© Policijos nuotr.
Po ilgalaikio ir sudėtingo tyrimo, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai kartu su LR Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorais, glaudžiai bendradarbiaudami su Ispanijos teisėsaugos pareigūnais (Guardia Civil) ir Europolu, 2016 m. balandžio-rugpjūčio mėnesiais, keliais etapais atliko policijos operacijas, kurių metu įvairiuose Lietuvos ir Ispanijos miestuose, buvo sulaikyti tarptautiniu mastu veikiančios, gerai organizuotos, ir profesionalios nusikalstamos grupuotės nariai, užsiimantys šaunamųjų ginklų ir narkotinių medžiagų gamyba ir platinimu (labai dideliais kiekiais) bei jų kontrabanda.

Anot policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio, pastaruoju metu, po skaudžių teroro aktų, nelegali šaunamųjų ginklų apyvarta kelia itin didelę riziką visuomenės saugumui Lietuvoje ir Europos Sąjungoje, todėl ES šalys vieningai pripažįsta, kad kova prieš nelegalią ginklų apyvartą yra prioritetinė, žvalgybos ir teisėsaugos institucijų pareigūnų darbo, sritis. Ypatingas dėmesys šiai nusikalstamos veiklos sričiai skiriamas dėl galimų sąsajų su teroristinėmis organizacijomis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai pradėjo tyrimą gavę kriminalinės žvalgybos informaciją apie Lietuvos Respublikos piliečius, galimai vykdančius šaunamųjų ginklų kontrabandą į Ispanijos Karalystę.

Pirminės informacijos tikrinimas išsivystė į plataus mąsto tarptautinį tyrimą. Tiriant veikiančios organizuotos nusikalstamos grupės veiklą buvo nustatyti ir atskleisti ginklų ir narkotikų gamybos, jų kontrabandos, platinimo ir laikymo, atvejai Lietuvoje ir tarptautiniu mastu.

Iš viso, keliais etapais Lietuvoje (Kauno, Alytaus, Marijampolės apskrityse) ir Ispanijoje (Alikantės ir Valensijos regionuose) buvo sulaikyti 52 asmenys ir atliktos 58 kratos, kurių metu iš nelegalios apyvartos buvo išimtas labai didelis kiekis šaunamųjų ginklų, jų priedėlių ir šaudmenų.

Policijos operacijos metu Lietuvoje buvo sulaikyti 9 Lietuvos Respublikos piliečiai ir atlikta 19 kratų. Ispanijos teritorijoje sulaikyti 43 asmenys, iš jų – 15 Lietuvos Respublikos piliečių. Ispanijoje atliktos 39 kratos.

Lietuvoje nustatytos 4 nelegaliai veikusios dirbtuvės su specialia įranga skirta ginklų gamybai, taisymui ir garso slopintuvų gaminimui. Ispanijoje taip pat buvo aptiktas labai didelis kiekis narkotinių medžiagų, rastos 5 kanapių auginimo plantacijos, didelės pinigų sumos, konfiskuotas prabangus organizuotos nusikalstamos grupuotės narių turtas.

Grupuotei vadovavo du, teisėsaugai gerai žinomi ir ilgą laiką už įvykdytus sunkius nusikaltimus nuo Lietuvos teisėsaugos Ispanijos Karalystėje besislapstę, asmenys. Jų atžvilgiu buvo išduoti Europos arešto orderiai. Minėti asmenys gyveno Ispanijos Karalystėje naudodamiesi suklastotais asmens dokumentais.

Tyrimo metu nustatyta, kad deaktyvuoti šaunamieji ginklai (deaktyvuotas ginklas – tai ginklas, perdarytas į visiškai netinkamą naudoti pagal paskirtį ginklą, skirtas kolekcionieriams ir ginklų entuziastams) buvo perkami Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse, vėliau, specialios įrangos pagalba, reaktyvuojami (reaktyvuotas ginklas – suremontuojamas, perdarytas į netinkamą šaudyti, ginklas, kuomet netinkamas šaudyti ginklas virsta šaunamuoju) ir gabenami į Ispanijos Karalystę. Dalis ginklų buvo realizuota Lietuvoje.

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Andžejaus Roginskio, ši tarptautinė operacija yra vienas iš sėkmingo ir glaudaus bendradarbiavimo su užsienio valstybių teisėsaugos institucijomis ir Europolu pavyzdžių, užkardant nelegalią šaunamųjų ginklų apyvartą ir terorizmo keliamas grėsmes Europos Sąjungos teritorijoje.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja LR Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

policija.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: