Naudojant funkcinį magnetinę rezonansą ir kompiuterinį modeliavimą UC Berkeley mokslininkams pavyko sėkmingai atkurti žmonių vizualinius potyrius bežiūrint filmų treilerius. Nors ir vaizdai buvo atkurti iš jau matytų video įrašų žadama, jog tokia technologija gali būti panaudota atkuriant sapnus bei prisiminimus.

Mokslininkai teigia, jog praktinis pritaikymas pirmiausiai padėtų bendrauti su žmonėmis kurie negali bendrauti žodžiais, tai pacientai atsidūrę komoje, ar ištikti paralyžiaus. Tuo tarpu nuo minčių skaitymo mus skiria dešimtmečiai.

Eksperimento metu kai dalyviai žiūrėjo filmų treilerius magnetiniu rezonanso būdu  buvo stebimas kraujo tekėjimas per vizualinį korteksą – smegenų sritį atsakingą už vaizdinės informacijos apdorojimą. Smegenų sritis buvo padalinta į mažus trimačius kubus, o modelis kiekvieną tokį kubą susiejo su rodomu vaizdu. Vaizdo klipai, bei smegenų aktyvumo duomenis buvo paduoti į programą kuri mokėsi susiedama smegenų informaciją su vaizdiniais.

Vėliau bandymo dalyviams buvo parodytas antras filmų treilerių rinkinys. Kitu žingsniu į kompiuterio programą buvo paduota 18 milijonų sekundžių atsitiktinių video klipų. Tokių klipų pagal modelį suskaičiuota sukelta smegenų veikla buvo lyginama su tuo ką patyrė eksperimento dalyviai, taip buvo atrinkta 100 panašiausių klipų ir iš jų buvo suformuota miglota originalaus matyto video rekonstrukcija.

httpv://www.youtube.com/watch?v=nsjDnYxJ0bo

Plačiau

[via: Audrius Radzevičius ]

Originalus įrašas tinklaraštyje Radiocool.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: