(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Lietuviai noriai tebeperka įvairius sendaikčius, tuo tarpu krizės nukamuotoje Latvijoje susidomėjimas antikvariniais daiktais gerokai sumažėjęs, – teigia vienas žymiausių Latvijos antikvarų, Latvijos antikvarų gildijos vadovas Aleksandras Kitmanovs.

Jis į šį savaitgalį Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, organizuojamą tradicinę sendaikčių mugę „Laiko ratu“ vyksta su malonumu.

„Ši sendaikčių mugė mums yra ypatingas renginys, ne tik vieta kažką parduoti. Čia vyksta bendravimas su senais kolegomis, mezgamos pažintys su naujais. Nors gyvuoja dar tik keletą metų, tai vienas didžiausių Baltijos šalyse tokio pobūdžio renginių, kurį lenkia tik sendaikčių turgūs Taline, organizuojami ten nuo sovietmečio“, – pasakoja A. Kitmanovs.

Pasak jo, Kaune rengiamą mugę galima laikyti išskirtine dėl ypatingai plačios prekių pasiūlos, įtinkančios net ir išrankiausiems sendaikčių mėgėjams.

„Kitose Baltijos šalyse sendaikčių turgūs būna labiau specializuoti. O čia galima rasti beveik viską, ko tik širdis geidžia“, – pastebėjo latvis.

Kaimyninės šalies atstovas pabrėžė, kad latviai čia važiuoja ne tik dėl to, jog „Laiko ratu“ yra profesionaliausiai organizuojamas tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse, bet ir todėl, kad Lietuvoje šiuo metu prekyba vyksta kur kas geriau nei Latvijoje.

„Lietuvis pirkėjas savo poreikiais nuo latvio skiriasi nežymiai, bėda ta, kad Latvijoje ekonominė krizė jaučiama stipriau nei Lietuvoje, todėl ir prekyba sendaikčiais ten beveik sustojo“, – aiškino latvių antikvaras.

Šį kartą Latvijos sendaikčių prekybininkai žada Kaune apsilankyti su gerokai atnaujintu asortimentu, papildytu prekėmis iš Prancūzijos, Belgijos, Olandijos. Tarp jų – išskirtiniai senoviški prabangūs indai ir netgi XIX a. vidurio originali Napoleono portreto graviūra, atvežta iš Prancūzijos.

Pirmoji šiais metais tarptautinė sendaikčių mugė „Laiko ratu“ Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, rengiama šį savaitgalį, kovo 19–21 dienomis. „Laiko ratu“ yra didžiausias Lietuvoje antikvarų ir kolekcininkų susibūrimas. Šiais metais jis bus rengiamas keturis kartus: kovo, gegužės, rugpjūčio ir spalio mėnesiais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: