(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Ketvirtadienį Kauno miesto savivaldybės taryba po vardinio balsavimo nusprendė, kad gyventojams mišrių atliekų išvežimo mokestis turėtų priklausyti nuo gyvenamo buto, kuris yra daugiabučiame name, ploto. Taip mokestis už atliekų išvežimą skaičiuojamas daugelyje Lietuvos miestų ir rajonų.

Tikimasi, kad įvedus naują tvarką, už atliekų išvežimą bus priversti mokėti ir tie gyventojai, kurie iki šiol apgaule išsisukdavo nuo šio mokesčio, o dėl to kentėjo visi kiti, sąžiningai už atliekų išvežimą mokantys gyventojai.

Iki šiol Kaune daugiabučių namų gyventojams sąskaitos už atliekų išvežimą paskaičiuojamos vadovaujantis butuose deklaruotu gyventojų skaičiumi ir metine atliekų susikaupimo norma vienam gyventojui.

„Šis sprendimas labiausiai svarbus gyventojams, kurie gyvena daugiabučiuose ir nėra įkūrę bendrijos“, – teigė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Pastebima, kad pastaruoju metu gyventojai bando gudrauti, išsiregistruodami iš buto ir taip siekdami mokėti mažesnį mokestį už šiukšlių išvežimą. Per 2006-2009 metus 9532 gyventojai pristatė pažymas, kad išsiregistravo iš butų ir juose niekas negyvena. Vėliau paaiškėjo, kad juose vanduo ir elektros energija vis tiek naudojami.

Dėl šios situacijos per 2006-2009 metų laikotarpį „Kauno švara“ negavo 0,5 mln. litų pajamų. Nedeklaruodami gyvenamosios vietos, gyventojai apeina mokesčius, todėl kiti gyventojai, kurie sąžiningai moka mokesčius, kenčia, nes bendrovė didina paslaugų kainas.

„Europos mastu mokesčio skaičiavimas gyventojams už atliekų išvežimą nuo gyvenamo buto ploto nėra naujas. Daugelis pažangių Europos Sąjungos valstybių jau seniai taiko šią sistemą kaip vieną iš socialiai teisingiausių“,– teigė įmonės „Kauno švara“ generalinis direktorius Dalius Tumynas.

Vilniaus, Klaipėdos, Alytaus ir kitų rajonų savivaldybės jau perėjo prie mokesčio skaičiavimo už atliekų išvežimą nuo kvadratinio metro naudingajam plotui.

Paskaičiuotas mokestis už kvadratinį metrą naudingojo ploto – 0,25 Lt. Anot „Kauno švaros“, šis mokestis palengvins socialiai remtinų bei vargstančių asmenų, pensininkų mokestinę naštą, kurie mokėdami sąžiningai nukentėdavo, sumokėję ir už savo nesąžiningą kaimyną, kuris nedeklaravęs gyvenamosios ir išnuomojęs butą kitiems asmenims, nemoka už atliekų išvežimą.

Priėmus naują tvarką, mokestis kai kuriems gyventojams sumažės. Pavyzdžiui, jei 4 asmenys gyvenantys 50 kv. m. bute mokėjo 22,5 Lt per mėnesį už atliekų vežimą, tai dabar mokestis sieks tik 12,50 Lt. Taip pat paskaičiuota, kad statistinei trijų asmenų kauniečių šeimai, gyvenančiai 65 kv. m. naudingo ploto bute, mokestis taip pat sumažėtų (nuo 16,68 Lt per mėnesį iki 16,25 Lt).

Mokestis padidės tik tiems asmenims, kurie gyvena dideliuose butuose ar turintiems daug nuosavybės. Įvedus šį mokestį, išsispręstų ir konteinerių perpildymo problema, nes apmokestinti gyventojai, iki šiol vengę mokėti už atliekų vežimą, koreguotų ir padidintų atliekų vežimo dažnį, dėl konteineriai nebebūtų perpildomi „nelegaliomis“ atliekomis, o tai padėtų spręsti aktualias mūsų visuomenei aplinkosaugos problemas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: