"12 vergovės metų"

Širdį draskanti istorinė drama “12 vergovės metų” (12 Years a Slave) sekmadienį per 86-ąją Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų įteikimo ceremoniją laimėjo geriausio filmo “Oskarą”, o kosminis 3D trileris “Gravitacija” (Gravity) gavo daugiausiai “Oskarų” statulėlių – septynias.

Istorija iš tikro gyvenimo apie AIDS aktyvistą “Dalaso klubas” (Dallas Buyers Club) pelnė tris “Oskarus”, tarp jų – geriausio aktoriaus statulėlę Matthew McConaughey (Metjui Makoniui), o australė Cate Blanchett (Keit Blanšet) buvo paskelbta geriausia aktore už darbą Woody Alleno (Vudžio Aleno) “Džesminoje” (Blue Jasmine).

Tačiau be nieko liko “Amerikietiška afera” (American Hustle) ir Martino Scorsese (Martino Skorsezės) “Volstryto vilkas” (The Wolf of Wall Street).

“12 vergovės metų” iš viso gavo tris “Oskarus”: geriausio filmo, geriausio adaptuoto scenarijaus ir geriausios antrojo plano aktorės Lupitai Nyong’o (Lupitai Njongo) iš Kenijos.

“Skiriu šį apdovanojimą visiems žmonėms, kurie patyrė vergiją ir tam 21 mln. žmonių, kurie vis dar kenčia vergijoje šiandien”, – sakė šio filmo režisierius, britas Steve’as McQueenas (Stivas Makvinas), per pusketvirtos valandos trukusios ceremonijos kulminaciją atsiimdamas geriausio filmo statulėlę.

Meksikietis Alfonso Cuaronas (Alfonsas Kuaronas) laimėjo geriausio režisieriaus “Oskarą” už savo kosminį trilerį “Gravitacija”, kuris gavo dar šešis apdovanojimus; už vaizdo efektus, garso montažą, garso efektus, kinematografiją, montažą ir muziką.

Kaip ir tikėtasi, geriausio antrojo plano aktoriaus statulėlė atiteko Jaredui Leto (Džaredui Litui), bebaimiškai suvaidinusiam AIDS sergantį transseksualą “Dalaso klube”.

Šis aktorius ir roko muzikantas, sakydamas padėkos kalbą, pasiuntė aktualią žinią žmonėms Ukrainoje ir antivyriausybiniams protestuotojams Venesueloje.

“Visiems svajotojams ten, … tokiose vietose kaip Ukraina ir Venesuela, noriu pasakyti, kad mes esam čia. Ir jums grumiantis už savo svajonių išsipildymą, … mes šįvakar galvojame apie jus”, – sakė J.Leto.

“Dalaso klubas” taip pat pelnė “Oskarą” už makiažą ir šukuosenas.

OVACIJOS NYONG’O

Ašarojusiai aktorei L.Nyong’o, kuriai šeštadienį suėjo 31 metai, auditorija plojo atsistojusi, kai ji užlipo į sceną atsiimti savo statulėlės.

Ji atidavė pagarbą savo herojei filme, vergei Petsi: “Manęs nė akimirkai neapleidžia mintis, kad tiek daug džiaugsmo mano gyvenime nutiko dėl tokio didelio skausmo kažko kito (gyvenime)”.

“Disney” muzikinis hitas “Ledo šalis” (Frozen) gavo geriausio animacinio filmo “Oskarą”, kuris yra pirmasis studijai nuo 2002 metų, kai buvo įsteigta ši kategorija. Be to, juostai skirtas geriausios dainos “Oskaras” už “Let It Go”.

Geriausiu filmu užsienio kalba buvo paskelbtas italų “Didis grožis” (La grande bellezza), kuris įveikė juostas iš Belgijos, Kambodžos, Danijos ir Palestinos.

Prieš šou ryškiausios Holivudo žvaigždės žingsniavo raudonuoju kilimu, kuris, visų palengvėjimui, išsisklaidžius audros debesims buvo sausas.

LIAUPSĖS VEDĖJAI DEGENERES

Ceremonijos vedėja Ellen DeGeneres (Elen DeDženers) vakarą pradėjo nuo monologo, kuriuo pasišaipė iš “Oskarų” išvakarėse Kalifornijoje siautusių audrų.

“Mes čia išgyvenome porą sunkių dienų. Lijo”, – sakė ji, kreipdamasi į pasaulinę šimtų milijonų žiūrovų auditoriją. “Mums viskas gerai. Ačiū už jūsų maldas”, – rimtu veidu pareiškė ji.

Per gerai įvertintą antrą savo, kaip “Oskarų” ceremonijos vedėjos, pasirodymą E.DeGeneres sukėlė tikrą audrą “Twitter”, kur žaibiškai išplito jos pasidarytos nuotraukos su tokiomis žvaigždėmis kaip Bradas Pittas (Bradas Pitas), Meryl Streep (Meril Strip) ir Jennifer Lawrence (Dženifer Lorens).

Iki šou pabaigos jos buvo persiųstos daugiau kaip 2,1 mln. kartų ir pranoko ankstesnį daugiausiai kartų persiųstos žinutės rekordą.

Šiemetinės “Oskarų” varžybos buvo vienos atkakliausių pastaraisiais dešimtmečiais, nes dėl Kino meno ir mokslo akademijos 6 tūkst. narių balsų varžėsi daug puikių filmų.

Varžybos dėl geriausio filmo “Oskaro” buvo tokios atkaklios, kad laimėtojas varžovus galėjo aplenkti vos keliais balsais.

Pagal taisykles balso teisę turintys Akademijos nariai turėjo eilės tvarka išrikiuoti visus devynis nominuotus filmus: “Amerikietišką aferą”, “Kapitoną Phillipsą” (Captain Phillips), “Dalaso klubą”, “Gravitaciją”, “Ją” (Her), “Nebraską”, “Filomeną” (Philomena), “12 vergovės metų” ir “Volstryto vilką”.

Tie, kurie gavo mažiausiai pirmų vietų, buvo išbraukti, o jų balsai atiteko artimiausiems nominantams. Tai tęsėsi tol, kol vienas filmas surinko 50 proc. plius vieną balsą.

Per sekmadienio ceremonijos transliaciją pasirodė airių rokeriai U2, kurie atliko savo nominuotą dainą iš filmo “Mandela: ilgas kelias į laisvę” (Mandela: Long Walk to Freedom), ir Idina Menzel, kuri sudainavo “Oskarą” pelniusią “Let It Go” iš “Ledo šalies”.

Ceremonijos metu taip pat buvo paminėtos 75-osios “Ozo šalies burtininko” (The Wizard of Oz) metinės: susitiko trys Judy Garland (Džudi Garland) vaikai Liza Minnelli (Laiza Mineli), Lorna Luft (Lorna Laft) ir Joey Luftas (Džojis Laftas), o Pink sudainavo “Over the Rainbow”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: