© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus universiteto (VU) Onkologijos institutas įsigijo aparatą, leisiantį dar vienu būdu gydyti onkologinius ligonius.

Kaip praneša institutas, tikimasi, kad vadinamoji intraperitoninė hiperterminė chemoterapija padės pailginti vėžiu sergančių pacientų išgyvenimo laiką. Be to, šio gydymo būdo šalutinis poveikis yra mažesnis nei intraveninės chemoterapijos.

“Iš pradžių yra atliekama chirurginė operacija, per kurią pašalinami visi navikiniai mazgai iš pilvo ertmės, atliekant organų rezekcijas (dalinį organų šalinimą – red.) ar be jų. Po operacijos, nelikus chirurgui akimi matomų navikinių mazgų ir metastazių, atliekama chemoterapija”, – VU Onkologijos instituto pranešime cituojama Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos ir onkologijos poskyrio vyriausioji ordinatorė dr. Giedrė Rudinskaitė.

Chemoterapija atliekama supilant praskiestą ir pašildytą chemoterapinį vaistą į pilvo ertmę, kur jis cirkuliuoja apie 45 minutes, palaikant būtiną 42 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Šiai chemoterapijai naudojami tokie patys vaistai, kurie skiriami atitinkamos lokalizacijos vėžio gydymui.

Šis gydymo metodas pasitelkiamas vėžio metastazių pilvaplėvėje gydymui sergantiesiems pilvaplėvės pirminiais navikais bei pilvaplėvės karcinomatoze, atsiradusia sergant storosios žarnos, kiaušidžių, kiaušintakių vėžiu. Išskirtiniais atvejais, kai diagnozuojama nedidelė karcinomatozė, šiuo metodu galima gydyti ir skrandžio vėžį.

Specialus aparatas užtikrina chemoterapinio preparato cirkuliaciją bei palaiko jo temperatūrą. Planuojama, kad šis gydymas bus taikomas maždaug vienam pacientui per savaitę.

“Dėl šio metodo taikymo bus sprendžiama individualiai kiekvieno paciento atveju: hiperterminė intraperitoninė chemoterapija gali būti derinama ir su jau įprastais gydymo būdais – sistemine chemoterapija ir spinduline terapija, – sako G.Rudinskaitė.

Pirmoji sėkminga operacija atlikta 55 metų pacientei, sergančiai išplitusiu kiaušidžių vėžiu. Operacija truko apie 13 valandų, jos metu dirbo 15 specialistų komanda: 4 chirurgai onkologai, anesteziologas, 4 operacinės ir anestezijos slaugytojai, medicinos technikos inžinierius, inžinierius konsultantas iš Prancūzijos, operacinės slaugytojų padėjėjai, ir kiti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: