© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Indijos rinkėjams pirmadienį balsuojant paskutiniame rinkimų maratono etape, favoritas Narendra Modi (Narendra Modis) šventajame Varanasio mieste siekia vainikuojamos pergalės savo dešiniųjų partijai “Bharatiya Janata” (BJP).

Didžiausiuose pasaulio rinkimuose, kuriuos temdė religiniai nesutarimai ir tulžinga kampanija, N.Modi yra iškėlęs savo kandidatūrą šiame garsiajame piligriminių kelionių centre prie Gangos krantų.

63 metų N.Modi, kuris turi tapti Indijos premjeru, jei penktadienį paskelbus rezultatus paaiškės, kad hinduistų nacionalistų BJP ir jos sąjungininkai tikrai gavo daugumą, paragino gyventojus balsuoti rekordiškai aktyviai.

Kovotojas su korupcija Arvindas Kejriwalas (Arvindas Kedžrivalas) iš naujos partijos “Aam Aadmi” (“Paprasto žmogaus” partijos) taip pat yra iškėlęs savo kandidatūrą Varanasyje ir tikisi nugalėti N.Modi, kuris šiame mieste praleido nedaug laiko, nes dalyvavo kampanijos renginiuose visoje šalyje.

Pirmieji rinkėjai į rinkimų apylinkes atėjo 7 val. (4 val. 30 min. Lietuvos laiku), o ankstyvos jų eilės rodė entuziazmą dėl šio daugiausiai dėmesio sulaukusio balsavimo per penkias rinkimų savaites.

“Balsavau už būsimąjį Indijos premjerą Narendrą Modi”, – Varanasyje atidavęs savo balsą sakė 35 metų Setupati Tripathi (Setupatis Tripathis).

“Jis tikrai laimės ir tai viena priežasčių, kodėl balsuoju už jį. Jam laimėjus Varanasyje, taip pat esu tikras dėl šio tūkstantmečių senumo miesto, kaip turizmo centro, plėtros”, – sakė jis.

Rinkimus Varanasyje lydi didelis religinis simbolizmas ir N.Modi sprendimas kelti savo kandidatūrą čia yra laikomas jo hinduistų nacionalizmo mandato sustiprinimu – jam per kampaniją vengiant griežtosios linijos retorikos, kuria jis anksčiau garsėjo.

N.Modi, kuris keturis kartus buvo šalies vakaruose esančios Gudžarato valstijos vyriausiasis ministras, kampanijos metu žadėjo plėtrą, investicijas ir darbo vietas, kad po 10 metų kairiosios pakraipos Kongreso valdymo būtų atgaivinta ekonomika.

Tačiau jis lieka itin skaldanti figūra – dėl įtarimų, kad nesiėmė skubių veiksmų, kai 2002 metais Gudžarate, netrukus po to, kai jis ten atėjo į valdžią, kilo kruvinos riaušės prieš musulmonus, pareikalavusios mažiausiai tūkstančio gyvybių.

Šventajame Varanasio mieste, kuris yra 680 km į rytus nuo Delio ir kuriame prie Gangos krantų kremuojami hinduistų mirusieji, taip pat gyvena didelė musulmonų bendruomenė, kuri, kaip manoma, balsuos prieš N.Modi.

“Pagal tai, kaip viskas klostėsi pastarąsias tris dienas, visi sako, kad Modi pralaimės”, – pirmadienį žurnalistams Varanasyje sakė A.Kejriwalas.

LAUKIAMA PIRMŲJŲ BALSAVUSIŲJŲ APKLAUSŲ REZULTATŲ

Pirmadienį gali balsuoti daugiau kaip 66 mln. rinkėjų, trijose rinkimams itin svarbiose valstijose. Tai paskutinis balandžio 7 dieną prasidėjusių rinkimų etapas.

Balsai bus skaičiuojami penktadienį, tą pačią dieną laukiama ir rezultatų.

Apklausos rodė, kad rinkėjai nusigręžė nuo Kongreso, kuris Indijos politikoje dominavo nuo pat nepriklausomybės. Taip įvyko dėl didžiulių kyšininkavimo skandalų, smarkiai didėjančios infliacijos ir didelio ekonomikos sulėtėjimo per dvi Kongreso koalicijos valdymo kadencijas.

Prognozuojama, kad BJP laimės daugiausiai vietų 543 vietų parlamente, bet absoliučios daugumos tikriausiai negaus, todėl jai reikės formuoti savo pačios koaliciją su mažesnėmis ir regioninėmis partijomis.

Praeityje yra buvę, kad apklausos neteisingai numatė rinkimų rezultatus. Jos gali būti klaidinančios, nes šalis, dabar turinti 814 mln. rinkėjų – daugiausiai per visą savo istoriją, yra labai didelė, joje yra labai atokių regionų.

Pirmieji balsavusiųjų apklausų rezultatai turėtų būti paskelbti vėliau pirmadienį, po to, kai 18 val. pasibaigs balsavimas.

“Žmonės pavargo nuo melagingų pažadų, korupcijos ir tų pačių senų, į magnetofono juostą įrašytų pranešimų”, – tinklaraštyje parašė N.Modi po to, kai šeštadienį vakare oficialiai baigėsi rinkimų kampanija.

Rahulas Gandhi (Rahulas Gandis), kuris vadovavo blankiai Kongreso rinkimų kampanijai, neigė, kad jo partijos laukia kone garantuotas pralaimėjimas.

N.Modi, arbatos kiosko savininko sūnus, iškilęs BJP hierarchijos laiptais, išjuokė savo oponentą – Gandhi dinastijos, kuri davė šaliai tris premjerus, palikuonį – ir pavadino jį “šehzada” (princu) per prievartą.

R.Gandhi ir kiti Kongreso lyderiai smogė atgal ir apkaltino N.Modi pavojingu skaldymu bei išankstine nuostata prieš šalies 150 mln. musulmonų bendruomenę.

“Esu įsitikinęs, kad rinkėjai suteiks mandatą visus įtraukiančiai, teisingai ir vienijančiai (Kongreso) vyriausybei”, – sakė R.Gandhi interviu hindi kalba leidžiamam laikraščiui “Hindustan”.

Pirmadienį daugiausiai gyventojų turinčioje Indijos valstijoje Utar Pradeše ir kaimyninėse Biharo bei Vakarų Bengalijos valstijose varžomasi dėl 41 vietos parlamente.

Saugumas buvo sustiprintas po virtinės kruvinų išpuolių, tarp kurių buvo maoistų sukilėlių sekmadienio išpuolis centrinėje Maharaštros valstijoje, kai sprogus sausumos minai žuvo septyni policininkai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: