(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai ir administracijos darbuotojai susitiko su „Išeivijos idėjų centro, „LT-identity” atstovais, kurie jau trečius metus rengia projektą „Migruojantys Paukščiai”.

Projekto sumanytojai jo reikalingumą grindžia dialogo tarp užsienyje ir Lietuvoje gyvenančių menininkų būtinybe. Toks dialogas, jų teigimu, turi užsimegzti ir tarp įvairių valstybinių institucijų bei nevyriausybinių organizacijų. Projekto įgyvendinimas skatina ir pagyvina kultūrinį gyvenimą, plečia kultūrinius kontaktus, mainus.

Projekto organizatoriai ketina kiekvienais metais rengti tokio pobūdžio projektus vis kitame Lietuvos mieste. 2010 m. vasarą projektą „Migruojantys Paukščiai” norima organizuoti Kaune.

Pirmasis projektas „Migruojantys paukščiai” buvo surengtas 2007 m. Ventės rage. Projekte dalyvavo 8 lietuviai menininkai, gyvenantys užsienyje ir specialiai šiam projektui pakviesti į Lietuvą, ir 8 menininkai, gyvenantys Lietuvoje.

Antrosios projekto kūrybinės dirbtuvės 2008 metų liepą surengtos Birštone. Į jas atvyko 9 lietuviai iš JAV, Norvegijos, Italijos, Belgijos, Olandijos, Didžiosios Britanijos, taip pat dalyvavo keturi menininkai, gyvenantys Lietuvoje.

2009 m. toks projektas buvo įgyvendinamas Jono Meko vizualiųjų menų centre Vilniuje. Jo metu nagrinėta dialogo būtinybė tarp užsienyje ir Lietuvoje gyvenančių menininkų bei inicijuotas dialogas tarp šios migruojančios menininkų bendruomenės ir Lietuvos institucijų, kuruojančių Lietuvos kūrybinės visuomenės plėtrą, „Protų susigrąžinimo” programą bei Europos komisijos inicijuotos „Kūrybiškumo ir naujovių 2009″ programos įgyvendinimą Lietuvoje.

„Migruojantys paukščiai” nagrinėjo dialogo tarp išeivijos ir Lietuvos formas bei galimybes įvairialypiame istoriniame kontekste – okupacijos metu bei atgavus nepriklausomybę.

Projektas pateisino keltus tikslus: iš Lietuvos emigravę menininkai – dramaturgai, tapytojai, režisieriai, meno kritikai, grafinio dizaino specialistai – mielai į ją grįžta ir kartu su gimtinėje likusiais kūrėjais kelias dienas kartu kuria, diskutuoja, keičiasi patirtimi.

Romutis Navardauskas Palaima

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: