Pagal ”Google Analytics” į mano blogą iš didžiojo googlo neįprastai dažnai atvedantys raktiniai žodžiai (keywords) yra „Kulinarinis blogas“. Šis fenomenas mane nustebino. Frazė „kulinarinis blogasfrogsign.lt bloge paminėta tik viename straipsnyje: „Kaip nepasiklysti blogų džiunglėse?“. Negi tarp mūsų atsirado tiek daug maistu besidominčių ir bloguose įmantrius receptus bandančių rasti gurmanų? O gal kulinariniai blogai tokie populiarūs, nes žmonės daugiau pradėjo gaminti namie ir todėl juos sudomino kulinarinės žinios?

Nutariau surasti 6 blogus, kur būtų nagrinėjamos kulinarinės temos, bei pažiūrėti į juos iš dizainerio perspektyvos. Visų pirma, kokia kulinarinio blogo išvaizda. Kokį charakterį blogui suteikia spalvos, šriftai ir kaip patogu naviguoti, rasti bei perskaityti sudominusią informaciją? Kitas man svarbus aspektas – kaip dažnai kulinarinis blogas atnaujinamas. Kiek įrašų padaroma per mėnesį? Jeigu blogas neatnaujintas paskutinius 2 mėn., į mano sąrašą nepapuls. Paskutinis mane dominantis kriterijus – ar įdomiai pateikiama informacija. O gal populiariausi kulinariniai blogai tik copy pastina receptus ir to skaitytojams užtenka? Dar vienas mane dominantis dalykas yra nuoroda į rss bei socialinių tinklų panaudojimas.
Kulinarinių blogų nutariau ieškoti google bloguose, blogeriai.net, loger.lt bei poko.
Raktažodis kulinarinis blogas, įvestas į google paieškos laukelį, parodė, kad ši frazė pirmoje vietoje reitinguoja mano blogą. Turbūt, trumpinys SEO virtuvės sunkiasvoriams, įamžinantiems savo šedevrus internete, nėra iššifruojamas.
Kiti įrašai buvo įkelti maždaug gūdžiais 2008-2009 metais. Tai interneto laiku reiškia, kad tokių įrašų atvertinėti neverta, nes aukščiausiai reitinguojamas blogo įrašas 3 metų senumo.
Pasirinkus google tinklaraščius, situacija pagerėja, bet nežymiai. Pirmas įrašų šešetukas yra šių metų įrašai. Blogas frogsig.lt, kulinarinius blogus trumpai aprašęs tik viename straipsnyje, yra 4 vietoje.
Į „Google“ paieškos laukelį įrašius žodį „receptai“, kulinarinį blogą išmeta tik pirmojo puslapio pabaigoje.
Į „Poko stebimi blogai“ paieškos laukelį įvedus žodžius „kulinarija“, „kulinarinis“ arba „maistas“ , buvo pateikta vos po vieną blogą, nelabai susijusį su kulinarija. Gal todėl, kad poko paieška suranda blogus tik pagal pavadinimus.
Teko remtis blogeriai.net bei rečiau atnaujinamu loger.lt, kurie šioje situacijoje man nebuvo itin draugiški.
Taigi, vienintelė išeitis – guerilla stilium tiesiai į maisto gamintojų bastioną supermama.lt.

beatosvirtuve.lt
Kulinarinių blogų aptarimą turėčiau pradėti kaip tik nuo šito blogo, vien todėl, kad jis buvo pripažintas geriausiu asmeniniu tiklaraščiu.
Šis apdovanojimas sulaukė įvairių nuomonių.
Blogas sukelia šiltą bei mergaitišką nuotaiką dėl grafinių elementų bei pasirinktų spalvų. Logotipas bei paveikslėliai virš meniu atrodo lyg piešti ranka, sukelia švelnumo įspūdį. Blogo spalvos – ryškesnė rožinė bei pilki atspalviai – dera tarpusavyje bei sustiprina jaunatviškoms ir progresyvioms merginoms skirto blogo įvaizdį.
Šriftai standartiniai, todėl tekstai lengvai perskaitomi. Antraštės paryškintos, todėl straipsnio pavadinimą pastebėti lengva. Truputį nustebino nepatogi navigacija bloge. Man pritrūko exerpts galimybės, kai pagrindiniame puslapyje rodomi sutrumpinti straipsniai, o norėdami perskaityti pilną straipsnį turime paspausti ant antraštės.  Blogo meniu yra paieška, pagrindiniai įrašai bei archyvas. Man pritrūko temų meniu. Gali būti, kad jis nepridėtas, nes įrašai temomis neskirstomi, o tiesiog aprašoma, kas tą dieną nuveikta. Mano požiūriu, navigacija po blogo įrašus pasunkėja. Viršutiniame meniu yra keletas meniu punktų, tokių kaip receptai, svečias ar internetinė parduotuvė.
Interneto puslapyje pritaikyta socialinių tinklų integracija. Pradiniame puslapyje dešinėje pusėje lengvai pastebėsime nuorodą į „Facebook“ ir rss.
Atsidarius atskirą straipsnį, galime jį užlaikinti facebooke paspaudę ant šalia pavadinimo esančio „like“ mygtuko.
Patikusiu perskaitytu straipsniu su draugais galime pasidalinti socialiniuose tinkluose po tekstu esančių mygtukų pagalba.

skoniublogas.lt
Ši projektą būtina aptarti kalbant apie lietuviškus kulinarinius blogus, vien dėl jo unikalumo. Tai – internetinis projektas, kuriame registruojasi maisto mylėtojai ir skelbia nuorodas į savo asmeniniuose bloguose sukurtus ir aprašytus kulinarinius šedevrus. Skonių blogas gali pasigirti saugantis 4684 nuorodas į masto blogintojų įrašus ir turintis 254 aktyvius narius.
Blogo išvaizda neleidžia suabejoti, kad šis internetinis puslapis yra susijęs su maistu. Žalias skonių blogo logotipas su daržovėmis kalba apie maisto gaminimą. Pasirinktos spalvos – žalia, pilka bei rudos žemės tonų –  padeda galvoti apie maistą. Man netiko mėlynos spalvos nuorodos, juk tai – šalta spalva.
Šriftai pasirinkti teisingai, išlaikyta hierarchija.
Puslapio išdėstymas pakankamai intuityvus. Viršutinis horizontalus meniu susideda iš Pradinio, Naujienų, Receptų, bei šiandien paskelbtų įrašų meniu punktų. Kiek į dešinę, toje pačioje meniu juostoje, meniu punktai skirti skelbiantiems įrašus. Pradiniame puslapyje receptai išdėstyti pagal datą. Atskiras įrašas pristatomas, pridedant patiekalo nuotrauką su pavadinimu apačioje. Viršuje paminimas įrašą paskelbusio blogo pavadinimas, bei nesuprantami skaičiai. Projektas įdomus, tačiau sunkiai surandamas.
Rss mygtukas yra viršuje ir lengvai pastebimas. Man pasirodė sunkiai pastebima ir į apačią nukišta nuoroda į „Facebook“ fanų puslapį.

neringa-blogas.com
Šis kulinarinis blogas mane sudomino, nes jis pradėtas rašyti dar gūdžiais 2009 metais ir aktyvus iki dabar. Šį mėnesį paskelbęs 11  įrašų.
Blogo logotipas su paveikslėliu nuteikia aštriems maisto pojūčiams, nes paveikslėlyje dominuoja pipirai. Šriftai lengvai skaitomi su išlaikyta antraščių hierarchija.
Dominuojančios spalvos – žalia, raudona bei pilka. Straipsnių antraštėms pasirinkta violetinė derinasi prie pilko fono, tačiau atrodo neįprastai.
Blogo išdėstymas yra lengvai suprantamas su įrašais viduryje bei meniu dešinėje pusėje. Meniu viršuje strategiškai patalpintas paieškos laukelis. Kiek žemiau – naujausi įrašai, kategorijos ir gausus archyvas. Dar žemiau slypi nuoroda į rss, kurią rasti sunku. Pasigedau socialinių tinklų integracijos.

pragarovirtuve.lt
Blogas patiko dėl pavadinimo bei šrifto, panašaus i diavolo bei minimalistinės wordpress temos. Pragaro virtuvė facebooke turi daugiau nei 1500 gerbėjų.
Šriftų hierarchija išlaikyta, minėtas panašus į diavolo šriftas tinka antraštėms bei logotipui. Tekstas lengvai perskaitomas. Spalvos – juoda ir balta, truputis raudonos puikiai dera. Standartiškai mėlynos nuorodos atrodo neįdomiai ir nesiderina prie bendro puslapio vaizdo.
Blogas išdėstytas patogiai. Dešinėje pusėje straipsniai sudėlioti į kategorijas. Truputį žemiau, po kategorijomis, rasime paiešką. Kažkodėl bloge nėra archyvo. Todėl, kiek straipsnių ir kada jie parašyti, lieka paslaptyje. Kiek žemiau, dešiniajame meniu, rasime nuorodas į „Facebook“ fanų puslapį bei rss. Atskiro straipsnio užlaikinti, ar pasidalinti socialiniuose tinkluose negalima.

sonatinos-receptai.lt
Sonatos receptus pasirinkau, nes jis man labiausiai patiko renkantis iš „Google“  pirmame puslapyje surastų kulinarinių tiklaraščių. Šis blogas turi 4820 Facebooko fanų, o pradėtas rašyti 2007 metais. Kiekvieną mėnesį čia patalpinama iki 10 įrašų.
Puslapio viršuje mus pasitinka pasviręs šriftas, atrodantis lyg būtų rašytas ranka. Toks logotipas nuteikia svajingai. Paveikslėlis su patiekalu šalia, leidžia suprasti, kad patekome į blogą kurio straipsniai susiję su maistu. Blogo išdėstymas bei šriftai standartiniai, dešinėje pusėje meniu, kairę paliekant tekstams. Meniu prasideda nuoroda į „Facebook“ gerbėjų puslapį. Kiek žemiau – archyvas bei kategorijos. Aš šias meniu dalis būčiau sukeitęs vietomis, nes man patiekalus lengviau rinktis pagal kategorijas, nei recepto patalpinimo datą. Beje, kategorijos suskirstytos pagal abėcėlę, tai skaitytojams turėtų padėti lengviau rasti dominantį receptą ilgame meniu.
Nuorodas į socialinius tinklus bei rss, lengvai rasime anksčiau minėtame dešiniajame meniu.

tastyart.lt
Loger.lt  maisto skiltyje aukščiausiai reitinguojamas blogas apie maistą yra tastyart.lt. Blogas pradėtas rašyti 2008 metais multimedijos dizainerės, mėgstančios gaminti. Blogas turi 32274 „Facebook“ gerbėjus. Šiame bloge yra atskira skiltis apie autorę, o tai pakankamai retas dalykas kulinariniuose bloguose. Viršuje dešinėje rasime meniu, susidedantį iš informacijos apie autorių, receptų, archyvų, gurmaniškų krautuvių aprašo bei nuorodų. Man šio meniu šriftas pasirodė per smulkus ir sunkiai įskaitomas. Kiek žemiau esantis logotipas su picos paveikslėliu leidžia suprasti, kad šis blogas yra skirtas maisto paslaptims. Antraštės, mano nuomone, turėtų būti ryškiau atskirtos nuo bendro teksto didesniu šriftu. Kiekvienas aprašomas patiekalas iliustruotas kokybiškomis nuotraukomis. Socialinių tinklų bei rss mygtukai lengvai randami dešinėje pusėje šalia straipsnių. Nėra galimybės patikusius straipsnius užlaikinti (like) Facebooke ar pasidalinti su draugais kituose socialiniuose tinkluose.

Apžvelgęs 6 man labiausiai patikusius kulinarinius blogus, manau, kad pastarieji populiarūs, nes turi daug gerbėjų socialiniuose tinkluose, gausiai aptarinėjami forumuose. Kiek nustebino, tai kad ieškant populiarių kulinarinių blogų Google teks gerokai pasukti galvą dėl tinkamų raktinių žodžių. Mano nuomone, tarp populiariausių kulinarinių blogų yra tokių kuriems būtų pats laikas atsinaujinti dizainą.

Kokiais kriterijais vadovaujatės, rinkdamiesi blogus, ar internetinius puslapius?

Originalus įrašas tinklaraštyje frogsign.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: