Naujasis AP1000 visame gražume

Turiu tokią kvailą madą – grįžęs po “out of office” klajonių skaityti senas naujienas. Paprastai tai būna šūsnis neperskaitytų “Verslo žinių” numerių, portalų verso rubrikos beigi politikų tinklaraščiai.

Ir šit skaitau, kad tuo metu, kol mes blaškėmės po užsienius, valdžia susitiko su galimais investuotojais į Visagino AE. Pirma susitiko su Japonijos-JAV* “Hitachi GE Nuclear Energy”. Po savaitės susitiko su JAV-Japonijos** “Westinghouse Electric Company”.

Pirmoji atsiuntė savo korporacijos pirmą žmogų – patį pačiausią prezidentą – Hiroaki Nakanishi. Štai jis spaudžia ranką mūsų Kubiliui:

Antroji atsiuntė savo ne pirmą žmogų – regiono prezidentą Anders Jackson. Štai jis nuotraukoj apačioj bespaudžiąs ranką tam pačiam Kubiliui:

Šis Anders Jackson ne tik paspaudė lietuvių valdžiai rankas (2011-06-23), betgi ir davė interviu laisvai spaudai (2011-06-01). Be kita ko ėmė ir pasakė:

Taip, pateikėme pasiūlymą, sekdami VAE pradėtą procesą. Žinoma, į pasiūlymą įeina mūsų technologija – AP1000. Tačiau negaliu detaliau nupasakoti, ką pasiūlėme VAE. Tai dar aptarsime. Be to, pasirašėme konfidencialumo susitarimą.

Bet delfi.lt žurnalistas Šarūnas Černiauskas domisi technologijomis, todėl paprašė patikslinti: “Skelbiate, kad AP1000 yra pirmasis III+ kartos reaktorius, kuris netrukus turėtų būti licencijuotas JAV ir Europos Sąjungos (ES) institucijų. Taigi technologija dar ne iki galo patvirtinta?”. Į ką minėtasis Anders Jackson atsakė:

JAV turime pilną licenciją. Europoje turime 4 reaktorius, kurie laukia visų statybinių licencijų. Tikimės, kad tai įvyks vėliau šiemet. O bendras licencijas jau turime. (…) Licencijavimo procese esame arti pabaigos.

(Tasai ženklas – (…) – reiškia, kad p. Jackson Šarūnui dar kažką pasakė, bet tos mintys į tekstą nepateko. Žurnalistai paprastai išmeta tai, kas nesvarbu.) Žinoma, galima patikėti tuo, ką sako garbūs užsienio firmų regionų prezidentai, bet galima ir papildomai pasigooglinti. Ir štai randame 2011-05-20 “Reuters” žinutę:

May 20 (Reuters) – The U.S. Nuclear Regulatory Commission on Friday said its ongoing review of Westinghouse’s amended AP 1000 nuclear reactor design has uncovered additional technical issues that Westinghouse must resolve before the agency certifies the design.

Two U.S. utilities, Southern Co (SO.N) and SCANA Corp (SCG.N) are awaiting approval of the Westinghouse design to move forward with plans to build the first advanced nuclear plants in the country.

Paskaitę suabejojame, jog žodžiai, kuriuos Šarūnui išsakė p. Jackson, esą AP1000 turi JAV licenciją, yra ne visai tikslūs. Susidomime ir googliname toliau. Randame 2011-06-16 “Reuters” žinutę:

Environmental groups, on Thursday, again asked the U.S. nuclear regulator to delay approval of Westinghouse Electric’s AP1000 reactor design. They claim, among other things, the company continues to change the design during the certification process.

(…)

The Nuclear Regulatory Commission had planned to approve the AP1000 design as early as this summer and to issue construction and operating licenses to Southern and Scana to build two 1,100-megawatt reactors each this year.

Westinghouse spokesman Scott Shaw told Reuters the company still expects the NRC to certify the AP1000 design later this year.

Iš perskaityto sprendžiame, kad super-duper reaktorius dar nesertifikuotas. Na, iki sertifikavimo nedaug trūksta, trukdo visokie environmentalistai, bet faktas, kad JAV sertifikato Lietuvai siūlomam reaktoriui (1100 MWt) dar nėr. Prielaidą užtvirtiname amerikoniškos įstaigos – Nuclear Regulatory Commission – duomenimis. Na, matyt p. Jackson, sakydamas apie sertifikatus, turėjo minty senesnės versijos AP1000 (galingesnius, 3400 MWt).

Atsižvegliant į tai, kas paskaitinėta ir pagooglinta, tinklaraštis commonsense.lt daro išvadą, kad Lietuva pirks reaktorių, gaminamą firmos “Hitachi GE Nuclear Energy” (tosios, kuri į Lietuvą atsiuntė patį prezidentą, beigi apie kurios reaktorių nesertifikavimą nepavyko nieko išgooglinti).

Nes jei A. Kubilius, A. Sekmokas ir visa dabartinė koalicija pasirinks nesertifikuotą reaktorių, tai kaži ar galėsim priekaištauti baltarusiams, kad jie stato eksperimentinį reaktorių, jei patys statytume eksperimentuodami.

O jei lauksime, kol firma “Westinghouse Electric Company” (toji antroji, kurie atsiuntė ne patį prezidentą) baigs sertifikavimo procedūras super-duper reaktoriui AP1000, tai, žiūrėk, ir nauji Seimo rinkimai nenumaldomai priartės. O valdžiažmogių ciklas, kaip žinia, yra nuo rinkimų iki rinkimų, tad laukti niekas nenorės.

Taigi, galime pasveikinti “Hitachi GE Nuclear Energy” su japoniška pergale lietuviškame atominiame konkurse. Beje, iš japonų yra ką pasimokyti visiems verslams. Tikimės, kad tuo pasinaudosime, su sąlyga, kad AE statybos truks keliolika metų.

*Japonijos-JAV – reiškia, kad firma yra labiau Japonijos, nei JAV. Pavyzdžiui, “Hitachi GE Nuclear Energy” yra labiau japonų, nes “Hitachi” stovi pirma “GE” (General Electric). Tačiau kita šių partnerių firma “GE Hitachi Nuclear Energy” yra labiau amerikonų, nes “GE” stovi pirma “Hitachi”. Kitaip tariant, GE ir “Hitachi” turi dvi dideles firmas, kurių pavadinimai skiriasi tiek, kad visiems būtų aišku, kas toj firmoj vierchas. Taigi į Lietuvą atvyko labiau japoniškasis Hitachi & GE darinys.
**JAV-Japonijos – reiškia, kaip jau išsiaiškinom aukščiau, kad pirmu smuiku groja amerikonai. Pagal protokolą tas pasireiškia, kai ateina laikas spausti ranką A. Kubiliui. Pirma spaudžia amerikietis, o tik po to – japonas.

Originalus įrašas tinklaraštyje commonsense.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: