© Ramintos Česnaitės / KaunoZinios.lt nuotr.

Grupė parlamentarų inicijuoja Valstybinio socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų kompensavimo įstatymo pataisas, kad mirus pensijų gavėjams neišmokėtą kompensacijos dalį galėtų gauti jų turto paveldėtojai. Tačiau šis sumanymas veikiausiai nesulauks palaikymo, juolab kad ir ankstesniems panašiems siūlymams nebuvo pritarta, ketvirtadienį rašo “Lietuvos žinios”.

Vienas pataisų iniciatorių parlamentaras Povilas Urbšys teigė, kad jomis siekiama iki galo įgyvendinti Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriuo pripažinta, kad įstatymo nuostatos, leidusios pensininkams mokėti sumažintą pensiją, prieštarauja Konstitucijai. Be to, Seimo priimtame Valstybinių socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo įstatyme nenumatyta teisė gauti neišmokėtą pensijos dalį asmenims, kurie paveldėjimo tvarka perims mirusio asmens turtą.

“Kuo žmogus kaltas, kad mirė nesulaukęs visos kompensacijos už pensijos dalį, kuri buvo neteisėtai nusavinta? Būtų logiška, jei jo artimieji ar kiti paveldėtojai paveldėtų ir tą neišmokėtą dalį”, – teigė P.Urbšys.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė aiškino, kad Seime svarstant įstatymą dėl pensijų paveldėjimo komitetas kartą jau nepritarė: “Lietuvoje nėra tokios praktikos, kad pensija būtų paveldima. Be to, nemanau, jog nuo pavasario Lietuvos ekonomikos situacija itin pagerėjo. O juk reikia ieškoti galimybių kompensuoti sumažintas pensijas ir kitoms pensininkų grupėms”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: