(c) V. Ramono nuotr.

Kaune turime kelias, klasikinėmis vadintinas galerijas. Tai Kauno paveikslų ir Mykolo Žilinsko galerija. Jos abi yra vidutinio amžiaus, turi nepriklausomus žemės sklypus ir tik joms priklausančius pastatus. Kauno paveiklsų galeriją šį kartą paliksiu ramybėje, o M. Žilinsko, įsikūrusią prie žydrakupolio Soboro, šiek tiek paklibinsiu. Tikiuosi, kad nesulūš.

M. Žilinsko galerijoje galima aplankyti tris aukštus, iš kurių – pirmajame ir trečiajame – greta pastoviųjų ekspozicijų eksponuojamos kintančios parodos, o antrajį gaubia nuolatinės ekspozicijos mistika ir stingulys – eksponuojama XVI–XIX a. italų, olandų, flamandų, vokiečių tapyba ir XIX a. II pusės – XX a. Vakarų Europos dailė.  Į antrąjį galerijos aukštą norėčiau atkreipti dėmesį. Tik įėjus į vieną iš ekspozicijos salių, į jutiminius pojūčius krenta stingdanti tyla, prietema ir planetariuminė tuštuma.  Salėse trūksta tik žvaigždžių, kad su Vakarų ir kitų šalių kardinolais, kunigaikščiais, karaliais ir popiežiais galėtume gėrėtis tykiu, ramiu, tamsiu dangumi. Seismografinė skalė tose salėse, manau, metų metus nepasislenka iš nulinės pozicijos, nes netgi muziejaus darbuotojos tame aukšte nejuda. Apima jausmas, tarytum pakliūni į mistinį paveikslų ir muziejininkių suokalbį, į negirdimo, bet tvyrančio ore „ššššššš……“ oazę, į vaiduokliško murmesio santykį. Ten ir naminukams būtų nuobodu, o bildukų bildesiukai būtų tuojau pat numarinti.  Griežtai. Kaip ir dera valdovų, religijos tėvų ir muziejininkų aplinkoje.

Tad kyla klausimas, kodėl stebimės, kad jaunimas nevaikšto į muziejus? Kodėl nelekiam ten pakniūpstom ir nereiškiam emocijų bei entuziazmo pastovių ekspozicijų salėse? Darbų – paveikslų, skulptūrų – buvimas ir prieinamumas visuomenei dar ne viskas. Jeigu nėra skatinimo apsilankyti, entuziastiško lankytojų priėmimo, jeigu salėje įmanoma girdėti kažkokius šlamesius arba žingsnius, kurie, pasirodo, yra tavo paties, o darbuotojos, sėdinčios kėdėse, atrodo, greitai pačios pavirs paveikslais be rėmų, kodėl turėtume ten eiti? Nebent pasižiūrėti išties unikalaus, bet ne visiems suprantamo gyvo muziejaus muziejuje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: