lrv.lt archyvo nuotr.

Opoziciniai konservatoriai žada pradėti socialdemokrato Broniaus Bradausko atstatydinimo iš Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkų procedūrą, po to, kai šis per tarptautinį renginį uždraudė rodyti dokumentinį filmą su Sausio 13-osios vaizdais.

“Jeigu socialdemokratai patys to nepadarys (neatšauks B.Bradausko – red.), ir nesupras, kokią didžiulę klaidą jie daro nereaguodami į B.Bradausko išpuolį, mes pradėsime B.Bradausko atstatydinimo iš komiteto pirmininko pareigų procedūrą”, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius.

“Be abejo, tai bus testas socialdemokratams, ir net jeigu nepasitikėjimo procedūra nesulauks Seimo daugumos paramos, ji bus naudinga, nes duos aiškų atsakymą, kad socialdemokratai sutinka toliau būti Rusijos informacinių karų įrankiais”, – pažymėjo opozicijos lyderis.

Pasiūlymas atleisti Seimo pareigūną turi būti svarstomas, kai tai motyvuotu raštu pateikia ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių. Sprendimas dėl Seimo pareigūno atleidimo nepasitikėjimo pagrindu priimamas daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Dienraštis “Lietuvos rytas” praėjusią savaitę pranešė, kad ES ekonomikos ir finansų valdysenos konferencijoje, kurioje dalyvavo apie porą šimtų svečių iš visos Europos, Seimo kanceliarija norėjo parodyti trumpą dokumentinį filmą apie istorinę Seimo salę, nepriklausomybės atkūrimą 1990 metais ir 1991-ųjų sausio 13-ąją.

Bet Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas B. Bradauskas uždraudė rodyti šį filmą, kuriame yra vaizdai su tankais prie sostinės Televizijos bokšto, sovietų kareiviai, automatų buožėmis daužantys žmones. Sužinojęs, kad į renginį kviesti Rusijos ambasados atstovai, B. Bradauskas pareiškė, jog Lietuva “niekaip nebaigia erzinti” Rusijos dėl Sausio 13-osios, vis esą kiekviena proga primindama ir akcentuodama šiuos įvykius.

Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis premjeras Algirdas Butkevičius, BNSpaprašytas įvertinti B.Bradausko sprendimą dėl filmo, konkrečios pozicijos neišsakė, teigdamas, kad tai yra komitetų vadovų atsakomybė.

“Kaip organizuojami ES pirmininkavimo Tarybai metu parlamentiniai renginiai, sprendžia Seimo komitetų vadovai, tačiau kiek aš turiu informacijos, filmas apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą bus rodomas kitą savaitę Gedimino Kirkilo pristatome pagrindiniame parlamentiniame renginyje – Sąjungos reikalų parlamentinių komitetų konferencijos posėdyje (L COSAC) kuris, beje yra ir didžiausias, tad jį pamatys didesnė auditorija. Be to, jis turėtų būti parodytas ir kituose renginiuose, pvz., Demokratijos forume”, – sakė A.Butkevičius, kurio poziciją BNSperdavė atstovė spaudai.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei šturmuojant televizijos bokštą žuvo 13 Lietuvos laisvės gynėjų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: