(c) Kauno menininkų namų archyvo nuotr.

Spalio 28 d., trečiadienį, 18 val., Kauno menininkų namuose „Kūrybos valanda“ su pianiste, pedagoge, vokalo koncertmeistere Audrone Eitmanavičiūte. Dalyvaus: kompozitorė Dalia Kairaitytė, dainininkė Sabina Martinaitytė ir jos klasės studentai: Liudas Mikalauskas, Andrius Apšega, Jomantė Šležaitė, Erika Grigaitytė.

Audronė Eitmanavičiūtė baigusi J. Gruodžio muzikos mokyklą, studijavo Leningrado (Rusija) N. A. Rimskio-Korsakovo konservatorijoje. LMTA Kauno fakulteto Dainavimo katedros lektorė, Lietuvos muzikų sąjungos tarybos, Tarptautinės pedagogų asociacijos „XXI amžiaus menas“, tarptautinės organizacijos „Kalnų opera“ narė. Koncertinę veiklą muzikė pradėjo muziejuose – “Niekada ir niekam nebuvo lengva”, – pastebi Audronė Eitmanavičiūtė, prisimindama koncertus ne prestižinėse salėse, o kartais visai nedideliam klausytojų ratui. Menininkė nesididžiuodavo ir mielai muzikuodavo atokiuose Lietuvos kampeliuose, suprasdama, kad muzikos reikia ne tik didmiesčių gyventojams. „Pamenu, kartą radau gerokai nugyventą pianiną be pedalų. Ką turėjau sakyti kultūros namų šeimininkams? Sugėdinti? Tiesiog sėdau, ir grojau. Publika nesuprato, kiek reikėjo pastangų, kad Johano Sebastiano Bacho muzika skambėtų taip, kaip turi skambėti. Tačiau sulaukiau nuoširdaus kolegės Sabinos Martinaitytės pagyrimo: „Žinai, tu tikrai gera pianistė“. „Tai buvo malonu“, – prisimena A. Eitmanavičiūtė. Pasak muzikės, profesijos paslapčių ją mokė profesorė Birutė Vainiūnaitė – reikli pedagogė ir subtili menininkė. „Man ji turėjo tik vieną priekaištą – tai, kad netapau koncertuojančia pianiste, o pasukau koncertmeisterės keliu. Tačiau svarbiausia, kad būtent ji iš manęs padarė muzikantę“, – prisimena Audronė Eitmanavičiūtė.

Audronė Eitmanavičiūtė yra kviečiama vesti meistriškumo kursus Vokietijoje, JAV, Rusijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Estijoje ir kt. Koncertavo su dainininkais: S. Martinaityte, E. Kaniava, J. Leitaite, S. Trimakaite, I. Milkevičiūte, V. Juozapaičiu, N. Putilinu (Anglija), O. Melnikov (Baltarusija), A. Krikščiūnaite, V. Prudnikovu ir kt.; klarnetininku A. Budriu; altininku D. Katkumi; M. K. Čiurlionio styginiu kvartetu; Kauno styginių kvartetu; smuikininku V. Čepinskiu; Kauno simfoniniu orkestru ir kt. Yra daugelio lietuvių kompozitorių naujų kūrinių atlikėja. „Eidama į sceną su studentais, aš sau keliu gana specifinius uždavinius: jaunus dainininkus kartais reikia stipriai koreguoti ir globoti, todėl tenka paaukoti savo profesinius įgūdžius dėl ne itin patyrusio solisto. Visai kas kita, kai muzikuoji su brandžiu menininku, tuomet gali kartu kvėpuoti, o kartais ir improvizuoti, scenoje gali įvykti tikras kūrybinis stebuklas“ – pasakoja A. Eitmanavičiūtė, daugelio tarptautinių muzikos festivalių Lietuvoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Estijoje, Rusijoje, Suomijoje, JAV, Čekijoje, Italijoje, Latvijoje, Vokietijoje ir kt. dalyvė, kolegų šmaikščiai vadinama žmogumi orkestru. Audronės Eitmanavičiūtės kūrybinę veiklą Kauno menininkų namuose pristatys būrys muzikės mokinių ir kolegų.

Bilietus (8 Lt., su nuolaida – 5 Lt.) galima įsigyti Kauno menininkų namų Mūzų svetainėje (I a., I-IV 10-13 val., 14-17 val., V 10-13 val. 14-16 val.), taip pat visose TIKETOS kasose. Informacija tel.: (8- 37) 22 31 44, www.kmn.lt

Laura Vasiliauskaitė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: