(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

2010 m. birželio 5 d. (šeštadienį) nuo 12.00 iki 18.00 val. Kauno muzikinio teatro sodelyje ir Laisvės alėjoje vyks Lietuvos tautų festivalis „Kultūrų tiltai”. Penkerių metukų jubiliejų festivalis pasitinka atsinaujinsiu veidu ir originalia Lietuvos kultūrinę įvairovę pristatančia programa.

Tai vienas didžiausių Lietuvos kultūrinę įvairovę pristatančių renginių, kurio pagrindinis tikslas – supažindinti su Lietuvos tautinių mažumų kultūra, skatinti tautinę toleranciją ir tarpkultūrinį dialogą. Šiais metais festivalis pasipuošė ir nauju susijungusius tiltus vaizduojančiu ženklu, kurio skirtingai išdėstytos kompozicijos gali priminti ne tik gėlių žiedlapius, bet ir pasaulio tautų tradicinius raštus.

Per visus gyvavimo metus festivalyje savo menines programas pristatė jau daugiau kaip 40 Lietuvos tautinių bendrijų meno kolektyvų. Jaukia aplinka ir šilta atmosfera išsiskiriantis renginys savo lankytojams kasmet pasiūlo ne tik turtingą meninę programą scenoje, bet ir pažintį su kitų tautų amatininkais kūrybinėse dirbtuvėse bei smagias akimirkas įgyvendinant vis naujas vaikų meno akcijos idėjas.

Šiais metais sudarant festivalio programą ypač daug dėmesio buvo kreipiama į etninius kitų tautų papročius bei tradicijas. Todėl žiūrovai turės unikalią galimybę pasiklausyti „Turgeliankos” ansamblio močiučių atliekamų Šalčininkų krašto lenkų dainų, folkloro ansamblio „Zoža” atliekamos Vilniaus krašto muzikos ir kartu su ansambliu „Bylina” iš Visagino pašokti rusų liaudies šokių. Trokštantys egzotikos tegul nepraleidžia Kauno armėnų ansamblio „Hajrenik” ir karaimų ansamblio „Sanduhač” iš Trakų pasirodymų. Iš viso muzikos ir šokio programas pristatys 15 dešimties tautybių meno kolektyvų iš Kauno, Visagino, Klaipėdos, Trakų, Vilniaus bei Šalčininkų rajonų.

Šalia scenos pastatytose pavėsinėse visą dieną veiks kūrybinės dirbtuvės, kuriose bus eksponuojami įvairiausių tautybių menininkų darbai. Ten pat kartu su patyrusiais meistrais lankytojai galės pasimokyti rišti lenkiškas verbas, austi rusiškas juostas ar tiesiog pasimėgauti ukrainiečių moterų siuvinėtais darbais.

Festivalio metu mokyklinio amžiaus vaikus ir jaunimą kviesime sudalyvauti meno akcijoje – konkurse „Tiltai, jungiantys žmones” ir ant neįprastai banguoto kartono nupiešti savo draugystės viziją. Vėliau vaikų ištapyti kartono lakštai bus naudojami improvizuotiems tiltams gaminti. Įdomiausių darbų autoriai bus apdovanoti prizais, o kūrybingiausias jų – kelialapiu į legendinę vasaros stovyklą „Lietuvos Atgaja”.

PROGRAMA

12-16 val. meno akcija „Tiltai, jungiantys žmones”. Kviečiame dalyvauti mokyklinio amžiaus vaikus ir jaunimą.

Koncertas. Planuojama koncerto eiga gali keistis.

Koncerto dalyviai:

Rusų ansamblis „Nadiežda” (Kaunas), Totorių ansamblis “Leisan” (Kaunas), Lenkų folkloro ansamblis „Zoža” (Vilniaus r.), Japonų kultūros centras „Tsuru” (Kaunas), VDU folkloro ansamblis „Linago” (Kaunas), Baltarusių dainų ansamblis „Svitanak” (Visaginas), Karaimų šokių ansamblis „Sanduhač” (Trakai), Lenkų folkloro ansamblis „Turgelianka” (Šalčininkų r.), Ukrainiečių dainų ansamblis „Prosvit” (Klaipėda), Lenkų vaikų dainų ir šokių ansamblis „Prząśniczka” (Trakų r.), Rusų vokalinis ansamblis “Ruskaja piesnia” (Kaunas), Capoeira klubas (Kaunas), Rusų folkloro ansamblis „Bylina” (Visaginas), rusų folkloro ansamblis „Žavoronok” (Visaginas), Armėnų ansamblis „Hajrenik” (Kaunas), Baltarusių dainos ansamblis „Kupalinka” (Klaipėda), baltarusių instrumentų ansamblis „Natiurma” (Klaipėda).

Kūrybinės dirbtuvės

Totorių dirbtuvės. Liusia Gaidukevičienė – siuvinėjimas karoliukais. Vladas Gaidukevičius – kailio išdirbimas. Rožytė ir Jokūbas Aleksandrovič – vaišinimas šimtalapiu.

Rusų dirbtuvės. Larisa Mikulina – Palecho lako miniatiūrų gamyba. Tatjana Salmijarova – chochloma tapybos technika (pristato Visagino vaikų kūrybos namai). Svetlana Subbotina – rusiškų lėlių gamyba ir biserio papuošalų vėrimas (pristato Visagino vaikų kūrybos namai). Folkloro ansambliai „Bylina” ir „Žavoronok” – rusiškų juostų audimas.

Lenkų dirbtuvės. Ansamblis „Cihca Nowinka” (vad. Janina Norkūnienė) – verbų rišimas, puošmenos iš žolynų. Romualdas Kulpavičius – medžio drožiniai. Michal Jankovski – medžio drožiniai.

Japonų dirbtuvės. Japonų kultūros centras „Tsuru” – kaligrafijos menas, origami lankstymas.

Baltarusių dirbtuvės. Visagino vaikų kūrybos namų auklėtiniai – pynimas iš šieno, šiaudų.

Ukrainiečių dirbtuvės. Klaipėdos ukrainiečių tradicinės kultūros klubas „Prosvit” – siuvinėjimas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: