(c) Irminos Žukauskaitės archyvo nuotr.

Jeigu domitės kultūra ir menu, mėgstate pažvelgti į pasaulį, supančią aplinką ir įvykius taip, kaip juos fiksuoja pastabios menininkų akys, tiesiog privalote perskaityti šį straipsnį. Jūsų dėmesiui — keletas Kauno miesto meno galerijų, kurias turite aplankyti.

Meno parke, įsikūrusiame Rotušės a. 27, šiuo metu yra eksponuojami tapytojos Agnės Kulbytės kūriniai, kurių serija pavadinta Tapybos redukcijos. Šią parodą sudaro 2008-2010-aisiais dailininkės sukurti darbai, kurie tik labai sąlygiškai primena tikrovės vaizdus, sulaikytus šviesoje. Pati tapytoja teigia, kad jos darbai „kalba“ tiems, kurie nori ne tik žiūrėti, bet ir matyti, ne tik ieškoti, bet ir atrasti, nes darbuose įamžinti vaizdai atribojami nuo atpažįstamumo detalių. Kūrinius vienija lakoniški šviesiai pilki spalvų deriniai, tam tikri struktūrų pasikartojimai.

Kauno fotografijos galerijoje, esančioje Rotušės a. 1/Vilniaus g. 2, eksponuojama Algio Griškevičiaus paroda Nesvarumo būklė. Šis Lietuvos dailininkų sąjungos narys, eidamas savo kūrybos keliu, surengė 50 asmeninių ir daugiau nei 80 grupinių parodų Lietuvoje bei užsienyje. Parodos fotografijos žiūrovams kelia klausimus apie žmonių ir daiktų santykius, pačių žmonių daiktiškumo problemą, žmogaus svetimumą gamtoje ir tuo pat metu regimus realaus gyvenimo atspindžius fotografijose. Darbų autorius į gyvenimą žvelgia su teatrališka ironija ir tragikomiškumu, fotografijose matoma realybė yra perkurta, norint pašiepti prietaringumą ir pabrėžti stereotipus.

Kauno architektų namai, įsikūrę Vilniaus g. 22, šiuo metu Jūsų dėmesiui pateikia Kauno moksleivių bei studentų darbus. Šiai parodai neparinkta konkreti tematika ar kūrinių pavidalas, taigi čia pamatysite visko: tapybos darbų, tušu pieštų paveikslėlių, raižinių, karpinių, meniškų interjero detalių, fotografijų. Jaunųjų menininkų kūriniai dvelkia jaunatvišku maksimalizmu ir individualaus stiliaus paieškomis.

F Galerijoje, esančioje Aušros g. 6 (Žaliakalnio funikulierius), eksponuojama įspūdinga paroda, likusi dar nuo rudens pradžioje vykusio fotografijos festivalio. Jos autorius Glenn Lockitch darbų seriją pavadino Banginių karai. Fotografijos darytos Antarktidoje šiais metais vykusioje banginių gelbėjimo kampanijoje, kuri buvo pati sėkmingiausia per visą organizacijos istoriją — buvo išgelbėta daugiau nei 500 banginių, kurie būtų buvę nužudyti „moksliniams tyrimams“. Fotografas renkasi realių gyvenimo kadrų fiksavimą, kad galėtų žmonėms parodyti tokią tikrovės erdvę, prie kurios gyvai prisiliesti gali ne kiekvienas. Šiose fotografijose — kasdienybė ir įvykiai — tikra kova, kuri neparodoma tarptautinėje žiniasklaidoje. Dar nemačiusius šios parodos raginu paskubėti, nes jau ruošiami naujos parodos eksponatai.

Paminėtos galerijos yra tik dalis visų Kauno vietų, kuriose eksponuojamos meno parodos nuolat keičiamos. Nelikite abejingi ir pažiūrėkite, kokius menininkų darbus šiuo metu galima išvysti VDU menų galerijoje 101 (Laisvės al. 53), Kauno paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16), M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12), Menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56), Menų centre (K. Donelaičio 60).

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Irminos Žukauskaitės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: