Gadi Dagon nuotr., šokio teatro "Aura" archyvas.

Baigiantis rugsėjui savo pradžią skelbs jau dvidešimt antrus metus skaičiuojantis tarptautinis šokio festivalis AURA’22.

Šiemet, rugsėjo 27 – 30 dienomis, pagrindines Kauno erdves okupuos visame pasaulyje pripažinti choreografai ir trupės iš Norvegijos, Prancūzijos, Izraelio, Austrijos, ir Portugalijos. Negana to, festivalis džiaugiasi galėdamas pristatyti visų laukiamą bendrą  lietuvių – olandų projektą. Taigi žiūrovai turės galimybę susipažinti arba pratęsti pažintį su įvairiapusišku Europos šiuolaikinio šokio menu.

Festivalio atidarymas – sensacingas ir paslaptingas austrų choreografės Anne Juren ir režisierės Annie Dorsen monospektaklis Magiška. Šis provokuojantis kūrinys skirtas tik suaugusiems, todėl į salę vaikai nebus įleidžiami.

Magiška kelia daug diskusinių klausimų: ar gali striptizas būti naudojamas svarstant moteriškojo kūno lytinį nukrypimą? Ar magija ir cirko triukai yra adekvatūs lyčių vaidmenų konstravimui? Kritikų nuomone, šis kūrinys provokuoja ir iššaukia įvairias diskusijas, tokias kaip menas ir kapitalizmas, feministiniai performansai ir  pramoga, arba moteris ir menas. Tie, kurie mano susidorosiantys su spektaklyje kontraversiškomis staigmenomis, praleis puikų beveik stebuklingą vakarą. Visiems likusiems – tai bus dar labiau nepamirštama.

Pribloškiančiomis muzikos ir vaizdo technologijomis stebinanti tarptautinė prancūzų šokio trupė A.lter S.essio  į šokį eina iš kitos pusės. Lazerių šviesos, kurtinamas garsas ir piešiniai kuria tokį įspūdį, kad niekas negalėtų prieštarauti dėl dirbtinumo. 2010-ais metais A.lter S.essio svečiavosi tarptautiniame šokio festivalyje su monospektakliu Netektys|Sluoksniai, kurį žiūrovams parodė japonų šokėja Yoko Higashino. Nuo pirmos iki paskutinės minutės ši nepaprastai išraiškinga, ateivės įvaizdį primenanti šokėja tiesiog siurbte siurbė aplink ją supančių žmonių dėmesį. Lietuvių publikos pamėgta šokėja Yoko Higashino kartu su partneriu Gianni Joseph šiemet ir vėl sugrįžta su PREMJERINIU spektakliu Patvarumas.

Izraelio choreografai Niv Sheinfeld ir Oren Laor festivalio publikai atveža žavingą ir tuo pačiu prieštaringas emocijas keliantį šiuolaikinio šokio spektaklį Kvailių laivas. Tai unikalus šokio spektaklis, vaizduojantis mūsų, kvailių, gyvenimą, kuriame nesugebame bendrauti. Niv Sheinfeld ir Oren Laor įkvėpė Sebastiano Branto poema „Kvailių laivas“, kurioje pasakojama apie į laivą perduotų kvailių grupelę, plukdomą į kvailių rojų. Pasak poemos autoriaus, kvailiai tai – žmonės, nepaklūstantys socialinėms normoms. Kaip teigia patys choreografai, remdamiesi autoriaus metafora, norėjome, kad mūsų šokio spektaklis atitiktų tą kelionę laivu, kurioje ir žiūrovas taptų tuo keleiviu; kita vertus, visi juk esame tam tikra prasme kitoniški.

Šiaurietiška energija dvelkianti norvegų choreografė Ingun Bjørnsgaard festivalį uždarys šokio spektakliu „Jūra“. Norvegų dramaturgo Henriko Ibseno pjesės įkvėptame spektaklyje nagrinėjamas visuomeninis paviršutiniškumas, nešvankumas, intymumas ir neaiškus ilgesys. Siekiama atskleisti tokius momentus, kuriuose žmogus yra žmogiškiausias – matomas tiek jo grožis, tiek paties žlugimas. Tai tampa absurdiška, bet tuo pačiu ir jaudina.

Festivalio šeimininkus pamatysite bendrame olandų – lietuvių projekte, kurio rezultatai – net keturi visiškai skirtingi šokio spektakliai. Tuo tarpu portugalų choreografė Né Barros kartu su muzikos virtuozu Jorge Queijo  pristatys PREMJERINĮ šokio spektaklį „Kuriant nepažįstamąjį“.

Kada: Rugsėjo 27 – 30 dienomis;

Kur: Kauno kultūros ir sporto centre Girstutis, Kauno kameriniame teatre ir Kauno valstybiniame dramos teatre.

Daugiau informacijos: www.dancefestival.lt

Bilietus galite įsigyti: www.bilietai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: