© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiojoje Britanijoje laukinės gulbės kelias susižavėjimą dėl savo grožio ir yra saugomos karalienės, tuo tarpu Niujorko valstija paskelbė karą šiems paukščiams, kuriuos laiko keliančiais didelę grėsmę.

Preliminarius pasiūlymus iki 2025 metų išmedžioti arba perkelti kitur 2 200 šioje valstijoje gyvenančių gulbių nebylių palaiko kai kurie gamtosaugininkai, tačiau tokie planai kursto gyvūnų teisių aktyvistų įtūžį.

Gulbių nebylių į Šiaurės Ameriką europiečiai naujakuriai atvežė XIX amžiuje, norėdami papuošti savo vilas, tačiau pareigūnai griežtai nusistatę prieš šių paukščių veisimąsi laisvėje.

Niujorko valstijos Aplinkos apsaugos departamentas aiškina, kad gulbės puldinėja žmones, niokoja augaliją, kelia grėsmę lėktuvams ir kenkia vandens telkiniams, nes jų išmatose esama pavojingus žarnyno susirgimus galinčių sukelti bakterijų Escherichia coli.

Po to, kai oro bendrovės “US Airways” 1549-ojo reiso lėktuvas 2009 metais susidūrė su žąsų pulku ir buvo priverstas nusileisti ant vandens Hadsono upėje, JAV Žemės ūkio departamentas pradėjo kasmetines kanadinių berniklių populiacijos reguliavimo akcijas.

Dabar Niujorko valstijos aplinkosaugininkai nori išplėsti tą programą ir iki 2025 metų eliminuoti laisvėje gyvenančias gulbes nebyles, kurios būtų išmedžiotos arba būtų perduotos auginti “atsakingiems savininkams”.

“Iš letalinių kontrolės metodų bus naudojamas laisvėje gyvenančių gulbių šaudymas ir gyvų paukščių gaudymas bei eutanazija, laikantis nustatytų elgesio su laukiniais gyvūnais taisyklių”, – sakoma programos projekte.

Taip pat būtų naikinami gulbių lizdai, o kiaušiniai – ištepami aliejumi, praduriami arba sterilizuojami, kad iš jų neišsiristų jaunikliai, pridūrė Aplinkos apsaugos departamentas.

Tačiau lobistinė organizacija “Goose Watch NYC”, ketinanti protestuoti prieš žąsų naikinimo programą, pareikalavo, kad svarstomų gulbių populiacijos reguliavimo planų būtų atsisakyta.

“Tiesiog baisu mėginti išnaikinti visą rūšį, kuri gyvena valstijoje jau daugiau nei 150 metų – beveik 200 metų”, – naujienų agentūrai AFP sakė “Goose Watch NYC” įkūrėjas Davidas Karopkinas (Deividas Karopkinas).

Jis išjuokė mintį, kad 2 200 gulbių kelia pavojų valstijai, turinčiai 18 mln. gyventojų.

“Turėčiau gerai paieškoti žmogaus, kuris būtų sunkiai sužeistas gulbės nebylės, – sakė aktyvistas. – Jos agresyviai elgiasi dažniausiai gindamos savo lizdą, savo jauniklius. Manau, kad žmonėms reikėtų vadovautis sveiku protu.”

Tačiau kai kurie aplinkos apsaugos ekspertai noriai palaiko valstijos planus.

Cornellio (Kornelio) universiteto Gamtinių išteklių katedros profesorius adjunktas Paulas Curtisas (Polas Kertisas) sakė AFP, jog tas planas yra tinkamas ir atitinka pasiūlymus, iškeltus kitose valstijose.

Pasak profesoriaus, žinomi keturi dokumentuoti atvejai, kai lėktuvai susidūrė su gulbėmis Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) oro uoste Niujorke. Be to, gulbės gali tapti įkyriomis; jos atima maisto išteklius iš kitų laukinių gyvūnų, pažymėjo P.Curtisas.

“Siekiama riboti populiacijos didėjimą laisvėje ir pašalinti gulbes iš vietų, kur jos sukelia rūpesčių arba daro žalą augalų bendrijoms”, – rašė jis elektroniniame laiške.

“Šis planas gali būti veiksmingas, jeigu bus naudojamos įvairios letalinės ir neletalinės priemonės”, – pridūrė ekspertas.

Valstijos aplinkos apsaugos departamentas taip pat atmetė kritikų argumentus, sakydamas AFP, kad svarstomas planas, įskaitant pasiūlymą perkelti gulbes į kitas vietas, yra “labiau subalansuotas ir išsamus” negu daugelis aiškina.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: