shahas skiria žmonėms, išsaugojusiems senąją žodinę tradiciją, – istorijų pasakotojams. Pasakas visą gyvenimą rinkęs Tahiro Shaho tėvas sūnui perdavė meilę išmintingoms istorijoms. Apie knygą  „Tūkstančio ir vienos nakties šalyje“ Tahiras Shahas yra sakęs:  „Dar niekada taip nesimėgavau rašymo procesu. Taip atsitiko todėl, kad galėjau nupūsti dulkes nuo prisiminimų, apie kuriuos net neįtariau… Kai kurių dalykų tėvas mus mokė, bet gerokai daugiau išmokome netiesiogiai, klausydamiesi istorijų. Jos ištisais dešimtmečiais lašas po lašo sverbėsi į mus ir sukūrė nuostabiausią gyvenimo instrukciją… Žvelgiant atgal ar į ateitį, mane labiausiai stulbina tai, kaip įvairiapusis lavinimas stiprina žmogų, paruošia jį įvairioms situacijoms.“

Prieš pat Vilniaus knygų mugę pasirodysianti trečioji Tahiro Shaho knyga, romanas „Timbuktu“, anot autoriaus, – pasakojimas apie vieną didingiausių išlikimo istorijų. Ši tikra istorija paremta knyga apie Afrikos miestą, „pastatytą iš gryno aukso“, bergždžius keliautojų bandymus jį pasiekti ir apie žmogų, kuriam pavyko įgyvendinti svajonę.

Ne turtuolis, užtat laisvas

Paklaustas, ką laiko didžiausia gyvenimo vertybe ir atlygiu, rašytojas neabejoja: „Laisvę. Tai – geriausias atlygis. Tai reiškia, kad galiu sėdėti Mumbajuje arba savo namuose Kasablankoje ir stebėti, kas vyksta. Manęs nevaržo nykus darbas liuminescencinių lempų apšviestoje kontoroje, man nereikia taikstytis su tironišku bosu. Aš ne turtuolis, bet esu laisvas, ir man tai reiškia pasiutusiai daug. Galiu įsikurti, kur noriu, mėgautis gyvenimu spalvingame kultūrų katile. Šiais laikais, kai yra internetas ir elektroninis paštas, nebėra ribų, viskas priklauso nuo tavo paties svajonių.“

Daugiau apie šį talentingą ir įvairiapusį kūrėją galite sužinoti užsukę į jo asmeninę svetainę www.tahirshah.com. Beje, Tahiras Shahas ne tik puikiai rašo ir filmuoja, bet ir fotografuoja – jo nuotraukas taip pat galite pamatyti šioje svetainėje.

Vilniaus knygų mugėje susitikimas su Tahiru Shahu – vasario 23 d., šeštadienį, 13 val. LITEXPO salėje 5.1. Renginio vedėja – Rasa Drazdauskienė.  

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: