Kauno moterų draugijos nuotr.

Iki gruodžio 10 – osios, tol, kol baigsis Kauno moterų draugijos inicijuotas renginys „16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“, moterys, dalyvavusios pastaruosius dešimt metų rengiamuose „Kauno ponios“ ar „Lietuvos ponios“ rinkimuose, ant drabužių nešios baltas juosteles, simbolizuojančias tai, kad jos pasisako prieš prievartą, žiaurumą ir nežabotą elgesį.

Prasminga tema

„Manau, kad dalyvavimas konkurse ne vienai moteriai padeda atgauti pasitikėjimą, vidinę savitvardą, išlipti iš emocinės duobės. Nei viena, pakilusi į sceną renkant miesto ar šalies ponią, nėra prisipažinusi, jog patirdavo smurtą namuose, bet, manau, tai ne vienai pažįstamas ir suprantamas potyris“, – sakė viena iš iniciatyvos organizatorių Lolita Stulginskienė, dėl „Lietuvos ponios“ titulo besivaržiusi 2009 metais.

Buvusi pareigūnė šįmet išleido ir knygą „Smurtas artimoje aplinkoje“, kurią pristatė į renginį atvykusiosioms.

„Daug moterų nedrįsta prisipažinti patiriančios prievartą ar netenkančios savų teisių. Nešiodamos ant drabužių baltas juosteles viešai pareiškiame palaikančios smurto aukas ir raginančios jas netylėti“, – sakė viena iš iniciatyvą palaikančiųjų, verslininkė Inga Budrienė, 2004 – ais „Kauno ponios“ rinkimuose laimėjusi talentingiausios titulą.

„Kauno moterų draugijos“ vadovė Daiva Baranauskienė pasakojo, jog iki gruodžio 10 d. laikinojoje sostinėje, Vilniuje ir Jiezne penktą kartą bus surengta dešimtys renginių, kurių tikslas atkreipti visuomenės dėmesį tiek į smurtaujančiuosius, tiek į smurtą patiriančiuosius. Filmai, seminarai, diskusijos, akcijos, koncertai, parodos – visa tai po Kauną jau pasklido.

Prisiminė ir grožį

Apie šešiasdešimt moterų iš visos Lietuvos, nusprendusios kartu praleisti vakarą, nepamiršo ne tik išreikšti savo palaikymą smurto aukoms, bet ir pasidalinti gražiais potyriais. Menininkė Rasa Andrikienė sutiko dalį lėšų už parduotas savo šilkines tapytas skareles skirti „Kauno moterų draugijai“.

L.Stulginskienė susirinkusioms pristatė ir aštuonias didžiules virbalais numegztas staltieses. Taip pat buvo pademonstruoti ir vienos iš renginio iniciatorių Ritos Kybartienės kurti drabužiai iš vytelių.

„Kiekvienoje moteryje slypi talentas. Tereikia jį atskleisti. Žinoma, tuomet, kai reikia mąstyti kaip išgyventi iki kito ryto, galimybių kūrybai nebelieka“, – įsitikinusi R. Kybartienė, vakaro metu pristačiusi ir dar vieną savo talentą – fotografiją.

Ji pasidžiaugė, kad prisijungti prie iniciatyvos panoro didžiulis būrys „Kauno ponia“ ir „Lietuvos ponia“ konkurso dalyvių. Gausiaisiai susirinko 2004 – ųjų metų konkursantės. Jų gretose trūko

vienintelės moters – tąsyk konkursą laimėjusios Eglijos Vaitkevičės, kuri tiek buvusias konkurentes, tiek kitų metų dalyves pasveikino kompiuteriu prisijungusi per „Skype“ programą.

Svarbų vakarą renginyje dalyvavo ir 2009 metais „Lietuvos ponios“ rinkimuose pasirodžiusi televizijos laidos „TV pagalba“ gelbėtoja Gerda Stiklickienė.

„Kuo dažniau viešai kalbėsime apie smurtą ir galimybes jį nutraukti, tuo daugiau moterų nuspręs netylėti“, – įsitikinusios L. Stulginskienė ir R. Kybartienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: