(c) stock.xchng archyvo nuotr

Kokio nekilnojamojo turto šiuo metu labiausiai ieško pirkėjai? Kiek galėtų už jį mokėti? Kokie pasiūlymai – savininkų ar tarpininkų – ieškantiesiems aktualesni? Iš kur gautų pinigų įsigyti būstą? Didžiausias nekilnojamojo turto portalas Aruodas.lt paklausė savo vartotojų nuomonės, kokio būsto jie ieško ir kiek už ji galėtų mokėti.

Labiausiai ieškoma butų

Aruodas.lt atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad šiuo metu didžiausia gyvenamojo nekilnojamojo turto paklausa. Pusė apklausoje dalyvavusiųjų asmenų ieško pirkti butą, kiti 27 proc. domisi namo pirkimu, 10 proc. atėjus pavasariui žvalgosi įsigyti sodybą, o 9 proc. respondentų pirktų sklypą ir galbūt patys statytųsi namą. Dabar mažiausiai domimasi parduodamomis patalpomis: jas pirktu vos 2 proc. respondentų.

Būsto daugiausia ieškoma internete

Besidomintieji būsto pirkimu teigia, kad nekilnojamojo turto labiausiai ieško peržiūrėdami internetiniuose portaluose esančius skelbimus (57 proc. respondentų), nes taip patogiau: galima ne tik perskaityti objekto aprašymą, bet ir nuotraukose pažiūrėti, kaip konkretus objektas atrodo. Kai kurie (19 proc.) kreipiasi į pažįstamus ir jiems padedant ieško, kas koki objektą parduoda. Kiti 18 proc. peržiūri skelbimus ir internete, ir laikraščiuose, o likusieji 7 proc. ieško kitais būdais. Renkasi ir privačių asmenų, ir tarpininkų pasiūlymus. Paklausus, ar atsižvelgia i tai, kas parduoda nekilnojamąjį turtą, išsiskyrė trys skirtingos nuomonės.

Trečdalis tyrime dalyvavusiųjų teigia, kad nėra skirtumo – tinka ir agentūrų, ir privačių asmenų ar statytojų pasiūlymai. Kitas trečdalis respondentų rinktųsi tik privačių asmenų pasiūlymus, kai nebūtų teikiamos tarpininkavimo paslaugos, o kiti kreiptųsi tik į agentūrą, kuri padėtų ne tik surasti objektą, bet ir sutvarkyti dokumentus.

Už kokią kainą klientas pirktų būstą?

Aruodas.lt tyrimo rezultatai rodo, kad pirkėjai šiuo metu ieško pigesnio nekilnojamojo turto: daugiau kaip pusė respondentų mokėtų iki 150 000 Lt, 23 proc. pirktų, jei objektas kainuotų ir iki 250 000 Lt. Vos 5 proc. atsakė, kad jiems kaina yra visiškai nesvarbi. Galima daryti prielaidą, kad dabar populiaresni ekonominės klasės nekilnojamojo turto objektai, būstui nebeskiriama tiek daug pinigų, kiek anksčiau.

Atsiskaitymas už turtą – grynaisiais arba skolintais pinigais

Atlikta apklausa atskleidžia, kad nekilnojamojo turto pirkėjai už būstą atsiskaitytų daugiausia dviem būdais: mokėtų grynaisiais (32 proc. respondentų) arba imtų banko paskolą (30 proc.). Likusieji (22 proc.) parduotų turimą būstą ir naują pirktų už gautus pinigus arba rastų kitų būdų (14 proc.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: