© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV valdžia siekia sužlugdyti Rusijos humanitarinę misiją Pietryčių Ukrainai, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Pranešime, kuris buvo paskelbtas ministerijos interneto svetainėje, pažymima, kad JAV ir Lietuva užblokavo Rusijos rugpjūčio 21 dienos iniciatyvą dėl to, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba priimtų sprendimą palaikyti humanitarinės pagalbos pristatymą į Pietryčių Ukrainą.

“Jeigu JAV pasipriešino visiškai nekonfrontaciniam, taikinamajam tekstui, tai nelieka jokių abejonių dėl Vašingtono pasiryžimo tęsti ginkluotą priešpriešą Ukrainoje. Kitaip, kaip (tik) bandymu pakirsti humanitarinę misiją, to pavadinti negalima”, – nurodo ministerija.

Rusijos užsienio reikalų ministerijoje sakė, kad dokumento projekte buvo tokių elementų, kaip JT Saugumo Tarybos pritarimas dėl rusų ir ukrainiečių humanitarinių krovinių pristatymo į Ukrainos pietryčių rajonus prižiūrint Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui (TRKK), tai pat – raginimai visoms šalims vykdyti susitarimus dėl visiško humanitarinių konvojų saugumo užtikrinimo visos jų kelionės metu ir šiuo tikslu paskelbti apie ugnies nutraukimą.

Dokumente taip pat raginta nedelsiant per TRKK paskirstyti humanitarinę pagalbą nukentėjusiems nuo karo veiksmų civiliams gyventojams, reikšta viltis, kad tarptautinė bendruomenė – JT, ESBO, Europos Taryba, TRKK ir šalys donorės – skirs daugiau dėmesio sunkios humanitarinės padėties Ukrainos pietryčiuose palengvinimui.

“Šią konstruktyvią Rusijos iniciatyvą užblokavo JAV ir Lietuva. Pavyzdžiui, mums pasiūlė išimti iš teksto raginimus nutraukti kovos veiksmus ir užtikrinti saugų humanitarinio krovinio pristatymą, taip pat priminimą, kad humanitarinį krovinį siunčia Rusija”, – sakoma Rusijos URM pranešime.

“Dar oponentų nuomone, pateisinama būtų į projektą įtraukti teiginį, kad susidariusios Ukrainos pietryčiuose padėties priežastis yra “separatistų” veiksmai: esą, nebus “separatistų”, nebus ir humanitarinės problemos”, – tvirtina Rusijos URM.

Maskvoje tokią JAV politiką pavadinta dviveidiška.

“Ciniškas taikių gyventojų likimo nepaisymas, aplaidus požiūris į tarptautinę humanitarinę teisę, kai kalbama apie geopolitinius interesus, tampa šerdine JAV ir jos europinių sateličių linija Ukrainos kryptyje”, – tvirtino Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Ji taip pat abejoja Jungtinių Amerikos Valstijų “administracijos gebėjimu dalyvauti tikroviškų ir pragmatiškų požiūrių į tarptautines problemas rengime, adekvačiai vertinti padėtį įvairiuose pasaulio regionuose”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: