© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tripolyje, kuriame po kruvinų neramumų buvo paskelbtas trijų dienų streikas, ginkluoti užpuolikai sekmadienį pagrobė Libijos žvalgybos vadovo pavaduotoją Mustafą Nuhą.

Didžiausia nuo 2011 metų sukilimo smurto banga apėmė sostinę penktadienį, kai demonstrantai išėjo į gatves, protestuodami prieš menkai kontroliuojamas sukarintas buvusių sukilėlių grupuotes, anksčiau padėjusias nuversti diktatorių Muamarą Kadhafi (Muamarą Kadafį).

Bent 43 žmonės žuvo, o dar per 450 buvo sužeisti per neramumus, kurie tęsėsi šeštadienį ir dar labiau padidino nuogąstavimus dėl galinčio kilti pilietinio karo.

Tripolio miesto taryba šeštadienio vakarą paskelbė trijų dienų streiką viešajame ir privačiame sektoriuje, gedint žuvusiųjų, taip pat paragino gyventojus elgtis “ramiai ir santūriai”.

Tačiau žmonės, apimti nevilties dėl vyriausybės nesugebėjimo suvaldyti ginkluotų grupuočių, degino pastatus ir statė barikadas svarbiose gatvėse, blokuodami jas skambant raginimams demonstruoti pilietinį nepaklusnumą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Sekmadienio vakarą keli šimtai žmonių susirinko Tripolio centre, skanduodami šūkius ir reikalaudami, kad ginkluotos brigados pasišalintų iš miesto ir kad būtų sukurta stipri armija bei policija.

Pasklidus pranešimams, kad buvo pagrobtas M.Nuhas, dešimtys protestuotojų įsiveržė į Visuotinio Nacionalinio Kongreso – Libijos parlamento ir aukščiausios politinės institucijos – pastatą.

“Reikalaujame drąsių Kongreso sprendimo, kad sostinėje nebebūtų sukarintų grupuočių”, – vienas protestuotojas sakė naujienų agentūrai AFP.

Vienas saugumo pareigūnas nurodė, kad M.Nuhas buvo pagrobtas, kai grįžo į Tripolį po vizito užsienyje.

Buvęs sukilėlių vadas Alaa Abu Hafessas (Alaatas Abu Hafesas) sakė privačiai televizijai “al Naba”, kad jis buvo viename automobilyje su M.Nuhu, kai ginkluoti vyrai puolė juos iš pasalų pakeliui iš oro uosto.

A.Abu Hafessas sakė sugebėjęs pabėgti, tačiau M.Nuhą išsivežė užpuolikai.

“Aš pabėgau. Į mane pradėjo šaudyti, bet nepataikė”, – pasakojo jis.

Spalį ginkluoti užpuolikai Tripolyje buvo trumpam pagrobę Libijos premjerą Ali Zeidaną (Alį Zeidaną). Keliomis dienomis vėliau vienas saugumo pareigūnas prisiėmė atsakomybę dėl tos operacijos ir sakė, kad ja “didžiuojasi”.

Premjeras A.Zeidanas paragino atkurti ramybę po naujausių susirėmimų ir sakė, kad “ateinančios valandos bei dienos bus lemtingos Libijos istorijai”.

Sekmadienį Tripolyje tebetvyrojo didelė įtampa. Mieste nedirbo bankai, dauguma mokyklų, universitetų ir parduotuvių, išskyrus kai kurias maisto prekių krautuves ir kavines, pasakojo AFP reporteriai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: