Šokio teatro "Aura" archyvo nuotr.

Pirmadienį šokio teatras „Aura“ pristatė naujausią savo premjerą „1863“. Lietuvos nepriklausomybės dieną parodytas spektaklis –  tai kvietimas susimąstyti apie tai, kas esame, kokia mūsų praeitis, ką mums reiškia laisvė, tėvynė.

Spektaklio ašis – 1863 metų sukilimas, kuriuo siekta išsilaisvinti iš Rusijos imperijos bei atkurti Abiejų Tautų Respubliką. Šiais metais minimos šio įvykio 150-osios metinės. Nors sukilimas buvo pralaimėtas, uždrausta lietuviška spauda, pradėtas aktyvus rusinimas Lietuvoje, tačiau jis yra svarbus mūsų šalies istorijai. 1863 metų sukilimas paspartino tautinės savimonės formavimąsi.

Šis šokio spektaklis – tai lietuvių ir vengrų bendros kūrybos rezultatas. Spektaklio choreografas, Ferencas Feheris, vienas ryškiausių šiuolaikinio šokio menininkų ne tik Vengrijoje, bet ir pasaulyje. Drauge su juo dirbo tautietis kompozitorius, Davidas Kovacsovicsas, muziką kūręs čia pat repeticijų metu. Spektaklyje šoka “Auros” kolektyvo nariai (G. Kalmatavičiūtė, E. Nedobežkina, M. Pinigis, M. Stabačinskas ir S. Vasiliauskaitė). „1863“ iš šokėjų pareikalavo nemažai fizinių jėgų, scenoje jie atliko gana sudėtingus šokio judesius. Nepaisant to, buvo matyti, kad šokėjai mėgaujasi tuo, ką daro, dėl to spektaklis įtraukia, jį malonu stebėti.

Prieš spektaklį žiūrovams buvo parodytas trumpas video, savotiškas prologas į artėjantį scenos reginį, emociškai paruošiantis žiūrovus bei primindamas svarbius faktus apie šį gana jautrų lietuviams įvykį. Video autorė – teatro „Aura“ meno vadovė B. Letukaitė.

Spektaklio pagrindas yra 1863 metų sukilimas, tačiau tai nėra tik istorinio įvykio atkartojimas scenoje. Vengrų choreografui pavyko susidoroti su, iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jam turėjusiu būti gana sudėtingu uždaviniu – atskleisti svetimos tautos istorijos puslapius. Tačiau šiame spektaklyje šokėjų judesiais pasakojamoje istorijoje nesunku įžvelgti ir bendražmogiškas, visiems laikams bei visiems pasaulio kraštams būdingas temas: kovą dėl laisvės, kovą su pačiu savimi, mirtį, pasiaukojimą, troškimą, pilietiškumą ir gausybę kitų.

Spektaklis „1863“ – tai kūrinys, skatinantis žiūrovus prisiminti mūsų šalies praeitį, įvertinti dabartį bei apmąstyti jos ateitį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: